Οι εν λόγω επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν 180 θέσεις εργασίας, αφορούν, μεταξύ άλλων, σε εκσυγχρονισμό εκτατικών ιχθυοτροφείων, εκσυγχρονισμό και μετεγκαταστάσεις πλωτών και χερσαίων μονάδων πάχυνσης μεσογειακών ιχθύων (τσιπούρα, λαβράκι κ.ά.) και ίδρυση μονάδων οστρακοκαλλιεργειών.
Την ίδια ώρα, σε διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου για τον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών, που αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του.
«Με το σχέδιο νόμου», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, «επιχειρούμε να δημιουργήσουμε ασφαλές και απλοποιημένο πλαίσιο για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, που αποτελούν έναν από τους κορυφαίους κλάδους εξαγωγικής δραστηριότητας και πάνω στους οποίους μπορεί να πατήσει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Κεντρικός άξονας του νομοσχεδίου είναι το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον, καθώς και η σχέση της δραστηριότητας με άλλες χρήσεις γης της παράκτιας ζώνης. Προϋπόθεση για την ενθάρρυνση της εγκατάστασης υδατοκαλλιέργειας σε μια περιοχή είναι η τεκμηρίωση ότι η παράκτια ζώνη αξιοποιείται πληρέστερα με την εγκατάσταση -συγκριτικά με άλλες χρήσεις- ενώ θα εξασφαλίζεται η αρμονική συνύπαρξη της εγκατάστασης με τις λοιπές οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
Με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, καθορίζονται για πρώτη φορά οι προτεραιότητες του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, συστήνεται το Εθνικό Συμβούλιο Υδατοκαλλιεργειών (ΕΣΥΔ), με ρόλο γνωμοδοτικό επί θεμάτων πολιτικής του κλάδου, προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις για την χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων υδατοκαλλιέργειας, και θεσμοθετείται η υπηρεσία μιας στάσης για την αδειοδότηση των υδατοκαλλιεργειών.
Πηγή-kathimerini.gr/