ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΚΤΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

31 Οκτ 2014

O Διοικητής Πυροσβεστικών Δυνάμεων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Χρύσανθος Αθανασόπουλος στην τηλεφωνική  συνέντευξη που παραχώρησε στο www.alexandriamou.gr και στην Έφη Καραγιάννη ευχαρίστησε το Δήμο Αλεξάνδρειας για την πρόσκληση στη σύσκεψη για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και επαίνεσε την εξαιρετική πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου κ. Κώστα Ναλμπάντη στην οποία όμως δεν κατάφερε να παραβρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

1. Ποιος είναι ο ρόλος του Πυροσβεστικού Σώματος σε ένα τροχαίο ατύχημα;

Ο ρόλος του Π.Σ. σε τροχαία ατυχήματα είναι η παροχή βοήθειας και ο απεγκλωβισμός των ατόμων που έχουν εγκλωβιστεί σε οχήματα ή χρήζουν βοήθειας λόγω εμπλοκής τους σε τροχαίο εκτός από την παροχή πρώτων βοηθειών.
Σαν παροχή πρώτων βοηθειών εννοούνται εξειδικευμένες ενέργειες που απαιτούν ιδιαίτερες ιατρικές ή προνοσοκομειακές γνώσεις. Η σταθεροποίηση των εγκλωβισμένων (αυχένας- σπονδυλική στήλη) με χρήση κολάρου και σανίδας ή άλλου μέσου ακινητοποίησης κορμού ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να γίνεται από τους διασώστες του Π.Σ. πριν  την έναρξη των διασωστικών ενεργειών.

2. Ποιες είναι οι επιχειρησιακές ικανότητες που απαιτούνται από την ομάδα διάσωσης του Π.Σ.στα τροχαία ατυχήματα;

Η κάθε διασωστική ομάδα του Π.Σ.,όπως προβλέπεται από το αντίστοιχο μνημόνιο επέμβασης της 116 εγκυκλίου, πρέπει να είναι άρτια εξοπλισμένη με τα απαιτούμενη υλικά, οχήματα και εργαλεία και να διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία ώστε να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια στο στόχο της επιχείρησης απεγκλωβισμού σε ένα τροχαίο ατύχημα που δεν είναι άλλος από την ασφαλή απομάκρυνση - απελεύθερωση των ανθρώπων από το επικίνδυνο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί από το εν λόγω συμβάν και τη διακομιδή τους σε μονάδα υγείας όταν αυτό χρήζει.

3. Ποιες είναι οι πρώτες ενέργειες και ποια η διαλειτουργητικότητα  από  πλευράς του Π.Σ. σε ένα τροχαίο ατύχημα;

Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος είναι υποχρεωτικό να γίνει μια αρχική εκτίμηση ρίσκου, η οποία δεν είναι απλή υπόθεση και δεν μπορεί να γίνει βιαστικά, προτού να γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια απεγκλωβισμού. Με άλλα λόγια η διασωστική ομάδα να προσεγγίσει  στον τόπο του ατυχήματος και να γίνει η αναγνώριση πιθανών κινδύνων και προτεραιοτήτων (π.χ. ύπαρξη θυμάτων). Εφόσον το σκηνικό του ατυχήματος γίνει γνωστό θα πρέπει στη συνέχεια να γίνει διαχείριση των κινδύνων με ταυτόχρονη σταθεροποίηση του οχήματος ή των οχημάτων που εμπλέκονται στο εν λόγω ατύχημα. Εφόσον εκπληρωθουν τα παραπάνω, ακολουθειτε ότι προβλέπεται από το Γ΄ Παράρτημα της 116 Εγκυκλίου προκειμένου να ολοκληρωθεί ο ενδεχόμενος απεγκλωβισμός. Κατά την επιχείρηση του απεγκλωβισμού το Π.Σ. συνεργάζεται με την ΕΛ.ΑΣ. και εάν υπάρχει τραυματίας ή νεκρός, τότε άλλος εμπλεκόμενος φορέας αποτελεί και το ΕΚΑΒ. Ενδέχεται ανάλογα με την περίσταση να εμπλέκονται στο τροχαίο συμβάν και Υπηρεσίες ΔΕΚΟ ( ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ). Η συνεργασία όλων των ανωτέρω φορέων πρέπει να είναι αγαστή ώστε το αποτέλεσμα της όλης επέμβασης να είναι το αναμενόμενο.  

4. Καταθέστε μας την εμπειρία σας από την πρόσφατη τραγωδία στην Εγνατία οδό;

Η εμπειρία μου από το πρόσφατο τροχαίο στην Εγνατία οδό θεωρώ ότι κρίνετε συγκλονιστική και καθοριστική για τον ορθολογικό τρόπο αντιμετώπισης των μετέπειτα από το παραπάνω συμβάν τροχαίων ατυχημάτων.

Αυτό που αντικρίσαμε ήταν μία άμορφη μάζα αυτοκινήτων, μία φοβερή καραμπόλα στην οποία ενεπλάκησαν 35 αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων 3  νταλίκες, είχαμε νεκρούς και τραυματίες τους οποίους απεγκλώβισαν η  Π.Υ Βέροιας, η Π.Υ. Αλεξάνδρειας, η Π.Υ. Νάουσας και ο 6ος Πυροσβεστικός Σταθμός. Ευτυχώς παρενέβησαν έγκαιρα και συνεργάστηκαν άψογα, απεγκλώβισαν γρήγορα τους νεκρούς και τους τραυματίες, οι οποίοι διεκομίσθησαν στο Νοσοκομείο Βέροιας για τις Πρώτες Βοήθειες.
Εύχομαι συμβάντα  ιδιαίτερα τέτοιας έκτασης, έντασης και με μεγάλο αριθμό θυμάτων και τραυματιών να μη ξαναδούμε διότι προκαλούν πόνο  όχι μόνο στους οικείους των θυμάτων αλλά και σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας