Το Facebook είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα

21 Ιαν 2015

Με 1,35 δισεκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο το Facebook θα μπορούσε να είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στη Γη ή να αποτελεί την τρίτη λαοφιλέστερη θρησκεία. Είναι όμως μια εταιρεία, της οποίας ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία είναι εξαιρετικά σημαντικός. Στο πώς μεταφράζεται αυτός σε οικονομικά μεγέθη μας απαντά μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες.

Σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στην δημοσιότητα, ο τζίρος που δημιουργείται από το Facebook φτάνει τα 227 δισεκατομμύρια δολάρια ή τα 195, 6 δισ. ευρώ αν προτιμάτε, νούμερο που υπερβαίνει το ΑΕΠ της χώρας μας.Είναι δε πιθανό να μιλάμε για τον μεγαλύτερο εργοδότη παγκοσμίως, καθώς συνετέλεσε άμεσα ή έμμεσα στην δημιουργία 4,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μέσα στο 2014, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας οικονομικών συμβούλων Deloitte & Touche για λογαριασμό του Facebook.

H έρευνα έλαβε υπόψιν τις επιχειρήσεις που διατηρούν σελίδα στο μέσο δικτύωσης καθώς και τις εφαρμογές για smartphones και τα παιχνίδια που παίζουν οι χρήστες στο Facebook και υπολογίστηκε το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας που απορρέει από αυτά.Επίσης υπολογίστηκαν οι ανάγκες για αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού καθώς και για υπηρεσίες online επικοινωνίας ως συνέπεια της χρήσης του Facebook.Όταν μια εταιρεία διαφημίζεται σε πελάτες στο Facebook, μέρος των πωλήσεών της μπορούν να αποδοθούν απευθείας στο δημοφιλές μέσον κοινωνικής δικτύωσης.Όταν π.χ μαζεύτηκαν 100 εκατομμύρια χρηματικών δωρεών για την θεραπεία της αμυοτροφικής πλάγιας σκλήρυνσης με το περίφημο "Ice Bucket challenge", η λειτουργία του auto-play video του Facebook διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο.

Σύμφωνα με έρευνα το Facebook συνεισέφερε 227 δισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομίαΣύμφωνα με έρευνα το Facebook συνεισέφερε 227 δισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία«Ο κόσμος θεωρεί ότι η τεχνολογία δημιουργεί δουλειές στον τομέα της τεχνολογίας στερώντας τις αλλού. Η έρευνα αυτή δείχνει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ο Chief Operating Officer του Facebook, Sheryl Sandberg στο Reuters.Σύμφωνα με τον ίδιο, το Facebook έχει συντελέσει στην εμφάνιση πολλών μικρών επιχειρήσεων σε διάφορους τομείς όπως η μόδα και το fitness.Ανέφερε σχετικά παραδείγματα, όπως μια ομάδα γυναικών στην Ινδία που ξεκίνησαν μια εταιρεία με αξεσουάρ μαλλιών και μια μητέρα στην Βόρεια Καρολάινα που ξεκίνησε το brand ρούχων Lolly Wolly Doodle πουλώντας αποκλειστικά μέσω του Facebook.

Ωστόσο αυτή είναι η θετική όψη του νομίσματος, καθώς υπάρχουν online start - up εταιρείες που έχουν δεχθεί σκληρή κριτική όπως η Uber και η υπηρεσία home sharing, Airbnb. Αμφότερες έχουν κατηγορηθεί για καταστρατήγηση της νομοθεσίας και αθέμιτου ανταγωνισμού στον χώρο των ταξί και των ξενοδοχείων.Καταλήγοντας ο Sandberg δηλώνει: «Δεν είμαστε πλέον σε έναν κόσμο όπου οι μεγάλες εταιρείες δημιουργούν τις δουλειές που ο κόσμος χρειάζεται».

Πηγή: Η Καθημερινή

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας