Αξιοσημείωτη αντοχή παρουσιάζουν μέχρι στιγμής οι τιμές στο επιτραπέζιο ροδάκινο, με την παραγωγή να έχει συγκομισθεί περίπου στο 35-40% και τις τιμές παραγωγού, τουλάχιστον για το προϊόν πρώτης ποιότητας να διατηρούν την επαφή τους με τα 50 λεπτά το κιλό.
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε πλεονεκτική θέση βρίσκονται οι οργανωμένοι παραγωγοί που επιτυγχάνουν καλύτερη ροή στην παραλαβή του προϊόντος, σε αντίθεση με τους μεμονωμένους που συχνά υποκύπτουν στις «σειρήνες» των εμπόρων που με δέλεαρ είτε την άμεση πληρωμή είτε την υπόσχεση για καλύτερη τιμή, εγκλωβίζονται σε συναλλαγές με αβέβαιο τέλος.
Ελεγχόμενη παραγωγή που με τη βοήθεια του καιρού ωριμάζει σταδιακά και καλή ζήτηση τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, εξασφαλίζουν μια ομαλή πορεία στη διάθεση του προϊόντος, που δεν αφήνουν εκτεθειμένους τους παραγωγούς. Οι πληροφορίες θέλουν τους «συνδαιτυμόνες» του χώρου να βρίσκουν τρόπους «παράκαμψης» των δυσκολιών που δημιουργεί το ρωσικό εμπάργκο, καθώς με κάποια επιβάρυνση, τόσο από πλευράς χρόνο όσο και από πλευράς τιμής τα προϊόντα φθάνουν, μέσω τρίτων χωρών, όπως η Λιθουανία, η Ουκρανία και η Λευκορωσία και στην αγορά της Μόσχας, καθώς και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων της ευρύτερης περιοχής.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το κουπάκι του ενός κιλού με μέγεθος καρπού Β’ να διατίθεται αυτές τις μέρες από τις μεγάλες οργανώσεις, όπως π.χ. η Venus, στην τιμή των 70 με 75 λεπτών το κιλό, τιμή η οποία εξασφαλίζει στον παραγωγό τα 50 λεπτά το κιλό.
Σε αναλυτικό ρεπορτάζ της Agrenda για τις εξελίξεις στην αγορά του ροδάκινου αναφέρεται:
Φεύγουν τα επιτραπέζια ροδάκινα, που είναι λίγα σε Ελλάδα και Ισπανία
Ζητούνται απ’ το εξωτερικό λόγω και της καλής τους ποιότητας
Αξιόλογη ζήτηση απ’ το εξωτερικό έχουν τα ελληνικά επιτραπέζια ροδάκινα, καθώς φέτος ήταν µειωµένα (τα πρώιµα) και υψηλής ποιότητας. Μείωση παρατηρείται και για την παραγωγή των ισπανικών, όπως και για τα µεσοπρώιµα στην Ελλάδα, των οποίων η συγκοµιδή θα ξεκινήσει τις επόµενες µέρες.
Έτσι, στην Ηµαθία η τιµή παραγωγού βρίσκεται στα 50 λεπτά το κιλό για τις µεγαλύτερες ποσότητες (15-20 λεπτά παραπάνω απ’ την περσινή χρονιά). Παράλληλα, στην Πέλλα «η τιµή παραγωγού είναι 40 λεπτά τα κιλό για τα χνουδωτά και στα 50 λεπτά το κιλό για τα νεκταρίνια, 33% υψηλότερα από πέρυσι, που οι τιµές διαµορφώθηκαν στα 30-35 λεπτά το κιλό (για τα τελευταία)», σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Α. Σ. Προφήτη Ηλία, Παναγιώτη Κρητίδη.
Η φετινή µείωση της παραγωγής φτάνει και το 50% στις πρώιµες ποικιλίες, που έχουν µαζευτεί, ενώ αναµένεται µεγάλη και για τις µεσοπρώιµες ποικιλίες. Συγκεκριµένα, φέτος οι βροχές προκάλεσαν καρπόπτωση και ακαρπία, όπως επίσης και ανοµοιόµορφη ωρίµαση στα ροδάκινα του ίδιου δέντρου, ενώ εµφανίστηκε και κακή καρπόδεση. Ενδεικτικό είναι ότι κάποια κτήµατα στην Πέλλα έδωσαν φέτος µόλις 200 κιλά έναντι 2 τόνων πέρυσι. Αξίζει να σηµειωθεί ότι τη φετινή χρονιά πολλοί παραγωγοί περιόρισαν τα στρέµµατα επιτραπέζιου ροδάκινου και έβαλαν συµπύρηνο λόγω των µικρότερων αποδόσεων για τα πρώτα και της κακής γι’ αυτούς περσινής χρονιάς (πολλά επιτραπέζια ροδάκινα πουλήθηκαν 14 λεπτά το κιλό, ενώ αρκετοί είναι απλήρωτοι εδώ και 14 µήνες από τουλάχιστον 15 εταιρείες της Ηµαθίας).
Στρωμένο το χαλί για το συμπύρηνο
Ευοίωνες συνθήκες έχουν διαµορφωθεί στη διεθνή αγορά για τους Έλληνες παραγωγούς συµπύρηνων ροδάκινων. Καταρχάς, η παραγωγή αναµένεται µειωµένη τόσο στη χώρα µας όσο και στην Ισπανία, την κύρια παραγωγό χώρα στην Ε.Ε., αλλά και στις Η.Π.Α., όπου από πέρσι εξάγεται ελληνική κοµπόστα. Μάλιστα, φέτος είναι ιδιαίτερα αυξηµένη η ζήτηση απ’ τις Η.Π.Α. για ελληνική κοµπόστα, µε τους ξένους εµπόρους να έχουν στείλει στους Συνεταιρισµούς συγκεκριµένες προδιαγραφές για το προϊόν.
Η µεγαλύτερη ζήτηση απ’ τις Η.Π.Α. φέτος συνίσταται κυρίως «στην υψηλή ποιότητα της ελληνικής κοµπόστας όσον αφορά το χρώµα, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και την υπολειµµατικότητα», ανέφερε στην Agrenda ο γεωπόνος του Α.Σ. Μέσης, Αθ. Μπρανιώτης. Μάλιστα, φέτος η ποιότητα ευνοείται και απ’ την οψιµότητα της χρονιάς.
Ένας, ακόµα, λόγος για αυτή τη ζήτηση είναι και η καλλιέργεια λιγότερων στρεµµάτων φέτος απ’ τους Αµερικανούς παραγωγούς, οι οποίοι έβαλαν κυρίως αµύγδαλα ή άλλες ξηρικές καλλιέργειες, καθώς αντιµετωπίζουν πρόβληµα µε την έλλειψη νερού. Μείωση των εκτάσεων φέτος παρατηρείται και στην Ισπανία λόγω των περσινών χαµηλών τιµών για το προϊόν. Σηµειώνεται ότι στην περιοχή Aragon της Ισπανίας την Τρίτη µία χαλαζόπτωση έπληξε πάνω από 7.000 στρέµµατα.
Εκτός απ’ την ισπανική και την αµερικάνικη, και η παραγωγή της Ελλάδας αναµένεται φέτος µειωµένη. Συγκεκριµένα, σε σύσκεψη που είχε ηΈνωση Κονσερβοποιών Ελλάδας τη ∆ευτέρα για τη φετινή ελληνική παραγωγή συµπύρηνου, για την πρόγνωση της οποίας συνεργάστηκε µε το Α.Π.Θ., εκτιµήθηκε ότι αυτή θα είναι 363.546 τόνοι συνολικά, 19,2% κάτω απ’ την περσινή παραγωγή και 10% µειωµένη απ’ την περσινή αντίστοιχη πρόβλεψη.
ΠΗΓΗ-http://www.stifaka.gr/