ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Η Π.Υ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ, ΤΑ ΒΑΜΕ, ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΦΟΡΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΟ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ;

28 Απρ 2015

Φωτιά σε εργοστάσιο στη Λαμία

Την Τρίτη 27 Απριλίου 2015  από τις 8.30 έως τις 13.30 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ημέρα στα πλαίσια της 3ήμερης άσκησης - εκπαίδευσης πυροσβεστών  που οργάνωσε  ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αντιπύραρχος κ. Αμανατίδης Ιωάννης και περιελάμβανε ενημέρωση από εκπρόσωπο της αντιπροσωπείας

αυτοκινήτων ΠΟΔΑΣ Α.Ε. για τα υβριδικά αυτοκίνητα κατά την οποία παρουσιάστηκε η υβριδική τεχνολογία στην αυτοκινητοβιομηχανία, ο τρόπος που αυτή επηρεάζει τη διάσωση και ο ασφαλής τρόπος προσέγγισης στα υβριδικά οχήματα σε περίπτωση τροχαίου συμβάντος με σκοπό να δημιουργηθεί  μια πλατφόρμα γνώσεων για τους πυροσβέστες.

Eπίσης παρέστη εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Α.Ε. ο οποίος πραγματοποίησε ενημέρωση για τηνυγραεριοκίνηση.
Στη συνέχεια  πήρε τη σκυτάλη της ενημέρωσης ο Αντιπύραρχος και Δκτης της Π.Υ. Αλεξάνδρειας κ. Αμανατίδης Ιωάννης ο οποίος έκανε μια διάλεξη που αφορούσε τα βιομηχανικά ατυχήματα και τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η εκτεταμένη εφαρμογή της όπως η χημική τεχνολογία οδήγησε στη δημιουργία πρόσθετων κινδύνων από αστικές πυρκαγιές, βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης (ΒΑΜΕ), ατυχήματα  με πολύ σοβαρές συνέπειες τόσο από την άποψη ανθρωπίνων θυμάτων όσο και επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και σε υλικές ζημιές.
Για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των κινδύνων έχει ιδιαίτερη σημασία η τήρηση του συνόλου των κανονισμών που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων,την πυροπροστασία, την προστασία του περιβάλλοντος, τη μεταφορά επικίνδυνων φορτίων κ.τ.λ. με βασικό κριτήριο την πρόληψη των βιομηχανικών συμβάντων.

Επίσης θα πρέπει να τονιστεί η χρησιμότητα της συγκεκριμένης ενημέρωσης αναφέροντας ως παράδειγμα την οδό της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια η οποία
αποτελεί ¨κομμάτι¨ της Παλαιάς Εθνικής οδού και λόγω ύπαρξης διοδίων στη Νέα Εγνατία οδό καθώς και στην ΠΑΘΕ Αιγαίου,πολλά οχήματα, μεταξύ των οποίων και βυτιοφόρα (οχήματα μεταφοράς καυσίμων ή άλλων επικίνδυνων ουσιών-εμπορευμάτων) διέρχονται μέσα από την πόλη της Αλεξάνδρειας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την ύπαρξη ενός τροχαίου ατυχήματος με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις που αυτό εγκυμονεί, τόσο για τους οδηγούς και το πλήρωμα των οχημάτων όσο και για τον Αλεξανδρινό λαό (π.χ. κίνδυνος έκρηξης ενός βυτιοφόρου οχήματος μεταφοράς υγραερίου όταν αυτό εμπλακεί σε ένα σοβαρό τροχαίο συμβάν).

Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση από όλους τους αρμοδίους φορείς (Δήμος, ΕΛΑΣ, Αρμόδια Υπουργεία, κ.λ.π.) σε θέματα καταστροφών, φυσικών και τεχνολογικών, διότι τέτοιου είδους συμβάντα έχουν τραγικές συνέπειες και επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ανθρώπινη κοινότητα (σε οικονομικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο).

Επιμέλεια άρθρου: Kαραγιάννη Στεφ. Έφη

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας