Ο κ. Κοσμάς Κουβακάς τόνισε πως η λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών μεταφέρεται με αρθρόποδα, δηλαδή μέσω εντόμων, όπως το κουνούπι ή η μύγα, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και ούτε αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του.
Παράλληλα τόνισε ότι σφάγεια και τρόφιμα ζωικής προέλευσης, που διατίθενται στην τοπική αγορά, υπόκεινται σε συχνούς ελέγχους και είναι ασφαλή για τους καταναλωτές.
Το νόσημα δεν υπήρχε στην Ευρώπη μέχρι τον Αύγουστο του 2015, όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην περιοχή του Έβρου, μεταδιδόμενο από τα μολυσμένα βόσκοντα ζώα της γειτονικής Τουρκίας, όπως μας είπε ο κ. Κουβακάς, υπογραμμίζοντας πως η ζωονόσος είναι εξαιρετικά μεταδοτική, με αποτέλεσμα, μέχρι το Δεκέμβριο του 2015 να έχουν σφαγιασθεί περισσότερα από 4.500 βοοειδή, σε μία προσπάθεια περιορισμού της, ώστε να μην εξαπλωθεί στην ενδοχώρα.
Σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες, σε περίπτωση που διαπιστωθεί έστω και ένα κρούσμα σε εκτροφή, τότε επιβάλλεται η θανάτωση ολόκληρου του κοπαδιού.
Ρωτήσαμε τον προϊστάμενο της Δ/νσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, πόσα είναι τα ζώα, που θανατώθηκαν στην Ημαθία και μας είπε πως υπολογίζονται σε 330, αριθμός όμως που θα αυξηθεί, αν επιβεβαιωθεί και το τέταρτο δείγμα και διευκρίνισε πως ο ενταφιασμός τους έγινε με τις προβλεπόμενες υγειονομικές διαδικασίες.
«Πρόκειται για μεγάλη οικονομική ζημιά, που πλήττει το νομό Ημαθίας. Πρόκειται για 3 προσβεβλημένες από το νόσημα εκτροφές στην Ημαθία, στο Σέλι, στο Πλατύ και η μεγαλύτερη στη Βέροια κοντά στα σφαγεία. Παράλληλα ερευνάται ακόμα μία εκτροφή. Η όποια αποζημίωση λάβουν οι κτηνοτρόφοι, δεν αποζημιώνει την αξία του ζώου. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει αποζημίωση ικανή να εξισορροπήσει την οικονομική ζημιά. Θα πρέπει σύντομα να ολοκληρωθεί ο συνολικός εμβολιασμός των ζώων, ώστε ν' αποτρέψουμε την εξάπλωση του νοσήματος, όχι μόνο στο νομό, αλλά και στην ενδοχώρα».
Ο νομός Ημαθίας είναι σε καραντίνα, καθώς η διακίνηση ζώντων βοοειδών και δερμάτων μολυσμένων ζώων ενέχει υψηλούς κινδύνους μετάδοσης της νόσου.
Τα συμπτώματα που εμφανίζει η λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα στα ζώα είναι:
Υψηλός πυρετός, ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα με έντονο ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, υπερβολική σιελόρροια, αλλοιώσεις στις βλεννογόνους του στόματος, της μύτης και των ματιών, εμφάνιση σκληρών και επώδυνων οζιδίων κυρίως στην κεφαλή, στον αυχένα, στο μαστό, δερματικές αλλοιώσεις και δημιουργία ελκών, διόγκωση λεμφαδένων, πρηξίματα στα πόδια, αδυναμία βάδισης κ.α.
Οι άμεσες και έμμεσες απώλειες περιλαμβάνουν: απότομη πτώση παραγωγής γάλακτος, απώλεια βάρους σώματος, αποβολές, υπογονιμότητα στα θηλυκά ζώα, μόνιμη στειρότητα στους ταύρους, αλλά και οικονομικές απώλειες λόγω της απαγόρευσης διακίνησης, εμπορίας και εξαγωγής των ζώων και των υποπροϊόντων τους. Κάτι που θα πρέπει να γνωρίζουν οι εκτροφείς είναι ότι η δήλωση νοσήματος είναι υποχρεωτική και η απόκρυψη επισύρει πρόστιμο από 5.000 έως 60.000 €.
Όπως τόνισε ο προϊστάμενος της Δ/νσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ημαθίας, μόνο μέσω εμβολιασμού μπορεί να επιτευχθεί η δημιουργία ενός βιολογικού φραγμού. Ήδη στους νομούς Κοζάνης και Πιερίας, όπου έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού βοοειδών, δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα οζώδους δερματίτιδας.
Μ. Δαμιανίδου
www.imerisia-ver.gr