Ο δρ Στήβεν Μίλερ, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας του Μέριλαντ υποστηρίζει πως όποιος θέλει να αποκομίσει τα μέγιστα από τη διεγερτική δράση της καφεΐνης, πρέπει να την καταναλώνει μερικές ώρες μετά την πρωινή έγερση - κατά προτίμηση μεταξύ 9.30 και 11.30 το πρωί.
Αιτία γι’ αυτή είναι τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό μας. Η κορτιζόλη είναι η κύρια ορμόνη του στρες, το φυσικό παυσίπονο του οργανισμού και ρυθμιστής του βιολογικού μας ρολογιού.Όπως γράφει ο δρ Μίλερ στο blog του NeuroscienceDC, τα επίπεδα της κορτιζόλης παρουσιάζουν διακυμάνσεις στη διάρκεια της ημέρας: είναι υψηλότερα νωρίς το πρωί και χαμηλότερα το βράδυ.
Αυτές οι διακυμάνσεις εξηγούν λ.χ. την τόνωση του οργανισμού μετά από έναν καλό βραδινό ύπνο, αλλά και τους εντονότερους πόνους νοσημάτων όπως η αρθρίτιδα όταν πέφτει το σκοτάδι.Επειδή, λοιπόν, στους περισσότερους ανθρώπους τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι υψηλότερα μεταξύ 8 και 9 το πρωί, και ταυτοχρόνως η ορμόνη αλληλεπιδρά με την καφεΐνη, όσοι πίνουν καφέ εκείνες τις ώρες, αναπτύσσουν αντοχή στην καφεΐνη, με συνέπεια να ελαττώνεται η διεγερτική δράση της, κατά τον δρα Μίλερ.