Αγώνας για να σωθεί η ΕΒΖ

28 Απρ 2016
Αγώνας για να σωθεί η ΕΒΖ

Έχοντας αλλάξει 13 προέδρους μέσα 12 χρόνια (!) η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης βρίσκεται στην τελική ευθεία για να (ξανά) σωθεί.

Στη συνάντηση χθες Μ. Τετάρτη 27/4 του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ με τους εκπροσώπους της Τράπεζας Πειραιώς, δόθηκαν και

οι επίσημες διαβεβαιώσεις για την υιοθέτηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει προτείνει η πιστώτρια τράπεζα, ενώ από σήμερα ξεκινούν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για την οριστικοποίηση και υλοποίηση της σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών. Στόχος είναι να αποδεσμευτούν άμεσα 5 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα, τα οποία θα διατεθούν για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών.

Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί στο 1 εκατ. ευρώ που διατέθηκε στους τευτλοπαραγωγούς την προηγούμενη εβδομάδα και το οποίο η εταιρεία εξασφάλισε από τα διαθέσιμά της. Ας σημειωθεί ότι από 8 εκατ. ευρώ που τους οφείλονται συνολικά για την περσινή «φτωχή» καμπάνια, οι τευτλοπαραγωγοί, οι οποίοι έχουν παραδώσει την παραγωγή τους από τον περσινό Σεπτέμβριο, έχουν πληρωθεί 2 εκατ. πριν από τα Χριστούγεννα συν 1 εκατ. ευρώ πριν μερικές ημέρες.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης/σωτηρίας της ιστορικής βιομηχανίας, που έγινε ομόφωνα αποδεκτό από το νέο ΔΣ, περιλαμβάνει πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ (τα δύο κερδοφόρα ζαχαρουργεία της Σερβίας και όλα τα μη παραγωγικά ακίνητα της εταιρείας), καθώς και μείωση τόσο του μισθολογικού κόστους κατά 30% μέσω απολύσεων και περικοπής μισθών, όσο και των τιμών που παίρνουν οι παραγωγοί για την πώληση των τεύτλων κατά 15%.

Τα υπόλοιπα 7 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης από την πιστώτρια τράπεζα θα δοθούν σε βάθος χρόνου και συγκεκριμένα 3 εκατ. ευρώ από τα έσοδα που θα εισπράξει η Πειραιώς πωλώντας τα ακίνητα της ΕΒΖ και άλλα 4 εκατ. ευρώ από τα έσοδα πώλησης των δύο μονάδων στη Σερβία.

Επίσης στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της πολύπαθης ΕΒΖ περιλαμβάνεται δυνητική μείωση υποχρεώσεων περίπου στο 1/3 των σημερινών, δηλαδή γύρω στα 50 εκατ. ευρώ, μετά την ενδεχόμενη πώληση των θυγατρικών αλλά και τη διαγραφή περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, περί της προόδου στις διαδικασίες οριστικοποίησης της σύμβασης με την τράπεζα Πειραιώς για την αναδιάρθρωση των δανείων της ΕΒΖ ενημερώθηκε από το νέο ΔΣ και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος τόνισε ότι το υπουργείο θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες εξυγίανσης της εταιρείας.

Προτεραιότητα τα ελληνικά εργοστάσια Τα ελληνικά εργοστάσια, οι θέσεις εργασίας και η εγχώρια τευτλοκαλλιέργεια είναι οι προτεραιότητες της νέας διοίκησης, αλλά για να τα καταφέρει και κατ’ επέκταση να διατηρηθεί στη ζωή η ελληνική ζάχαρη, η ΕΒΖ, με οκτώ συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις, πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της.

Όταν οι εκτιμήσεις για τη φετινή καμπάνια κάνουν λόγο για καλλιέργεια έως 60.000 στρεμμάτων με τους παραγωγούς απλήρωτους, τίθεται σε αμφισβήτηση πως θα λειτουργήσουν και τα τρία εργοστάσια του χρόνου, όπως στοχεύει η διοίκηση, καθώς οι καλλιεργούμενες εκτάσεις πρέπει να υπερδιπλασιαστούν (πρέπει να πλησιάσουν τις 150.000 στρέμματα). Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί είχαν προχωρήσει στις αρχές Απριλίου σε πολυήμερη κατάληψη του εργοστασίου στον Πλατύ Ημαθίας – το βασικό ζαχαρουργείο της εταιρείας.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας απαρτίζεται από τους: Χρήστο Ρώσσιο, γεωπόνο και υποψήφιο βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης με το ΣΥΡΙΖΑ. Παντελή Μάνη, στέλεχος του Χρηματιστηρίου Αθηνών που αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος, Χρήστο Βογιατζή οικονομολόγο- φοροτεχνικό, Αντώνη Χατζηδιαμαντή οικονομολόγο και πρώην δήμαρχο Λήμνου, Γεράσιμο Τσιαπάρα τραπεζικό και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, Γαβριήλ Κερμανίδη νομικό και Πέτρο Γάτσο πρώην στελέχος της ΑΤΕ και μέλος προηγούμενων διοικήσεων της ΕΒΖ.

«Καίνε» τα χρέη

Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια της ΕΒΖ ξεπερνούν τα 145 εκατ. ευρώ. Την τελευταία οικονομική χρήση 2014-2015, που έληξε στις 30.6.2015, συμπληρώθηκαν για όγδοη συνεχή χρονιά ζημίες, με τις συνολικές υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 220 εκατ. ευρώ και τις ενοποιημένες ζημίες μετά φόρους να φθάνουν τα 72,41 εκατ. ευρώ από ζημίες 49,92 εκατ. ευρώ στη χρήση 2013-2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές της ΕΒΖ ανήκουν κατά 82% στην «κακή» Αγροτική Τράπεζα, ενώ τα δάνεια, που έχουν φτάσει τα 160 εκατ. ευρώ έχουν περάσει στην Τράπεζα Πειραιώς. Το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών βρίσκεται στο χρηματιστήριο.

 

Ξανθή Γούναρη-dikaiologitika.gr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας