Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 33 εκατ. ευρώ στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς ως αποζημίωση για το ρωσικό εμπάργκο

14 Ιαν 2015
 
 
Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων 33 εκατ. ευρώ στους Έλληνες παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αντισταθμιστούν οι απώλειες εισοδήματος που είχαν το 2014 από την πτώση των τιμών, που προκάλεσε η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία.
 
Οι αποζημιώσεις, που αφορούν παραγωγούς εννέα νομών της χώρας, θα καταβληθούν με τη μορφή της στρεμματικής ενίσχυσης ανάλογα με την τιμή πώλησης των ροδακίνων και των νεκταρινιών και με βάση την αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2014 για κάθε παραγωγό.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα 2/3 της παραγωγής του 2014, δηλαδή 300,000 τόνοι περίπου από το σύνολο των 380000 τόνων, πουλήθηκαν σε τιμές έως και 75% χαμηλότερες από την τελευταία τριετία λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν το ρωσικό εμπάργκο.
 
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης επισήμανε πως «η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ικανοποιεί πλήρως το βασικότερο αίτημα των Ελλήνων παραγωγών ροδακίνων και νεκταρινιών για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που είχαν από ένα αίτιο, για το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονταν, διασφαλίζοντάς τους ταυτόχρονα την απρόσκοπτη συνέχιση της καλλιέργειας για τα προσεχή χρόνια".
ΠΗΓΗ-thestival.gr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας