την κοινωνία που έχει ανοίξει ο Σύριζα, ενόψει του 2 Συνεδρίου, δημοσιοποιούμε σημεία του κειμένου των θέσεων με τις προγραμματικές τομές που προτείνει και διεκδικεί ώστε να γίνουν κοινό κτήμα και να προκαλέσουν συζήτηση γύρω από αυτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στον προσυνεδριακό διάλογο καταθέτοντας τις απόψεις και τις προτάσεις τους. Επιδιώκουμε έναν ανοιχτό διάλογο με τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.
Επιδιώκουμε μια ζωντανή και ανοιχτή διαδικασία που θα μαζικοποιήσει το κόμμα μας και θα το καταστήσει ακόμα πιο ικανό να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της νέας εποχής.
11. Άρση των διακρίσεων φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι εξουσιαστικές σχέσεις και οι πολυποίκιλες διακρίσεις που συνδέονται με τα φύλα και διέπουν όλες τις εκφάνσεις της ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας της ζωής, συνιστούν σημαντικό έλλειμμα δημοκρατίας. Οι έμφυλες διακρίσεις αποτελούν σημαντικό ανασχετικό παράγοντα της κοινωνικής ανάπτυξης και της προσπάθειας για τη χειραφέτηση του ανθρώπου.
Στην Ελλάδα, η πολύπλευρη επίθεση της κρίσης στα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών πολλαπλασιάζει τα εμπόδια ισότιμης ένταξής τους στην αγορά εργασίας, επιβάλλει τη μαζική επιστροφή τους στο σπίτι, ρίχνει στις πλάτες τους το έλλειμμα του κοινωνικού κράτους, τις αποστερεί επιπλέον από προσωπικό χρόνο και δυνατότητα ενασχόλησης με τα κοινά. Οι γυναίκες υπερ-αντιπροσωπεύονται στο πιο κακοπληρωμένο και ευάλωτο τμήμα της αγοράς εργασίας.
Η βία κατά των γυναικών σε όλες της τις εκφάνσεις έχει λάβει διεθνώς πρωτοφανείς διαστάσεις. Στη χώρα μας το γεγονός, ειδικότεραστο πεδίο της ενδοοικογενειακής βίας, επιτείνει η κρίση. Παράλληλα, δυστυχώς, η Ελλάδα αποτελεί, ως γνωστόν, κόμβο παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, οι άνεργες, οι επισφαλώς εργαζόμενες, οι μετανάστριες έχουν ιδιαίτερη δυσκολία να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημά τους.
Χρειάζονται παρεμβάσεις για την άρση των έμφυλων διακρίσεων και την άρση των εμποδίων που συνδέονται με το φύλο στο πεδίο της εργασίας και επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Μέτρα προστασίας της μητρότητας με πρόσβαση όλων των γυναικών σε υψηλού επιπέδου φροντίδα Υγείας που αφορά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τη λοχεία, αλλά και την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Επαναπροσδιορισμός, ενίσχυση και ανάδειξη του πατρικού ρόλου ως προϋπόθεση της συμφιλίωσης της επαγγελματικής, οικογενειακής και προσωπικής ζωής των εργαζόμενων γυναικών και ανδρών. Καθολική πρόσβαση στις μεθόδους αντισύλληψης και τεχνητής διακοπής κύησης. Παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των υποστηρικτικών δομών για γυναίκες. Σοβαρή αντιμετώπιση εγκλημάτων όπως ο βιασμός και η εμπορία ανθρώπων.
Σεξουαλικός προσανατολισμός, έκφραση, ταυτότητα και χαρακτηριστικά φύλου
Ο αγώνας για τα δικαιώματα και την ισότητα των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αποτελεί μέρος του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση. Διεκδικούμε την άμεση και ακαριαία αντιμετώπιση από την Πολιτεία κάθε πρακτικής διάκρισης από όπου κι αν αυτή προέρχεται, λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, καθώς καιτην απαγόρευση της ρητορικής μίσους, με παράλληλη επιβολή των προβλεπόμενων νομικών κυρώσεων.
Μετά την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, είναι αναγκαία η θέσπιση του πολιτικού γάμου με πλήρη και ίσα δικαιώματα που απορρέουν από αυτόν, η άμεση αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου, καθώς και η νομοθέτηση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου με μόνο κριτήριο τον αυτοπροσδιορισμό, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζεται μια σύγχρονη οπτική, με νέα διευρυμένη αντίληψη της οικογένειας, που αναγνωρίζει την πολυμορφία των οικογενειακών σχέσεων αλλά και την ελεύθερη, απαλλαγμένη από διακρίσεις, ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η αλλαγή της εκπαιδευτικής πολιτικής και η συστηματική επιμόρφωση όλων των δημόσιων λειτουργών και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών σε θέματα ισότητας, θα οδηγήσουν σε μια ανοιχτή εκπαιδευτική διαδικασία, που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε μια κοινωνία απελευθερωμένη από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