Αλλαγές στις αντικειμένικες αξίες ακινήτων αναμένονται από το 2020 μετά και την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε και αποτελεί και επίσημα νόμο του κράτους.
Το 2020 αναμένεται να είναι έτος αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς ακινήτων. Από τις αλλαγές στις τιμές ζώνης μέχρι τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν α πληρώσουν πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η δημιουργία νέου πλαισίου για τις αντικειμενικές αξίες αποτελεί, για το οικονομικό επιτελείο, μια από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην οικονομία, ενώ το ίδιο ζήτημα βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες και των θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα θα είναι ένα από τα βασικά συστατικά της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει.
Αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των θεσμών ότι:
Θα επεκτείνει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των αξιών των ακινήτων σε περίπου 3.000 περιοχές.Με την ένταξή τους στο αντικειμενικό σύστημα πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά η φορολογητέα ύλη σε αυτές και να προκύψει δημοσιονομικός χώρος για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Θα γίνει ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.
Θα αλλάξει ο τρόπος προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών με τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επικαιροποίησης τους. Ο μηχανισμός θα λειτουργεί με τροφοδότηση τιμών από πολλαπλές πηγές, όπως είναι οι αγοραπωλησίες, τα μεσιστικά δίκτυα κλπ.
Από το δημοσιονομικό χώρο που θα βγάλει η άσκηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα εξαρτηθεί εάν το υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει σε παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ και στη φορολογία κεφαλαίου, όπως είναι οι συντελεστές και τα κλιμάκια των φόρων μεταβίβασης, κληρονομιών κλπ.