Εναρμονίζεται ο ανώτατος αριθμός των δόσεων για οφειλές στον ΕΦΚΑ με το πλαίσιο των χρεών προς τον ΑΑΔΕ
Ένα νέο και πιο ευνοϊκό πλαίσιο για όσους έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να εναρμονίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα το καθεστώς που διέπει τις οφειλές προς τα Ταμεία (ρυθμίσεις, παραγραφές) με τα όσα ισχύουν στη φορολογική διοίκηση.
Ο πρώτος βασικός άξονας στον οποίο στηρίζεται το εν λόγω σχέδιο, είναι η θέσπιση ορίου τα 10 έτη, μετά τα οποία οι αξιώσεις του ΕΦΚΑ προς επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, παραγράφονται. Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη συμμόρφωση της Πολιτείας με την απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ τον Νοέμβριο του 2021 και έκρινε ως αντισυνταγματικό τον κανόνα της 20ετούς παραγραφής που έθετε ο νόμος Κατρούγκαλου.
Αμεσα θα κατατεθεί η σχετική νομοθετική διάταξη, η οποία εκτός όλων των άλλων, ανοίγει τον δρόμο της συνταξιοδότησης, σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και απασχολούμενους, που λόγω των αυξημένων χρεών προς τον ΕΦΚΑ, ήταν εγκλωβισμένοι. Δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες (κυρίως ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ) θα δουν τα χρέη τους προς το Ενιαίο Ταμείο να ελαφρύνουν έως και 50%, βάσει της απόφασης του ΣτΕ που αφορά μη βεβαιωμένες οφειλές.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν την ευκαιρία συνταξιοδότησης, χάρη στην ελάφρυνση των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ, αρκεί, βεβαίως να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Πέραν, βεβαίως της επάρκειας του πληρωμένου χρόνου ασφάλισης και των ηλικιακών κριτηρίων, η σημαντικότερη προϋπόθεση είναι η εξής: το συνολικό χρέος της δεκαετίας, όπου όπως αναφέρθηκε δεν περιλαμβάνει βεβαιωμένες οφειλές και συνθέτεται από ένα μείγμα πρόσθετων τελών, επιβαρύνσεων, οφειλών από αναγνώριση πλασματικών ετών κτλ., να μην ξεπερνά τις 20.000 ευρώ για τους επιχειρηματίες και τις 6.000 για τους αγρότες.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει και ένα βήμα παραπέρα: αφενός θα ρυθμιστεί το σύνολο της διαδικασίας παραγραφής, αφετέρου δρομολογείται η δεκαετία να μειωθεί σε πενταετία, από το 2027 και μετά.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός, εξετάζεται ο ανώτατος αριθμός των δόσεων για ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία να εναρμονιστεί με τον αντίστοιχο αριθμό δόσεων της ΑΑΔΕ και, με αυτόν τον τρόπο, να διευκολυνθεί μια μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.