ΕΚΛΟΓΕΣ 2015. ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

25 Ιαν 2015

Με χαμόγελα, όπως είναι φυσικό, υποδέχθηκαν τα αποτελέσματα των πρώτων exit polls στην Κουμουνδούρου, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική νίκη».

«Ανεξάρτητα από το αν θα επιτευχθεί αυτοδυναμία, στο βαθμό που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, πρόκειται για "Ιστορική νίκη" για τον Ελληνικό Λαό, ο οποίος τάχτηκε συντριπτικά κατά της λιτότητας. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει το εφαλτήριο

σημαντικών αλλαγών για όλη την Ευρώπη.Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκροτήσει κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας για να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης», έλεγαν χαρακτηριστικά κύκλοι της Κουμουνδούρου μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Tο Reuters χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα ως μια ισχυρή νίκη του Συριζα και πως πλέον το ερώτημα που μένει είναι το ποσοστό των μικρών κομμάτων που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Νέα Δημοκρατία: «Αποδεχόμαστε την πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ, επιφυλασσόμεθα για τα ποσοστά αποχής ως την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων» «Κατ' αρχήν, ο Αντώνης Σαμαράς δέχεται την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ» ήταν η πρώτη αντίδραση από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. «Ωστόσο, ο πρόεδρος θα περιμένει την επίσημη εκτίμηση των αποτελεσμάτων, καθώς στη διάθεση της ΝΔ υπάρχουν διαφορετικά exit poll, στα οποία το ποσοστό του κόμματος είναι κατά δύο-τρεις μεγαλύτερο. Επίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξει η αποχή, οπότε η ΝΔ αναμένει τον προσδιορισμό αυτού του μεριδίου, ούτως ώστε να εξακριβώσει τι έχει χάσει από την εκλογική της δύναμη. Κατά τον Αντώνη Σαμαρά, εφαρμόστηκε μια σκληρή και δύσκολη οικονομική πολιτική, για την οποία βεβαίως δεν μετανοεί, αλλά αναγνωρίζει το βαρύ πολιτικό κόστος».

Εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων τα στελέχη του Κινήματος και ο Γιώργος Παπανδρέου. Υπάρχει ωστόσο μία γεύση και το κλίμα που επικρατεί είναι συγκρατημένη αισιοδοξία, υπάρχει αγωνία, καθώς οι πολιτικοί αναλυτές μιλούν για θρίλερ σε σχέση με την είσοδο ή όχι, αλλά και το ρόλο που θα διαδραματίσει στην αυτοδυναμία ή όχι του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα φαίνεται ότι το Κίνημα κέρδισε αρκετούς ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας τον εκνευρισμό της Χαρίλαου Τρικούπη ότι θα ευθύνεται για αρνητικό αποτέλεσμα εν ολίγοις ο Γιώργος Παπανδρέου

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας