Πρακτικές λύσεις σε καθημερινά προβλήματα στο σπίτι
Χρήσιμες και απλές συμβουλές για κάποια από τα καθημερινά προβλήματα στο σπίτι, τα οποία σχετίζονται με την καθαριότητα, την απολύμανση και την υγιεινή.
Για όλα αυτά χρειάζεται να έχουμε στο σπίτι: σόδα φαγητού, αμμωνία, νέφτι, ταλκ, γυαλόχαρτο, αιθέρια έλαια ευκαλύπτου ή μέντας, λάδι λεβάντας, γαρυφαλόλαδο, φύλλα δάφνης, φύλλα μέντας, λεβάντα, βασιλικό, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, μαντζουράνα, χαμομήλι, ευκάλυπτο, τίλιο, μολόχα, θυμάρι, μαϊντανό, δυόσμο, καρύδια, πίτουρο, φίτρο σταριού, μαγία μπύρας σε σκόνη, γύρη, δαμάσκηνα, αμύγδαλα.
Το καθένα από αυτά βοηθά να λύσουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ίσως και καθημερινά στο σπίτι σε διάφορες δραστηριότητες και τη φροντίδα του σπιτιού.
Κακοσμία στόματος: Μέχρι να πάτε στον οδοντίατρο ή μέχρι να κάνετε εξετάσεις μήπως έχετε αμυγδαλίτιδα κ.λ.π., ανακατέψτε μια κουταλιά ζάχαρη με λίγες σταγόνες λεμονιού και πιείτε το σιγά-σιγά ή ακόμη καλύτερα μασήστε μαϊντανό ή διόσμο.
Κάρβουνα: Ανάβουν γρηγορότερα αν χρησιμοποιείσετε πιστολάκι μαλλιών.
Κάλτσες: Οι αθλητικές σας κάλτσες θα γίνουν πάλι άσπρες αν τις βράσετε σε νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λεμόνι.
Κατσαρίδες: Φλούδα από αγγούρι στα σημεία που τις εντοπίσατε.
Κατσαρόλα: Αν κάηκε και κόλλησε το φαγητό, η κατσαρόλα θα καθαρίσει αν βράσετε μέσα στην κατσαρόλα νερό στο οποίο έχετε προσθέσει 3 κρεμμύδια (κομμένα στα τέσσερα). Επίσης μπορείτε να βράσετε στην καμμένη κατσαρόλα σόδα και ξίδι ή νερό και ζάχαρη ή ρίξτε άσπρο αρετσίνωτο κρασί και αφήστε το να πάρει λίγες βράσεις σε χαμηλή φωτιά.
Καφές: Ο καφές φίλτρου νοστιμίζει αν ρίξετε στο φίλτρο μαζί με τον καφέ λίγο κακάο ή σκόνη βανίλια και κανέλλα. Επίσης αν ο καφές φίλτρου σας φαίνεται πικρός προσθέστε στο φίλτρο λίγο αλάτι. Για τον φραπέ προσθέστε λίγο ασπράδι και καραμέλλα.
Κέικ: Οταν προσθέσετε σταφίδες να τις πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι για να μην πάνε στο πάτο. Για να το διακοσμήσετε με σοκολάτα: κόψε μικρά κομματάκια την κουβερτούρα, βάλτε την σε σακουλάκι, δέστη την καλά με σπάγγο και βάλτε το στο φούρνο μικροκυμμάτων και μετά κόψτε μια γωνία (κορνέ) για να ρίξετε την λειωμένη σοκολάτα.
Κεραμικά: Τα κεραμικά σας δεν θα μυρίζουν αν τα πλύνετε με χλιαρό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει χονδρό αλάτι και ξύδι.
Κερί: Για να βγάλετε το κολλημένο κερί από το κηροπήγιο βάλτε το κηροπήγιο σε μπώλ με καυτό νερό. Για να βγάλετε κερί από το χαλί βάλτε πάνω στο κολλημένο κερί παγάκια και αφού σκληρύνει το κερί βάλτε στυπόχαρτο και σιδερώστε το.
