Αποκαλυπτική έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για τον αντίκτυπο των ανατιμήσεων στους καταναλωτές
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το «κύμα» ακρίβειας και οι συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, που συνδυάζονται με το ενεργειακό κόστος και την υγειο-οικονομική επιβάρυνση από την πανδημία, έχουν προκαλέσει ασφυξία στους πολίτες. Η αποτύπωση, όμως, των απωλειών που έχουν υποστεί, μέσω της έρευνας του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, αποτυπώνει ανάγλυφα το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο ενδεχομένως να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα.
Οι προβλέψεις και εκτιμήσεις των ειδικών «μιλούν» για αύξηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες και περαιτέρω κλιμάκωση του «φαινομένου» των ανατιμήσεων. Αυτά για το εγγύς μέλλον, στην παρούσα φάση τώρα, τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ είναι αποκαλυπτικά για τον ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο που έχει η ακρίβεια στο πορτοφόλι των καταναλωτών. Τον Δεκέμβριο του 2021 το μέσο μηνιαίο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα απώλεσε περίπου το 7% της αγοραστικής του δύναμης σε ετήσια βάση. Επίσης η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού έφτασε το 10,4%, ενώ του μέσου μισθού των εργαζομένων μερικής απασχόλησης άγγιξε το 13,7%.
Πόσο μειώθηκαν οι καθαρές αποδοχές ενός νοικοκυριού
Αξιο αναφοράς και προβληματισμού είναι το εξής στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα: το 2020, οι ετήσιες καθαρές αποδοχές ενός νοικοκυριού με δύο ενήλικες και δύο παιδιά μειώθηκαν σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS) έναντι του 2019. Παράλληλα η χώρα εμφανίζεται εκ των ουραγών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απόκλιση του ποσοστού απασχόλησης. Συγκεκριμένα το γ' τρίμηνο του 2021, η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση, με την απόκλιση μεταξύ του μέσου όρου της Ευρωζώνης και της Ελλάδας να είναι ίση με 8,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Στο ίδιο διάστημα, η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη όσον αφορά τη μετάβαση από την ανεργία στην απασχόληση και το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας (67,1%).
Σύμφωνα με την έρευνα μεγάλη είναι η μισθολογική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τον Δεκέμβριο του 2020, μεγαλύτερος αριθμός γυναικών απασχολήθηκε σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας. Ενδεικτικά, στα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό μισθολογικά κλιμάκια απασχολούνταν κατά μέσο όρο 11% περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες, ενώ στα υψηλότερα από τον κατώτατο μισθό μισθολογικά κλιμάκια απασχολούνταν κατά μέσο όρο 43% περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες.
Εκρηκτική αύξηση τιμών των Δεκέμβριο
Τον Δεκέμβριο, το ποσοστό του πληθωρισμού αυξήθηκε κατά 5,1% και οι τιμές των αγαθών παρουσίασαν εκρηκτική αύξηση έως και 136%. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020, αυξήθηκε κατά 135,7%, και ακολουθούν:
Ηλεκτρισμός 45,0%
Πετρέλαιο θέρμανσης 34,1%
Καύσιμα και λιπαντικά 21,7%
Αρνί και κατσίκι 19,7%
Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο 19,6%
Άλλα βρώσιμα έλαια 17,1%
Ελαιόλαδο 17,0%
Πατάτες 14,2%
Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα 11,5%
Υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης 7,8%
Αυτοκίνητα καινούρια 7,7%
Ζυμαρικά 7,6%
Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία 7,3%
Ψάρια νωπά 6,7%
Πουλερικά 6,6%
Παρασκευάσματα με βάση το κρέας 6,6%
Οικιακές υπηρεσίες 5,7%
Τυριά 5,5%
Φρούτα νωπά 5,5%
Λαχανικά νωπά 5,5%
Ψωμί 4,9%