Η υψηλότερη θερμοκρασία 120.000 ετών! Προβλέψεις για παγκόσμιο καύσωνα την επόμενη διετία -Ανάλυση Guardian, τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι
Ο πλανήτης βίωσε την πιο ζεστή εβδομάδα όλων των εποχών στις 3-10 Ιουλίου, αλλά «τα χειρότερα είναι μπροστά μας»: Ο Ιούλιος θα δώσει τις υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες εδώ και 120.000 χρόνια!
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που περιλαμβάνει και τις απόψεις κορυφαίων μετεωρολόγων απ' όλο τον κόσμο.
Η Γη δεν έχει ξαναζήσει κάτι παρόμοιο από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις της θερμοκρασίας του αέρα τη δεκαετία του 1850, αποκάλυψε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός την περασμένη εβδομάδα. «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή και αυτό είναι ανησυχητικό για τον πλανήτη», δήλωσε ο καθηγητής Κρίστοφερ Χιούιτ, διευθυντής κλιματικών υπηρεσιών του WMO.
Την άποψη αυτή υποστήριξε και ο Κάρστεν Χοστέιν, ερευνητής σε θέματα ατμοσφαιρικής ακτινοβολίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. «Οι πιθανότητες δείχνουν ότι ο Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών».
Το «Όλων των εποχών» σημαίνει από την μεσοπαγετώδη περίοδο, δηλαδή πριν από περίπου 120.000 χρόνια, εξήγησε ο Χοστέιν.
Πρωτόγνωρα φαινόμενα
Τα καιρικά φαινόμενα είναι ήδη άκρως ανησυχητικά: α υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και μια ασυνήθιστη αλυσίδα ισχυρών ανέμων που πνέουν πάνω από τον Ατλαντικό έχουν ήδη προκαλέσει κύματα καύσωνα στο Τέξας, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και πολλά άλλα κράτη.
Θερμοκρασίες έως και 48 βαθμών Κελσίου στην Ισπανία, τη Σικελία και τη Σαρδηνία, αφόρητος καύσωνας σε πολλές περιοχές της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, ενώ στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ πολλές περιοχές βρίσκονται στο..."καζάνι της Κόλασης", με θερμοκρασίες έως και 51 βαθμών!
Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται όλη την Ευρώπη,πυρκαγιές μαίνονται στην Κροατία, στα Κανάρια Νησιά και στη Ναβάρα της Ισπανίας,ενώ τουριστικά μέρη όπως η Ακρόπολη έχουν κλείσει, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.
Και το Ελ Νίνιο
Μία από τις βασικές αιτίες των σημερινών καυσώνων που σπάνε ρεκόρ θερμοκρασιών, είναι το φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό που αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του σε ολόκληρο τον κόσμο, τονίζει ο Guardian.
«Ένα τυπικό Ελ Νίνιο προσθέτει προσωρινά περίπου 0,2 βαθμούς Κελσίου στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία», δήλωσε ο Τζεφ Νάιτ, διευθυντής μοντελοποίησης της κλιματικής μεταβλητότητας στο Met Office.
Ο παγκόσμιος καύσωνας
Πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι φέτος ή το επόμενο έτος η παγκόσμια θερμοκρασία θα μπορούσε να ξεπεράσει το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που ορίστηκε από την IPCC ως το ανώτατο όριο για την αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αν αυτό το όριο ξεπεραστεί, τότε αυτό θα μπορούσε να επιφέρει μη αναστρέψιμες αλλαγές στις παγκόσμιες καιρικές συνθήκες.
Οι συνέπειες ενός νέου καύσωνα-ρεκόρ που θα σημειωθεί πολύ σύντομα θα είναι βαθιές και επικίνδυνες, προσθέτουν οι επιστήμονες. Περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που χτύπησαν την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι.
Δεδομένης της πιθανότητας το ρεκόρ αυτό να καταρριφθεί φέτος – ή το αργότερο το επόμενο έτος – είναι πολύ πιθανό ο θλιβερός αριθμός των νεκρών του 2022 να ξεπεραστεί πολύ σύντομα. Μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία θα υποστούν τις χειρότερες συνέπειες, γράφει ακόμα ο Guardian.
«Εκτός ελέγχου η κλιματική αλλαγή»
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες «η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου». Ο γγ του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι αν οι μεγάλες συνεχίσουν να αναβάλλουν τη λήψη βασικών μέτρων που απαιτούνται για τον περιορισμό των εκπομπών από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, ο πλανήτης θα κινηθεί προς «μια καταστροφική κατάσταση».
Πολλοί επιστήμονες αντέδρασαν με λύπη μετά από τον συναγερμό που χτύπησε ο Γκουτέρες, αφού οι ίδιοι προειδοποιούσαν για περισσότερα από 30 χρόνια ότι η συνεχιζόμενη καύση ορυκτών καυσίμων θα προκαλούσε τους καύσωνες που βιώνουμε τώρα. «Δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν καθόλου οι υψηλές παγκόσμιες θερμοκρασίες», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μπετς, κλιματολόγος στο Met Office και στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.
«Όλα αυτά είναι μια έντονη υπενθύμιση αυτού που γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό. Θα βλέπουμε όλο και περισσότερα ακραία φαινόμενα, μέχρι να σταματήσουμε να συσσωρεύουμε περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα», σχολίασε.