Για να μην καούν γρήγορα τα κεριά ρίξτε λίγο αλάτι γύρω στο φυτίλι και τοποθετείστε τα κεριά στο ψυγείο 1 ώρα πριν τα χρησιμοποιήσετε. Για να μην στάζουν τα κεριά, πριν τα ανάψετε, βουτήξτε τα στο αλατόνερο για 10 λεπτά. Αν τα κεριά είναι πιο μεγάλα από το κηροπήγιο βουτήξτε τα σε βρασμένο νερό για 2 λεπτά και ξαναπροσπαθήστε.
Κεφτεδάκια: Για κεφτεδάκια αφράτα και πικάντικα προσθέστε σόδα που την έχετε διαλύσει σε λίγο ούζο και ξύδι. Για να μην ανοίξουν οι κεφτέδες στο τηγάνισμα βάλτε στην φωτιά το τηγάνι χωρίς λάδι και μόλις κάψει (για το καταλάβετε ρίξτε μια σταγόνα νερό) ρίξτε το λάδι και βάλτε τους κεφτέδες δίπλα δίπλα, χωρίς κενά.
Όταν βάζετε έτοιμο κιμά για μπιφτέκια στην κατάψυξη μην βάλετε κρεμμύδια και σκόρδα, γιατί αποκτούν βαριά μυρωδιά. Προσθέστε πριν τα ψήσετε.
Κοκτέιλ: Για να υπολογίσετε πόσα μπουκάλια ποτά θέλετε ανάλογα με τους καλεσμένους σας να έχετε υπόψη σας ότι: 1 μπουκάλι ουϊσκυ, τζιν και βότκα δίνουν 30 δόσεις, 1 μπουκάλι λικέρ είναι 15 δόσεις και 1 μπουκάλι κρασί 5 δόσεις. Επίσης για τους καλεσμένους σας μπορείτε να φτιάξετε εύκολα κοκτέιλ όπως:
1) Σανγκριά: βάλτε σε μιά κανάτα: 1 μπουκάλι κρασί κόκκινο, 1 κούπα κουαντρό, τον χυμό από 2
πορτοκάλια, 2 λεμόνια και λίγη ζάχαρη. Μέσα στην κανάτα μπορείτε να ρίξετε φέτες από πορτοκάλι και
λεμόνι.
2) Φρούτ πόντς: βάλτε σ΄ένα μπώλ 1 μπουκάλι κρασί ροζέ, 1μπουκάλι σπράιτ ή λεμονάδα, χυμό μήλου,
φέτες λεμονιού και πορτοκαλιού, κομμάτια φράουλες και παγάκια.
3) Κιρ (γαλλική προέλευση): σε ποτήρι σαμπάνιας βάλτε σαμπάνια ή καλό άσπρο κρασί και λίγο κρεμ ντε
κασίς ή χυμό φραγκοστάφυλου.
4) Κοκτέιλ με κονιάκ: ίσες δόσεις κονιάκ, σαμπάνια και χυμό πορτοκαλιού και λίγη γρεναδίνη.
5) Κοκτέιλ με τζίν: χτυπήστε στο σέικερ τζιν με χυμό λεμονιού και λίγη γρεναδίνη. Γαρνίρετε το ποτήρι με
φέτα πορτοκαλιού και κερασάκι.
6) Κοκτέιλ με βότκα: ανακατέψτε στο σέικερ:
α) 3 μέρη βότκα, 1 μέρος κουαντρώ και χυμό λεμονιού ή
β) ίσες ποσότητες βότκα, μπακάρντι, σάουθερν-κόμφορτ και προσθεστε χυμό πορτοκάλι και λίγη
γρεναδίνη, ή
γ) 1 δόση βότκα, χυμό μισού λεμονιού, 3 δόσεις τόνικ, 1 δόση νερό και γαρνίρετε το ποτήρι με 1 φέτα
λεμονιού ή
δ) 1 δόση βότκα, 3 δόσεις λευκό ξηρό κρασί, 5 δόσεις χυμό τροπικών φρούτων, φρέσκες φράουλες και
τριμμένο πάγο. Γαρνίρετε το ποτήρι με φράουλα.
7) Κοκτέιλ με τεκίλα:
α) Αλείψτε το ποτήρι με χυμό λεμονιού και ζάχαρη και βάλτε το ποτήρι για λίγο στο ψυγείο. Ανακατέψτε
στο σέικερ τεκίλα με χυμό πορτοκαλιού και λίγη γρεναδίνη. Γαρνίρετε το ποτήρι με φέτα πορτοκαλιού, ή
β) Χτυπήστε στο σέϊκερ ίσα μέρη τεκίλα, χυμό λεμονιού και κουαντρώ.
