Τρία σχολεία, δύο ημέρες, ένας προορισμός.
Με τη συμμετοχή 20 μαθητών και μαθητριών από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου Πλατέος, σε συνεργασία με το Γυμνάσιο των Καβασίλων και το 1ο ΓΕΛ Αλεξάνδρειας, στις 30-31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αλβανία με διανυκτέρευση στην Κορυτσά. Τα παιδιά συνόδευσαν ο Διευθυντής κ. Πλατσάς και οι εκπαιδευτικοίκ. Μπρισίμη και κ. Μπίλη.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολυπολιτισμικότητα και Σεβασμός στην Διαφορετικότητα», τα τρία σχολεία προσπάθησαν να κατανοήσουν στην πράξη την διαπολιτισμική κοινωνία μας και να έρθουν σε επαφή με τον τόπο καταγωγής αρκετών μαθητών.
Περνώντας από το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, βρέθηκαν στο Αλβανικό έδαφος και αρχικά κατευθύνθηκαν στις αλβανικές όχθες της λίμνης Οχρίδας. Πρώτη στάση το πάρκο Ντριλόν, ένας κατάφυτος χώρος, όπου έκαναν την βόλτα τους απολαμβάνοντας την καταπράσινη φύση μέσα από κατάλληλα διαμορφωμένα μονοπάτια και γέφυρες.
Στη συνέχεια, μετακινήθηκαν προς τον παραλίμνιο πεζόδρομο του Πόγραδετς. Με θέα την αντίπερα όχθη της λίμνης, απόλαυσαν ένα σύντομο γεύμα ή απλά έναν όμορφο περίπατο, ανάλογα με την επιθυμία του καθενός.
Αναχωρώντας από το ειδυλλιακό Πόγραδετς, συναντήθηκαν με τον Έλληνα ξεναγό, ο οποίος επιβιβάστηκε στο λεωφορείο και με τον υπέροχο λόγο και τις πλούσιες γνώσεις του, τους σύστησε τον τόπο όπου γεννήθηκε και ζει.
Η ξενάγηση ξεκίνησε από ένα -άλλοτε- σπουδαίοπολιτιστικό και πνευματικό κέντρο, από εκεί όπου λειτούργησε το πρώτο τυπογραφείο εκτός Κωνσταντινούπολης στα χρόνια της υποδούλωσης στον Τούρκο δυνάστη, από έναν πανέμορφο βλάχικο οικισμό, την Μοσχόπολη. Στον ναό του Αγίου Νικολάου, με τις αυθεντικές αγιογραφίες στους τοίχους, από τις αρχές του 18ου αι. μ.Χ., τους υποδέχτηκε ο καλοσυνάτος ιερέας του χωριού και αφού προσκύνησαν ευλαβικά, περιπάτισαν στα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού.
Η άφιξη στην Κορυτσά, τοδείπνο σε έναν χώρο φιλόξενο, η μουσική, οι χοροί και η μετάβαση στο ξενοδοχείο σήμαναν τη λήξη της πρώτης ημέρας.
Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο ελληνικό προξενείο της Κορυτσάς. Αντικρίζοντας στην αυλή ενός αρχοντικού κτηρίου την προτομή του ποιητή Γιώργου Σεφέρη, που υπήρξε Πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά κατά τα έτη 1936-37, κατευθύνθηκαν στον εσωτερικό του χώρο. Εκεί μας υποδέχτηκε ο Έλληνας πρόξενος, ο οποίος τους καλωσόρισε, μίλησε για τον ρόλο του προξένου σε μια χώρα και απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών.
Συνοδευόμενοι και πάλι από τον ξεναγό, επισκέφθηκαν τον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου. Πρόκειται για έναν ναό που κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίαςτου 1990, προκειμένου να αναπληρώσει το κενό που δημιουργήθηκε από τις καταστροφές διαφόρων ναών κατά τα χρόνια της επιβεβλημένης αθεΐας, που είχαν προηγηθεί. Κατόπιν, η ξενάγηση συνεχίστηκε στην παλιά πόλη της Κορυτσάς, όπου άλλοτε χτυπούσε η καρδιά της ελληνικής συνοικίας και τα ελληνικά ονοματεπώνυμα δέσποζαν στα υπέρθυρα των κτηρίων.
Τελευταία στάση, φόρος τιμής και προσκύνημα, το μνημείο Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών κατά τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940 - 41. Στο χωριό Μπομποστίτσα, με υψόμετρο περίπου 1100 μέτρων, δεσπόζει αγέρωχος ένας κατάλευκος σταυρός, μπροστά στον οποίο μαθητές και εκπαιδευτικοί στάθηκαν με σεβασμό, πριν πάρουν τον δρόμο της επιστροφής.
Περνώντας τα ελληνοαλβανικά σύνορα και πάλι, με μια σύντομη ενδιάμεση στάση στην Καστοριά, ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη στην Αλβανία, αργά το βράδυ της τελευταίας μέρας του Μάρτη.
Η συνύπαρξη στο λεωφορείο, η τήρηση του προγράμματος, η ακρίβεια στις υποχρεώσεις, υπήρξαν οι βασικοί παράγοντες, ώστε το διήμερο αυτό να ολοκληρωθεί με επιτυχία και να αποτυπωθεί με τις πιο όμορφες εικόνες στην καρδιά όλων.