Πέλλας έχουν κοινά χαρακτηριστικά και προβλήματα, τα οποία έχουν οξυνθεί ιδιαίτερα λόγω του capital control και του ρωσικού εμπάργκο. Απευθυνόμενος στους παριστάμενους εκπροσώπους των συνεταιρισμών τόνισε τα εξής: «Καθημερινά βιώνω και με την θεσμική μου ιδιότητα, αλλά και με την επαγγελματική μου ενασχόληση στον χώρο, τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής, στην διαλογή, την μεταποίηση και τη μεταφορά. Πρέπει άμεσα να υπάρξει άρση του capital control. Η όποια άλλη καθυστέρηση φέρνει τον πρωτογενή τομέα, με βασικό εξαγωγικό προϊόν το ροδάκινο στην περιοχή μας, σε πλήρη κατάρρευση». Ο κ. αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε επίσης το άριστο επίπεδο οργάνωσης που επικρατεί στην Ημαθία σε επίπεδο Ομάδων Παραγωγών, Συνεταιρισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων του κλάδου.
Αναφορικά με τα προβλήματα της παράνομης διακίνησης αγροτικών προϊόντων ο κ. Καλαϊτζίδης τόνισε ότι οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε Ημαθίας είναι σε πλήρη ετοιμότητα ώστε, σε συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, να ασκήσουν πλήρη έλεγχο επιβάλλοντας τη νομιμότητα. «Δεν είναι δυνατόν φορτηγά γειτονικών χωρών να φορτώνουν ροδάκινα αυτή την εποχή κατευθείαν από κτήματα στην περιοχή μας, χωρίς να υποστεί κανένας τον έλεγχο», είπε χαρακτηριστικά.
Με κοινή πρόταση των κ.κ Καλαϊτζίδη και Θεοδωρίδη θα συνταχθεί έγγραφο με τα αιτήματα των αγροτών της Πέλλας και της Ημαθίας, τα οποία θα σταλούν στον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Γεωργίας, όπου και θα επισημαίνεται η αναγκαιότητα αποζημίωσης λόγω του ρωσικού εμπάργκο, καθώς και η άρση των φορολογικών αδικιών στους παραγωγούς και τους εξαγωγικούς φορείς και η ανισότητα που θα επικρατήσει με την επιβολή υψηλής φορολόγησης και καθεστώτος ΦΠΑ της τάξης του 23%, όταν όμορες χώρες έχουν 10%.