υποστούν «ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη» και «αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη ηθική βλάβη» από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, οι σύμβουλοι επικρατείας έκαναν δεκτή προσφυγή με την οποία ζητούνταν η αναστολή και η ακύρωση ως αντισυνταγματικής και παράνομης της απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης (7.7.2014) που επιτρέπει πιλοτικά για ένα έτος τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου. Στο ανώτατο δικαστήριο έχουν προσφύγει επαγγελματικές ομοσπονδίες εμπόρων, ιδιωτικών υπαλλήλων και καταστηματαρχών.
Η απόφαση
Ειδικότερα η επιτροπή αναστολών της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμόν 307/2014 απόφασή της (πρόεδρος Σωτήρης Ρίζος και εισηγήτρια Μαρία Καρακανώφ) ανέστειλαν μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της κύριας προσφυγής η οποία θα συζητηθεί τον Νοέμβριο, την επίμαχη απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης. Ωστόσο, οι σύμβουλοι επικρατείας αφήνουν περιθώρια διαφοροποίησης για τις τουριστικές περιοχές, υποστηρίζοντας ότι είναι δυνατή λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης η επιλεκτική λειτουργία καταστημάτων, αρκεί να μην πρόκειται για πολυκαταστήματα.
Αναλυτικά, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι οι έμποροι και οι υπάλληλοι θα υποστούν «αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη ηθική βλάβη» από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, «καθώς θα απολέσουν το δικαίωμα του ελεύθερου χρόνου και της απολαύσεως από κοινού με την οικογένειά τους κατά την κοινή αργία της Κυριακής, καθώς και το δικαίωμα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας».
Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών και η οικονομική βλάβη «πιθανολογείται επίσης ως ανεπανόρθωτη, ή πάντως δυσχερώς επανορθώσιμη, από τα προσκομισθέντα από αυτούς στοιχεία και μελέτες αρμοδίων ερευνητικών φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού εκτιμώμενα υπό το φως της κοινώς γνωστής οικονομικής κρίσης, τα στοιχεία δε αυτά δεν αμφισβητούνται, ούτε αποκρούονται από τη διοίκηση». Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην απόφαση, «η επίκληση εκ μέρους της διοίκησης της εξαγωγής συμπερασμάτων από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου ως λόγου δημοσίου συμφέροντος κωλύοντος τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής, δεν δύναται να αντισταθμίσει την πιθανολογούμενη βλάβη των αιτούντων, πολλώ μάλλον καθ' όσον η διοίκηση δεν επικαλείται ούτε προσκομίζει στοιχεία ή μελέτες επί των οποίων δύναται να θεμελιωθεί προσδοκία θετικών αποτελεσμάτων από το επίμαχο μέτρο».
«Παραθυράκι»
Πάντως, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την ίδια απόφαση επισημαίνει ότι προς την ανάγκη εξυπηρέτησης του αυξημένου αριθμού τουριστών τις Κυριακές, είναι δυνατόν με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη να οριστούν περιοχές που επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, ωστόσο, τα καταστήματα αυτά να λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές, να μην ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων, να μην λειτουργούν ως shop in a shop και να μη βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα, εκπτωτικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.
πηγή:kathimerini.gr