Παράλληλα συμφώνησαν και για τις αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου, κάτι στο οποίο επιμένει η τρόικα, και σύμφωνα με πληροφορίες, επέλεξαν την προώθηση της μείωσης των μισθών των νεοπροσλαμβανομένων για μια
διετή μεταβατική περίοδο.
Ουσιαστικά αποφασίστηκε να υλοποιηθεί το σχέδιο για πρόσληψη υπό δοκιμή των νέων υπαλλήλων. Όπως αναφέρει το «Έθνος», οι παρεμβάσεις που θα επικυρωθούν, έπειτα από συνάντηση των εκπροσώπων των δύο κυβερνητικών κομμάτων, αφορούν στη δημιουργία ενός νέου βαθμού, που θα εντάσσονται όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι για περίοδο δύο ετών πριν μονιμοποιηθούν, χωρίς να επηρεάζονται οι υπόλοιποι μισθοί.
Αυτό θα σημάνει δυο διαφορετικές μισθολογικές καταστάσεις και δυο διαφορετικά εργασιακά καθεστώτα για τους υπαλλήλους του δημοσίου.
Οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι θα παίρνουν μικρότερο βασικό μισθό, απ' ό,τι όσοι ήδη υπηρετούν, ενώ δεν θα είναι μόνιμοι αλλά για τη διετία θα βρίσκονται υπό δοκιμή και θα μπορούν στο τέλος να απομακρυνθούν. Μετά την πάροδο των δύο χρόνων εάν συνεχίσουν να εργάζονται θα αλλάζει το μισθολογικό τους καθεστώς και η εργασιακή σχέση τους με το δημόσιο.
Με βάση το αρχικό σχέδιο οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα αμείβονται με το αντίστοιχο κατώτατο μισθό που ισχύει σήμερα στο ιδιωτικό τομέα:, δηλαδή:
- Για την κατηγορία του υπαλλήλου με απολυτήριο δημοτικού ο μισθός θα διαμορφωθεί στα 586,08 ευρώ.
- Για τους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο μισθός θα διαμορφωθεί, κατ' εκτίμηση, στα 639,35 ευρώ.
- Για τους κατόχους τίτλου ΤΕΙ στα 749,90 ευρώ.
- Τέλος για τους κατόχους πτυχίου ΑΕΙ, ο εισαγωγικός μισθός θα ξεκινά περίπου από τα 787,4 ευρώ.
Παράλληλα συζητείται και η θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων στους εκπαιδευτικούς, που διορίζονται στην περιφέρεια ως επίδομα ενοικίου, ενώ μετατίθενται για το μέλλον τυχόν μειώσεις στις προσωπικές διαφορές, που λαμβάνουν εργαζόμενοι στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Όσον αφορά στις απολύσεις, στη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου, επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απόλυση 5.500 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να καλυφθεί ο στόχος των 15.000 απολύσεων, που είχε τεθεί στην αρχή του 2014.