8) Κοκτέιλ λεμόνι: Χτυπήστε στο σέϊκερ 1/ 4 ποτηριού χυμό λεμονιού, 2 κουταλάκια ζάχαρη, 1/ 4 ποτηριού μεταλλικό νερό, 1/ 4 τόνικ και 1 μεζούρα καπακιού του σεικερ βότκα.
9) Κοκτέιλ φράουλα: Βάλτε στο σέϊκερ φρέσκες φράουλες, λευκό ξηρό κρασί,βότκα και τριμμένο πάγο.
Κόλλα: Για να κολλήσετε χαρτί με χαρτί χρησιμοποιείστε ασπράδι αυγού. Για να κολλήσετε μέταλλο με ύφασμα βάλτε σιλικόνη.
Κοσμήματα: Αν έχουν θαμπώσει τα κοσμήματα σας βράστε τα σε νερό με αμμωνία και απορρυπαντικό πιάτων ή σόδα. Επίσης μπορείτε να καθαρίσετε τα κοσμήματα σας αν τα τρίψετε με παλιά οδοντόβουρτα στην οποία έχετε βάλει οδοντόπαστα ή χυμό λεμονιού και αλάτι και μετά τα ξεπλύνετε. Οι αλυσίδες ξεμπερδεύουν με τάλκ ή αλεύρι.
Κοτόπουλο: Για να μην μυρίζουν το κοτόπουλο και το κουνέλι πριν τα μαγειρέψετε πλύντε τα με ξίδι ή τρίψτε τα εσωτερικά και εξωτερικά με μισό λεμόνι στο οποίο θα έχετε ρίξει αλάτι. Για το βραστό κοτόπουλο φτιάξτε σάλτσα με κρέμα γάλακτος και μουστάρδα.
Μαρινάρισμα: Για 24 ώρες το κοτόπουλο σε μίγμα λαδιού, ξιδιού, καφέ, ζάχαρης, σκόρδου, μουστάρδας, χυμού λεμονιού και αλάτι.
Κουβερτούρα: Αν δεν έχετε σοκολάτα κουβερτούρα βάλτε σε αναλογία με ένα πλακάκι κουβερτούρα: δύο κουταλιές της σούπας κακάο και μισή κουταλιά της σούπας βούτυρο.
Κούραση: Για να ξεκουραστείτε φτιάξτε έγχυμα βασιλικού ή ματζουράνας ή δενδρολίβανου ή φασκόμηλου (βλ. έγχυμα) και φάτε σαλάτα παντζάρια και μαϊντανό. Για να σας φύγει το άγχος πιείτε έγχυμα λεβάντας ή φασκόμηλου. Για να ξεκουράσετε τα πόδια σας βάλτε τα σε λεκάνη με ζεστό νερό και μια χούφτα δενδρολίβανο.
Κουνούπια: Θα αποφύγετε να σας τσιμπήσουν όλα τα κουνούπια, αν έχετε στη τσέπη σας φύλλα μέντας ή διόσμου ή βάλετε δίπλα σας ένα βαθύ μπώλ με ξύδι ή καρφώσετε σε ένα λεμόνι κομμένο κλωναράκια γαρύφαλλο. Επίσης,βάλτε στην βεράντα σας γλάστρα με βασιλικό ή διόσμο ή γεράνια.
Κουνουπίδι: Οταν βράζετε κουνουπίδι για να μην μυρίζει το σπίτι προσθέστε στο νερό της κατσαρόλας μια φέτα ψωμί ή φύλλα δάφνης και μια φλούδα πορτοκάλι. Αν χρησιμοποιείτε χύτρα βάλτε στο καπάκι της χύτρας μπαμπάκι με ξύδι. Για να πλύνετε το κουνουπίδι προσθέστε στο νερό και ξίδι, θα γίνει άσπρο και θα εξαφανιστούν τυχόν ζωύφια.
Για να μην διαλύεται όταν το βράζετε βάλτε το στην κατσαρόλα με τα κοτσάνια προς τα κάτω. Το κουνουπίδι αλλάζει χρώμα ανάλογα με το σκεύος που το μαγειρεύεται. Αν χρησιμοποιείτε κεραμικό ή πυρέξ θα παραμείνει λευκό.
Κουρκούτι: Στα τηγανητά σας (αν και το καλύτερο είναι να τα αποφεύγετε) θα έχετε κρούστα πιο τραγανή αν προσθέσετε στο κουρκούτι 3 σταγόνες ξύδι και αντί για νερό μπύρα.
Κρασί:
Οι θερμοκρασίες σερβιρίσματος των κρασιών είναι:
- Τα πλούσια κόκκινα κρασιά σερβίρονται σε θερμοκρασία 16-18οC π.χ τα Bordeaux σερβίρονται σε
θερμοκρασία 18 οC και τα Boulogne σε 16 οC.
- Τα κόκκινα γλυκά κρασιά σε θερμοκρασία 14-16 οC και τα ελαφρά αρωματικά κόκκινα 12-14 οC.
- Τα λευκά κρασιά 11-13 οC, τα ξηρά λευκά και τα ξηρά ροζέ 8-10 οC. Η σαμπάνια στους 8 οC.
Οι τύποι των κρασιών που συνοδεύουν τα φαγητά είναι:
Λευκά ξηρά: ψάρια, κρύο κρέας, ψητά και γενικά λευκά κρέατα, κινέζικο φαγητό, καπνιστό σολωμό, ζυμαρικά με άσπρη σάλτσα και φοντύ.
Λευκά ημίγλυκα: ορεκτικά.
Ροζέ ξηρά: σαλάτες, ψάρια, κρέας και τα μη πικάντικα τυριά.
Κόκκινα ξηρά: πικάντικα τυριά, κόκκινα κρέατα και πίτσα.
Κόκκινα ελαφρά: ορεκτικά, το κρέας κυνηγιού και τα ψητά, τον μουσακά, το συκώτι, τα ζυμαρικά και τα μανιτάρια με κόκκινη σάλτσα.
Όταν σερβίρετε το κρασί υπάρχει κίνδυνος να λερώσετε το τραπεζομάντηλο γι’αυτό φτιάχτε γύρω από το στόμιο ένα φιόγκο με μία πετσέτα.
Κρέας: θα γίνει πιο μαλακό αν το αλατίσετε αφού ψηθεί και την ώρα που βράζει ρίξετε λίγο ζάχαρη. Επίσης πριν το μαγειρέψετε βάλτε το για 2 ώρες στο ψυγείο σε λεκάνη με γάλα ή με κρασί ή φτιάξτε μαρινάτα: 1 μέρος λάδι, 1/ 4 ξύδι, 1/ 4 κρασί. αλάτι, πιπέρι, σκόρδο τριμμένο και μπαχαρικά αρεσκείας σας.
-Το κρέας μπορεί να γίνει πιο μαλακό αν το αλείψετε με ακτινίδιο και το αφήσετε να απορροφήσει για 20
λεπτά.
-Πριν βάλετε το κρέας στην κατσαρόλα αφήστε το 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και αφού το πλύνετε
και το σκουπίσετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας πασπαλίστε το με λίγο αλεύρι.
-Όταν το βράζετε προσθέστε λίγο ξύδι και όταν το ψήνετε ή το τηγανίζετε προσθέστε ροδέλες μήλων.
-Όταν το γυρνάτε πλευρά μην το τρυπάτε με το πηρούνι γιατί χάνει τους χυμούς του, χρησιμοποιήστε
λαβίδα.
-Όταν βάζετε το κρέας στον φούρνο για να μην στεγνώσει σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο στο οποίο θα
έχετε ανοίξει τρύπες και βάλτε και ένα πυρέξ με νερό για να υπάρχει υγρασία στο φούρνο.
Κρέμα γάλακτος: αν σας τελείωσε, χρησιμοποιήστε 1 ποτήρι κρέμα γάλακτος με ½ φλυτζανι βούτυρο και 2/3 φλυτζανιού γάλα.
Κολοκυθόπιτα: πιέστε τα κολοκύθια στο σουρωτήρι ώστε να βγει το νερό και προσθέστε στο μείγμα φρυγανιά τριμμένη που θα τραβήξει το νερό που έμεινε.
Κρεμόριο: αν η συνταγή σας το αναφέρει και δεν έχετε, χρησιμοποιήστε αντίστοιχη ποσότητα μπέικιν πάουντερ.
Λαχανικά: Για να ξεκολήσουν τα χώματα και να φύγουν τυχόν ζωύφια από τα λαχανικά σας αφήστε τα για λίγο μέσα σε λεκάνη με νερό και αλάτι ή και με ξυδόνερο.
Λίμα: Αν δεν έχετε λίμα χρησιμοποιείστε σπιρτόκουτο.
Λάχανο: Όταν βράζετε λάχανο για να μην μυρίζει προσθέστε φύλλα δάφνης.
Λεκέδες: Στα ευαίσθητα υφάσματα καλό θα ήταν να δοκιμάσετε τα πιο κάτω αναφερόμενα, καταρχήν σε κάποιο σημείο που δεν φαίνεται.
- από άγνωστη πηγή: τρίψτε τον λεκέ με πανί που έχετε βουτήξει σε διάλυμα νερού και αμμωνίας (3:1).
- αίμα: βάλτε στο σημείο εκείνο κρύο γάλα και ξεπλύντε με νερό ή χρησιμοποιείστε βαμβάκι ποτισμένο με
οινόπνευμα ή κρύο νερό με αλάτι.
- άρωμα : τρίψτε τον λεκέ με διάλυμα γλυκερίνης και ξεπλύντε τον με νερό.
- αυγό : βγάλτε τον λεκέ με διάλυμα αμμωνίας και νερού ή κρύο αλατόνερο.
- βερνίκι : χρησιμοποιείστε πανί βουτηγμένο σε νέφτι.
- γιακάδες κοστουμιών: καθαρίζονται αν τρίψουμε το γιακά με ένα πανί βρεγμένο με υγρή αμμωνία.
- γκαζόν: τρίψτε το μαλακά με μπλέ οινόπνευμα, ξεπλύντε με κρύο νερό και πλύντε το κανονικά. Αν το
ύφασμα είναι ευαίσθητο μουλιάστε το σε κρύο νερό.
- γράσο : βάλτε στον λεκέ ελαιόλαδο και μετά τρίψτε τον λεκέ με βαμβακερό ύφασμα στο οποίο έχετε βάλει
νέφτι. Αν το ρούχο είναι άσπρο χρησιμοποιήστε νερό και χλωρίνη.
- ιδρώτα : τρίψτε τον λεκέ με σαμπουάν μαλλιών ή τρίψτε τον με πανί ποτισμένο με διάλυμα νερού και ξίδι.
- ιώδιο: ρίξτε στον λεκέ λίγο οινόπνευμα και όταν αρχίσει και διαλύεται το ιώδιο πλύντε το.
- καφέ: τρίψτε πάνω στο λεκέ σαπούνι ή σκουπίστε το με χαρτί κουζίνας και βάλτε σόδα εμφιαλωμένη. Αν το
ρούχο είναι άσπρο χρησιμοποιείστε οινόπνευμα και ξύδι σε ίση ποσότητα.
- κεράσι: βαμβακερό πανί βουτηγμένο σε διάλυμα λεμόνι και ξύδι.
- κερί : σιδερώστε βάζοντας ανάμεσα στον λεκέ και στο σίδερο χάρτινη σακούλα.
- κραγιόν: τρίψτε τον λεκέ με οινόπνευμα και βρέξτε τον με υγρό απορρυπαντικό πιάτων
- κρασί: ο λεκές από κρασί στο ρούχο θα φύγει αν απορροφήσετε όση ποσότητα μπορείτε με μια πετσέτα και
μετά ρίξτε πάνω του σόδα και όχι αλάτι γιατί θα τρυπήσει το ύφασμα μετά από μερικά πλυσίματα. Ο λεκές από κρασί στο χαλί θα φύγει με εμφιαλωμένη σόδα ή αν ρίξετε αλάτι ή σόδα και αφού απορροφήσει το
σκουπίσετε με την ηλεκτρική σκούπα.
Για τον λεκέ από κόκκινο κρασί στο λευκό τραπεζομάντηλο ή χαλί
χρησιμοποιήστε λευκό κρασί ή ξύδι και ξεπλύντε τον με νερό και σαπούνι. Ο λεκές από κόκκινο κρασί δεν
πρέπει να στεγνώσει στο ρούχο, αλλά να το ξεπλύνετε με χλιαρό νερό να το σκουπίσετε και μετά καλύψτε
το με τάλκ και βουρτίστε το μετά από 5΄.
- κόλλα: με ασετόν αλλά όχι σε ευαίσθητα χρώματα.
- λίπη: (λάδι, βούτηρο), ρίξτε αλάτι ή τάλκ και πλύντε το λεκέ με απορρυπαντικό πιάτων και μετά όλο το
ρούχο σε ζεστό νερό με 2 κουταλιές ξύδι. Αν σας έπεσε λιπαρή ουσία στο χαλί καθαρίζει με οινόπνευμα και μετά το πλένετε με απορρυπαντικό πιάτων. Για να φύγει ο λεκές από λάδι από ευαίσθητα υφάσματα, βάλτε μια χαρτοπετσέτα κάτω από το λεκέ με πολύ τάλκ.
- λάδι μηχανής: ελαιόλαδο για να μαλακώσει και μετά τρίψτε το δυνατά.
- μαρμάρινο τραπέζι: τρίψτε το απαλά με μισό λεμόνι πάνω στο οποίο έχετε ρίξει αλάτι και πλύντε το τραπέζι
με νερό και σαπούνι πιάτων.
- μελάνι: Βάλτε οδοντόκρεμα στον λεκέ και αφήστε την να στεγνώσει εντελώς. Στη συνέχεια πλύνετε το.
Πάνω στα πλαστικά οι μολυβιές από στυλό αφαιρούνται σε διάλυμα οινόπνευμα με άχρωμο ξύδι.
- μπογιά: αν ο λεκές είναι από πλαστικό χρώμα ή νερομπογιά ξεπλύντε με άφθονο νερό, αν όμως είναι λεκές
από λαδομπογιά χρησιμοποιείστε νέφτι (αν το ύφασμα δεν ξεβάφει).
- μουστάρδα ή μαγιονέζα: στο χαλί με οινόπνευμα και απορρυπαντικό.
- ντομάτα: τρίψτε το με υγρό απορρυπαντικό και αφήστε το για λίγο
- ξύδι: βάλτε νερό με λίγη αμμωνία.
- πίσσα: βγάλτε όση πίσσα μπορείτε και περάστε το με οινόπνευμα.
- σοκολάτα: τρίψτε το σε πολύ αλατισμένο νερό ή ρίξτε στο λεκέ διάλυμα αμμωνίας (4 κουταλιές νερό και 1
κουταλιά αμμωνία), ή χυμό λεμονιού.
- σκουριά: η σκουριά από μάρμαρα και ρούχα βγαίνει με χυμό λεμονιού μαζί με αλάτι (διάλυμα).
- στυλού μελάνι: βάλτε στο λεκέ κρύο γάλα, αφήστε το για λίγο και ξεπλύντε με νερό ή χρησιμοποιείστε
βαμβάκι με οινόπνευμα ή τρίψτε τον λεκέ με οδοντόκρεμα. Αν το ύφασμα είναι συνθετικό χρησιμοποιείστε λεμόνι.
- τσάι: βγάλτε τον λεκέ με χλιαρό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει κρόκο αυγού και μετά ξεπλύντε. Αν σας
έπεσε τσάϊ στον καναπέ πλύντε το με χλιαρό νερό και απορρυπαντικό πιάτων.
- τσίχλα: βάλτε το ρούχο στην κατάψυξη ή βάλτε του παγάκια.
- ιδρώτας: ο λεκές από υδρώτα στα ρούχα βγαίνει αν τον τρίψετε με νερό και ξύδι σε αναλογία 3 προς ένα.
Λεμόνια: Για να έχετε χυμό λεμονιού κάθε στιγμή στίψτε λεμόνια και βάλτε τα σε πλαστικές παγοθήκες. Το λεμόνι μπορεί να αντικαταστήσει το αλάτι στο κρέας που τρώτε. Λεμνόνια ανάμεσα σε φρούτα τα διατηρούν περισσότερο χρόνο.
Λουλούδια: Διατηρούνται περισσότερο στο βάζο αν βάλετε μέσα στο νερό ζάχαρη ή χυμό λεμονιού ή ασπιρίνη. Στη γλάστρα για λίπασμα βάλτε όλο το φίλτρο του καφέ (φίλτρο και υπόλοιπο καφέ).
Δρ Β. Ζάνου
Πηγή : envifriends.blogspot.gr