Με ένα υποβρύχιο, τηλεκατευθυνόμενο ρομποτάκι που θα «εξερευνήσει» τα νερά στον υγρότοπο της αύλακας Παπαπουλίου (πάρκο ΤΗΘΥΣ), στους Ν. Πόρους Πιερίας, γιορτάζεται την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, ενώ εκδηλώσεις διοργανώνονται και σε άλλους υγρότοπους της βόρειας Ελλάδας.
Μαθητές από το Λύκειο Λεπτοκαρυάς, το 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου- Κορδελιού και το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου θα συναρμολογήσουν
το υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ παρακολούθησης των νερών, "Αλκυώνη" και θα το βοηθήσουν να ξεκινήσει το έργο του για την υποδοχή, την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και γενικότερα των επισκεπτών του πάρκου "ΤΗΘΥΣ" .
Το ρομποτάκι προμηθεύτηκε πρόσφατα το ΤΗΘΥΣ, συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα Hydrobot του Ευγενίδιου Ιδρύματος και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT) των ΗΠΑ, σχετικά με τη διάδοση στην εκπαιδευτική κοινότητα της θαλάσσιας ρομποτικής.
Στόχος του προγράμματος είναι, με τη χρήση της "Αλκυώνης", οι επισκέπτες- και κυρίως οι μαθητές -να διδάσκονται επιστημονικές αρχές και τεχνολογικές εφαρμογές που σχετίζονται με το υδάτινο στοιχείο και να υποβοηθούνται στην κατανόηση και την έρευνα για τη μελέτη και παρακολούθησή του.
Ορυζώνες και περιβάλλον
Στη σημασία και τον ρόλο της καλλιέργειας ρυζιού στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα θα αναφερθεί ο γεωπόνος- περιβαλλοντολόγος Βασίλης Γιαμούζης, στην ομιλία του σε εκδήλωση που θα διοργανώσει ο Φορέας ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Όπως υπενθυμίζει, στην περιοχή παράγεται περίπου το 80% του ελληνικού ρυζιού, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για την τοπική και εθνική οικονομία.
«Περίπου 100.000 στρέμματα ορυζώνων εκτείνονται εντός του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα, καταλαμβάνοντας έτσι σχεδόν το ένα τρίτο της έκτασής του. Η άρδευση των χωραφιών γίνεται μέσω ενός εκτεταμένου αρδευτικού δικτύου, η κατασκευή του οποίου ήταν αποτέλεσμα εγγειοβελτιωτικών έργων που έγιναν τη δεκαετία του '60» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Γιαμούζης, τονίζοντας ότι οι ορυζώνες είναι πολύ σημαντικοί για την πανίδα της περιοχής, αφού λειτουργούν ως τεχνητοί εποχικοί υγρότοποι, «συμπληρώνοντας» το φυσικό οικοσύστημα.
«Τον Μάιο μήνα, στην αιχμή της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών, τα ρυζοχώραφα πλημμυρίζουν με νερό για να υποδεχτούν τους σπόρους του ρυζιού, δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον τοπίο γεμάτο αντανακλάσεις. Τα κατακλυσμένα χωράφια είναι γεμάτα μικρούς ασπόνδυλους οργανισμούς και αμφίβια, τροφή ιδανική για τους απαιτητικούς νεοσσούς. Έτσι, αν κάνετε μια πρωινή βόλτα στα ρυζοχώραφα θα δείτε λευκούς ερωδιούς, νυχτοκόρακες και χαλκόκοτες, είδη τα οποία φωλιάζουν στην παρόχθια βλάστηση του Αξιού, καθώς και μαυροκέφαλους γλάρους που πετάνε μέχρι εδώ για να τσιμπολογήσουν από τις αποικίες στους στις παράκτιες νησίδες» περιγράφει.
Δεν παραλείπει, ωστόσο, να αναφερθεί και στα προβλήματα που δημιουργούνται στο φυσικό περιβάλλον από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, από την καύση των γεωργικών υπολειμμάτων και την υπερκατανάλωση του νερού.
«Η καλλιέργεια του ρυζιού σε μια περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή καθιστά επιβεβλημένη την εφαρμογή φιλοπεριβαλλοντικών μεθόδων παραγωγής καθώς και την ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων» διευκρινίζει.
Γνωριμία με την Κορώνεια και τη Βόλβη
Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Υγροτόπων, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με την υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας- Βόλβης, διοργανώνει στις 3 Φεβρουαρίου, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, εκδήλωση με θέμα «Γνωριμία με τις λίμνες Κορώνεια- Βόλβη».
Την προηγούμενη μέρα διοργανώνει εκπαιδευτική εκδρομή στην περιοχή των λιμνών, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν, σε επιλεγμένα σημεία γύρω από τις λίμνες με τη συνοδεία έμπειρων παρατηρητών- μελών της Ορνιθολογικής και του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας- Βόλβης, διαφορετικά είδη άγριων πουλιών μέσα από κιάλια και τηλεσκόπια.
Παράλληλα, το εθνικό πάρκο Α. Μακεδονίας και Θράκης ως το μεγαλύτερο υγροτοπικό πάρκο στην Ελλάδα, με 22 λιμνοθάλασσες, λίμνες γλυκού νερού, έλη κ.λπ. θα γιορτάσει την ημέρα, με την πραγματοποίηση ημερίδας στις 3 Φεβρουαρίου, με θέμα «Υγρότοποι και Γεωργία», στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης στην Κομοτηνή.
ΑΠΕ