Επιδότηση λογαριασμών ενέργειας: Ποιες είναι οι ενισχύσεις ανά νοικοκυριό και επιχείρηση - Ποιοι μένουν εκτός - Ποιες οι ¨παγίδες" Κύριο

Επιδότηση λογαριασμών ενέργειας: Ποιες είναι οι ενισχύσεις ανά νοικοκυριό και επιχείρηση - Ποιοι μένουν εκτός - Ποιες οι ¨παγίδες"

Με την ενεργειακή θύελλα στις αγορές να μην λέει να κοπάσει, η επιδότηση λογαριασμών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί ακόμη και για ολόκληρη την τρέχουσα χρονιά.


Δεν είναι τυχαίο που ο υπουργός Οικονομικών δήλωνε ότι αν χρειαστεί θα επιστρατευτεί ακόμη και ο κρατικός Προϋπολογισμός. Μια νέα επιδότηση τον Μάρτιο μοιάζει μονόδρομος, το ταμείο όμως είναι μείον και ήδη γίνονται «εκπτώσεις» στους δικαιούχους.

 

Χιλιάδες είναι εκείνες οι οικογένειες που μένουν εκτός επιδοτήσεων για τον μήνα Φεβρουάριο: Τα κριτήρια που έχουν τεθεί για τη χορήγηση της κρατικής ενίσχυσης είναι τέτοια που αποκλείουν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.


Επιπλέον, τα ποσά των ενισχύσεων ήδη ανακοινώθηκαν και υπολογίζεται πως μόλις και μετά βίας καλύπτουν το 1/3 των προσαυξήσεων στην τιμή ρεύματος και φυσικού αερίου.

 

Ποιες είναι οι ενισχύσεις ανά νοικοκυριό και επιχείρηση

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις για τον μήνα Φεβρουάριο:

 

Για τα οικιακά τιμολόγια του Ιανουαρίου καθώς για τις πρώτες 150 KWh, η έκπτωση θα ανέλθει σε150 €/MWh. Για την κατανάλωση από 151-300KWh, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 110 €/MWh ως αποτέλεσμα της εξέλιξης της χονδρεμπορικής τιμής που τον Ιανουάριο έκλεισε στα 227,30 ευρώ/MWh από 235,38 ευρώ/MWh τον προηγούμενο μήνα. Επομένως η μέση έκπτωση ανά λογαριασμό είναι 39 ευρώ.

 

- Για το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανά μεγαβατώρα θα ανέλθει σε 170 ευρώ, άρα η ελάφρυνση ανά νοικοκυριό θα είναι 51 ευρώ ανά νοικοκυριό.

 

- Οριζόντια θα είναι η επιδότηση και για τους βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες, οι οποίοι θα επιδοτηθούν με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έκπτωση που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των επαγγελματικών τιμολογίων (βιομηχανία, εμπόριο, αγροτικά) και όλες αντίστοιχα τις κατηγορίες χρήσεων (χαμηλή, μέση, υψηλή τάση).

 

- Στο φυσικό αέριο η ενίσχυση θα αφορά επίσης όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες και θα διαμορφωθεί σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

 

Ποιοι πέφτουν στην «παγίδα» και χάνουν την επιδότηση

 

Το γεγονός όμως ότι η επιδότηση προς τα νοικοκυριά αφορά αποκλειστικά στην κύρια κατοικία τους, πρακτικά σημαίνει πως χιλιάδες θα είναι εκείνοι που θα μείνουν εκτεθειμένοι στην ενεργειακή θύελλα και θα κληθούν να πληρώσουν τους υπέρογκα «φουσκωμένους» χωρίς καμία κρατική συνδρομή.

 

Φοιτητικές κατοικίες: Μεγάλοι χαμένοι τα νοικοκυριά με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη μακριά από την κύρια κατοικία που λαμβάνει την επιδότηση. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τους φοιτητές που ενοικιάζουν κατοικία σε περιοχές με πολύ χαμηλή θερμοκρασία τον χειμώνα (Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Φλώρινα, Κοζάνη κ.λπ.).
Το παιδί που σπουδάζει δεν υποβάλλει το ίδιο φορολογική δήλωση γιατί δεν έχει εισοδήματα, είναι προστατευόμενο μέλος του γονέα ο οποίος δηλώνει στο Ε1 τη φοιτητική κατοικία ως μισθωμένη δευτερεύουσα κατοικία. Οι φοιτητικές κατοικίες αποκλείονται τελείως από την επιδότηση. Μόνο εάν ο φοιτητής κάνει δική του φορολογική δήλωση και δηλώνει την κατοικία που εκμισθώνει ως κύρια κατοικία δικαιούται επιδότηση τον Ιανουάριο.

 

Αλλαγή κατοικίας (ενοίκιο - αγορά): Απροστάτευτοι από τη θύελλα των τιμών στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο μένουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι μίσθωσαν, πούλησαν ή αγόρασαν κατοικία μετά το πέρας των φορολογικών δηλώσεων το 2021 ή τις πρώτες ημέρες του 2022 με αποτέλεσμα να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις και να μη φαίνονται μέσα στο σύστημα της ΑΑΔΕ. Για όσους άλλαξαν κατοικία είναι αδύνατη η διασταύρωση μέσω του πίνακα 5 του Ε1 της φορολογικής δήλωσης καθώς δεν έχει ακόμη δηλωθεί η κύρια κατοικία.
Πρώτη δευτερεύουσα: Απροστάτευτη από τη λαίλαπα των τιμών στην ενέργεια μένει μια πολύ μεγάλη μερίδα που έχει μετατρέψει την εξοχική κατοικία σε μόνιμη, ιδιαίτερα την περίοδο των περιοριστικών μέτρων αλλά και τώρα με τη ραγδαία εξάπλωση της «Όμικρον», καθώς και όσοι έχουν βγει σε σύνταξη.

 

«Αγκάθι» συνιστά και το γεγονός ότι δεν επιδοτείται το κοινόχρηστο ρεύμα στις πολυκατοικίες.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας