σε πέντε φαρμακεία, ενώ δεν θα επιτρέπεται Α.Ε. ως εταιρική μορφή. Οπως υποστήριξε χθες υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρεται να αποδέχονται αυτήν τη «συμβιβαστική» –όπως τη χαρακτήρισε– πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, που «απελευθερώνει» το ιδιοκτησιακό, ορίζει ωστόσο ότι ένας μη φαρμακοποιός δεν μπορεί να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος-ιδιοκτήτης φαρμακείου.
Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση ήταν έως χθες το βράδυ στο στάδιο της τελικής διατύπωσης, καθώς έμεναν σημεία ακόμη ανοιχτά προς διαπραγμάτευση. Για τις εξελίξεις ενημέρωσε χθες το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών –κατόπιν απαίτησής τους– που ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις διαρκείας.
Το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποφάσισε να συγκαλέσει γενική συνέλευση το ερχόμενο Σάββατο με κεντρική εισήγηση τη διενέργεια κυλιόμενων 24ωρων κινητοποιήσεων από την προσεχή Δευτέρα. Οπως άλλωστε δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος κατά την έξοδό του από το υπουργείο Υγείας, «η κυβέρνηση του ΟΟΣΑ υπερίσχυσε της ελληνικής.
Εμείς θα κλείσουμε τα φαρμακεία και δεν θα τα πουλήσουμε σε καρτέλ». Επιπλέον, το Δ.Σ. του ΠΦΣ προτίθεται να προσφύγει σε ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της υπουργικής απόφασης, αμέσως μόλις εκδοθεί, με το σκεπτικό ότι αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αλλωστε, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ μακριά από όσα ζητούν οι φαρμακοποιοί.
Ο ΠΦΣ είχε ζητήσει αρχικά την εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου. Σύμφωνα με αυτό, ιδιοκτήτης μπορεί να είναι μόνο φαρμακοποιός ο οποίος μπορεί να ανοίξει έως τέσσερα φαρμακεία.
Η μόνη παραχώρηση που ήταν διατεθειμένοι να κάνουν ήταν να μπορούν να συμμετέχουν και ιδιώτες (πλην γιατρών, φαρμακευτικών επιχειρήσεων και φαρμακαποθηκών) στο μετοχικό κεφάλαιο ενός φαρμακείου σε ποσοστό έως 49%.
Τι αλλάζει στο καθεστώς των φαρμακείων - Πως θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες
Δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου από οποιονδήποτε ιδιώτη, με την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο και φαρμακοποιός κατά τουλάχιστον 20%-30% είναι η λύση που προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση τη κυβέρνησης περιλαμβάνει επιπλέον ότι κάθε ιδιώτης θα μπορεί να μετέχει έως και