εφαρμόζεται ξεχωριστή κλίμακα και μάλιστα με «φουσκωμένους» συντελεστές.
Η κίτρινη κάρτα είχε βγει νωρίς από τους δανειστές, καθώς είχαν δηλώσει κάθετα αντίθετοι με την αντιμετώπιση των αγροτών ως μισθωτών και γι' αυτό επέμειναν να τεθεί ρητώς στη συμφωνία η δέσμευση ότι την επόμενη χρονιά θα αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης τους στο 20%.
Παρά ταύτα, στο οικονομικό επιτελείο παρέμενε ως σκέψη να ισχύσει ενιαία κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, εισόδημα από ενοίκια και είναι ενδεικτικό ότι στις πρώτες επίσημες δηλώσεις που έκαναν ο Ε. Τσακαλώτος και ο Γ. Χουλιαράκης μόλις ανέλαβαν καθήκοντα, ήταν ότι χάνονται έσοδα από την εφαρμογή διαφορετικών φορολογικών συντελεστών επί διαφορετικών πηγών εισοδημάτων. Το σενάριο προέβλεπε, μάλιστα, να ισχύσει ενιαία κλίμακα, με αφορολόγητο μόνο για μισθωτούς- συνταξιούχους, έτσι ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις των δανειστών.
Τελικά με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου και του Προσχεδίου που είχε προηγηθεί, φαίνεται ότι ο σχεδιασμός της ενιαίας κλίμακας μένει στο συρτάρι μέχρι νεωτέρας, αφού και το εισόδημα από ενοίκια θα διατηρήσει τη δική του κλίμακα, με συντελεστές αυξημένους και μάλιστα αναδρομικά για τη χρήση του 2015, με στόχο την είσπραξη 200 εκατ. ευρώ (15% αντί 11% για κάτω από 12.000 ετησίως και 355 αντί 33% για πάνω από 12.000 ευρώ).
Τι θα γίνει, όμως, με τη νέα φορολογική κλίμακα, στην οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί η έκτακτη εισφορά; Σύμφωνα με πληροφορίες, η επεξεργασία των συντελεστών και των κλιμακίων είναι σε πρώιμο στάδιο, αλλά με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το οικονομικό επιτελείο, ο πήχης των επιβαρύνσεων φαίνεται ότι θα τεθεί πλησίον της ζώνης των 30.000 ευρώ, καθώς όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, "τέτοιο εισόδημα ασφαλώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί χαμηλό".
Αυτό που «καίει» είναι το αφορολόγητο και συγκεκριμένα αν πρέπει να τεθεί στις 12.000 ευρώ. Αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, τότε θα υπολογίζεται ότι θα μείνει στο απυρόβλητο περίπου το 67% των υπόχρεων, αφού η ραγδαία μείωση εισοδημάτων έχει προκαλέσει βίαιη μετακίνηση φορολογούμενων στη ζώνη εισοδημάτων ως 12.000 ευρώ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
Για να μη χαθούν έσοδα θα πρέπει οι επιβαρύνσεις στα μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα να είναι εντυπωσιακές, με τον ανώτατο συντελεστή να διαμορφώνεται στο 48- 50% και να εφαρμόζεται ενδεχομένως και σε εισοδήματα κάτω από 100.000 ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα, είναι πολύ πιθανόν το υπουργείο Οικονομικών να εγκαταλείψει σε αυτή τη φάση τη λογική των ανατροπών και να υιοθετήσει την τακτική των «χειρουργικών» παρεμβάσεων, με μικρές διαφοροποιήσεις σε συντελεστές και κλιμάκια.
Γιώργος Παππούς
ifemerida.gr