επιμελήτρια της έκθεσης αυτής Δρ. Αρχαιολογίας Μαρία Χειμωνοπούλου: «Οι μπάντες και οι κασέλες-σεντούκια υπήρξαν από τα χρηστικότερα και εκφραστικότερα αντικείμενα αισθητικής έκφρασης. Για πολλούς αιώνες εξυπηρέτησαν πρακτικές και διακοσμητικές ανάγκες και αποτέλεσαν τα πλέον εύγλωττα κοινωνικοοικογενειακά σήματα».
Στόχος και αυτής της έκθεσης είναι μέσα από την λαογραφική και αισθητική της διάσταση να αφυπνίσει συναισθήματα και οικείες παραστάσεις ώστε κάποιοι βλέποντας τα απλά αυτά εκθέματα να πουν ότι «έχω και εγώ μια παρόμοια μπάντα από την γιαγιά μου στο σπίτι μου ή έχω και εγώ ένα σεντούκι από τον παππού μου». Όσοι περισσότεροι το πουν τόσο περισσότερο θα πετύχει ο στόχος της έκθεσης.
Οι εκφάνσεις και οι δημιουργίες της λαϊκής τέχνης και των λαϊκών καλλιτεχνών δυστυχώς άργησαν να εκτιμηθούν από τις νεότερες γενιές και αυτό εξαιτίας μιας αστικής και ελιτίστικης αντίληψης ότι πρόκειται για έργα απλοϊκά χωρίς έμπνευση και εικαστική αξία με το συγκριτικό επιχείρημα ότι μπροστά στα έργα των αρχαίων μας φαντάζουν παιδικά. Η απαξίωση αυτή και η επερχόμενη από την δεκαετία του 1950 αστυφιλία, έκανε πολλούς από τους κατόχους τέτοιων έργων να τα αφήσουν στον αφανισμό και την καταστροφή τους.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων πολλά από αυτά βρέθηκαν σε παλιατζίδικα ή σε σπίτια ευαίσθητων συλλεκτών.
Μια τέτοια μικρή συλλογή πλην όμως αντιπροσωπευτική με όλες τις τεχνοτροπίες παρουσιάζει το Εθνογραφικό Μουσείο Γιώργη Μελίκη σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξάνδρειας, Δημοτική Ενότητα Μελίκης και Λαογραφικό Όμιλο Μελίκης και Περιχώρων.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου2014 ώρα 8.30 μ.μ.
Την ίδια βραδιά και μετά τα εγκαίνια στους αύλειους χώρους του Εθνογραφικού Μουσείου θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μελικιώτη συγγραφέα Αλέξανδρου Ακριτίδη με τίτλο «Χίλιοι τρόποι να πεθάνεις». Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα και η είσοδος είναι πάντα ελεύθερη.
Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια των εντύπων της έκθεσης είχε το POLYPTYCHON εξειδικευμένο στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.