Τα «κλειδιά» για να μπείτε στη ρύθμιση χρεών

11 Νοε 2014

Τα «κλειδιά» για να μπείτε στη ρύθμιση χρεών

Μεγάλη ευκαιρία για να πάρουν ανάσα σχεδόν όλα τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που στενάζουν από τα φορολογικά βάρη, δίνει η νέα ρύθμιση χρεών στην εφορία. Η εγκύκλιος που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου αποτελεί περιγράφει «βήμα-βήμα» τις κινήσεις και τους υπολογισμούς που πρέπει να κάνει κάθε φορολογούμενος, ακόμα και αν δεν έχει αφήσει απλήρωτα ληξιπρόθεσμα χρέη, για να αποφασίσει και να επιλέξει τι τον συμφέρει περισσότερο να

πράξει από σήμερα και μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.
 
Η εγκύκλιος είναι η πρώτη από μια σειρά άλλων που θα επακολουθήσουν και θα εξειδικεύουν τις θα ισχύει σε διάφορες εξατομικευμένες περιπτώσεις, όπως πχ ν έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις ή άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
 
Πρακτικά πάντως, κανείς φορολογούμενος δεν πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζητήσει να υπαχθεί στη ρύθμιση, ακόμη και αν πρόκειται για φόρους που δεν έχει ακόμα έρθει η ώρα να τους πληρώσει. Και ιδού το γιατί:
 
 
1.       Ποιες οφειλές υπάγονται στη ρύθμιση
 

Με βάση την εγκύκλιο Σαββαΐδου, εντάσσονται στη ρύθμιση:
 
-  «υποχρεωτικά» το σύνολο των βεβαιωμένων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 φόρων του φορολογουμένου που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, εφόσον δεν τελούν σε άλλη ρύθμιση, διευκόλυνση ή σε αναστολή.
 
Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει σημασία αν οι οφειλές ήταν ληξιπρόθεσμες όταν ψηφίστηκε ο νόμος, αλλά αν θα τις αφήσει απλήρωτες να βγουν ληξιπρόθεσμες όταν θα υποβάλει αίτηση ρύθμισης ο φορολογούμενος. Αυτό μπορεί να συμβεί άμεσα, αφού ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή στοTaxisnet, αλλά μπορεί να συμβεί και μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου όπου «κλείνει» το σύστημα υποβολής αιτήσεων. Αν δηλαδή κάποιος έχει χάσει τις ρυθμίσεις που είχε, ή ακόμα και αν αφήσει στο εξής απλήρωτες τις επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, μέχρι να υποβάλει αίτηση ρύθμισης (πχ έως τον Δεκέμβριο) θα μπορεί να τα ρυθμίσει και αυτά μαζί με όλα τα παλαιά του χρέη.
 
- «προαιρετικά», μετά από επιλογή του οφειλέτη, βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται.
 
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν έχει κάποιος μία, δύο ή και τρεις ρυθμίσεις χρεών και τις τηρεί, επειδή δεν σκέφτηκε «πονηρά» να τις παρατήσει για να βγουν εκπρόθεσμες, μπορεί να τις βάλει κανονικά και αυτές στη ρύθμιση με τις δόσεις και τις εκπτώσεις. Ωστόσο εφόσον υπαχεί στη νέα ρύθμιση, αυτομάτως χάνει τις προηγούμενες, που όμως σχεδόν όλες ήταν χειρότερες από τη νέα με τις 100 δόσεις στην οποία μπαίνει.
 
-  «προαιρετικά», μετά από επιλογή του οφειλέτη, οι βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής.  
 
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ του 2014, που βεβαιώθηκαν το καλοκαίρι ή μέχρι και τον Σεπτέμβριο αλλά θα έπρεπε να πληρωθούν σε μέχρι 6 δόσεις, μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση μετά από αίτηση του φορολογουμένου και να πληρωθούν σε έως και 100 δόσεις.
 
 
2.  Εξαιρούνται από την υπαγωγή στη ρύθμιση:
 

i) χρέη στα οποία η βασική οφειλή (χωρίς τα πρόστιμα και τους τόκους) ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.
ii)   οφειλές που βάσει νόμου δεν δύνανται να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών. «Κλασική» τέτοια περίπτωση είναι τα Τέλη  Κυκλοφορίας, αλλά και κάποια ειδικά τέλη που απαγορεύεται να πληρωθούν τμηματικά σε δόσεις.
iii)  οφειλές  με δικαστική απόφαση που υπάγονται στο άρθρο 99 ή στο άρθρο 44 του Πτωχευτικού Κώδικα.  
3.  Προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση
 

Η απαίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση είναι μία και μοναδική: να έχει υποβάλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις του στην εφορία, τουλάχιστον στην τελευταία πενταετία. Δεν χρειάζεται δηλαδή να έχει πληρώσει τίποτε πιο πριν, εκτός αν έχει παραλείψει να δηλώσει φορολογητέα ύλη, οπότε έχει σχεδόν 6 μήνες καιρό να υποβάλει όσες δηλώσεις δεν έκανε ως τώρα, να φορολογηθεί και είτε να εξοφλήσει, είτε να ρυθμίσει την οφειλή του αυτή με την «πάγια» ρύθμιση με τις 12 δόσεις για νέα χρέη.  
 
4. Πώς γίνεται η αίτηση

Δεν χρειάζεται να πάει κανείς στη ΔΟΥ. Όλη η διαδικασία γίνεται αποκλειστικά μέσω ίντερνετ στην ηλεκτρονική πύλη gsis.gr, όπως οι φορολογικές δηλώσεις. Ακόμα και μία υπεύθυνη δήλωση που του ζητείται, γίνεται ηλεκτρονικά με ένα «τικ» στην οθόνη του υπολογιστή του. Μετάβαση στη ΔΟΥ απαιτείται μόνο αν τυχόν δεν φαίνεται κάποια πληρωμή που έχει ήδη κάνει ο οφειλέτης ή αν επιλέξει να παραμείνει στην παλαιά ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» με τις 48 δόσεις.


Η πρώτη δόση της ρύθμισης είναι καταβλητέα μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, οι δε επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
 
 
5. Ποιοι δικαιούνται 73-100 δόσεις
 

Για την υπαγωγή σε πάνω από 72 και μέχρι 100 δόσεις, το ποσό της συνολικά ρυθμιζόμενης βασικής οφειλής (χωρίς δηλαδή πρόστιμα και προσαυξήσεις) δεν μπορεί να υπερβαίνει τις  15.000 ευρώ.
 
6. Οφέλη υπαγωγής στη ρύθμιση

-  Ως ελάχιστο συνολικό ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζονται τα 50 ευρώ.
- Από την ημερομηνία της αίτησης υπολογίζεται τόκος που ανέρχεται σε 4,56% ετησίως και επιβαρύνει τις υπαχθείσες στη ρύθμιση οφειλές.
- Από την υπαγωγή στη ρύθμιση και ενόσω αυτή διαρκεί, οι οφειλές δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.
- Κατά την ημερομηνία της αίτησης υπολογίζονται και οι απαλλαγές 20%-100% που προβλέπει ο νόμος.
 
 
7. Τι θα κάνουν όσοι είναι ήδη στην παλαιά ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας»
 

- όσοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας»  του ν. 4152/2013 και τηρούν τους όρους της, τυγχάνουν αναδρομικά των εκπτώσεων της νέας ρύθμισης.

- αν επιλέξουν να υπαγάγουν την εναπομένουσα ρυθμισμένη οφειλή τους στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις, οι εκπτώσεις χορηγούνται αφού πρώτα καταβάλουν την πρώτη δόση.

- για όσους οφειλέτες δεν επιλέξουν με σχετική αίτηση και έως την 31η Μαρτίου 2015 την υπαγωγή τους στην νέα ρύθμιση,  θεωρείται ότι έχουν επιλέξει τη διατήρηση της παλαιάς ρύθμισης και δικαιούνται επiπλέον εκπτώσεις και απαλλαγές.

8. Πότε χάνεται η ρύθμιση

Η ρύθμιση χάνεται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης:

α) δεν είναι φορολογικά ενήμερος από την ημερομηνία υπαγωγής και καθ΄ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης ή

β) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της ρύθμισης ή

γ) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης ή

δ) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο μήνες ή

ε) έχει δηλώσει ανακριβή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

Γενικώς, στην περίπτωση που διαπιστωθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης ότι δεν πληρούνται οι όροι των διατάξεων του νόμου, η ρύθμιση απόλλυται και ο οφειλέτης χάνει τα ευεργετήματα της ρύθμισης.

 

protothema.gr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας