ΕΦΑΛ: EΝΗΜΕΡΩΣΕΩΝ...ΞΕΚΙΝΗΜΑ! Η ΦΙΛΟΖΩΙΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ!

07 Ιουν 2014

Πέμπτη 5 Ιουνίου και ο σύλλογος Ε.Φ.ΑΛ (Εθελοντές Φιλόζωοι Αλεξάνδρειας) πραγματοποίησε ακόμη μια ενημέρωση για θέματα φιλοζωίας στο Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου- Πρασινάδας. Μέλη του Δ.Σ του συλλόγου με βοηθό τη Διώνη,

μια σκυλίτσα πρώην αδέσποτο και πολύ κακοποιημένη γύρω στις 8.30π.μ έφτασαν στο σχολείο και αφού χώρισαν τις τάξεις σε 2 ομάδες (Α’, Β’, Γ, & Δ’, Ε’, ΣΤ’) ξεκίνησαν, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον τόσο των παιδιών όσο και των δασκάλων τους μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

Παραμύθια με μηνύματα φιλοζωίας, ζωγραφική, βίντεο, αφίσες, ερωτηματολόγια, συζήτηση πάνω σε πολλά θέματα….απ’ όλα περιλάμβανε αυτή τη υπέροχη μέρα. Τα παιδιά ήταν πρόθυμα πολύ να μιλήσουν, να πούνε τις εμπειρίες τους από τη συνύπαρξή τους με τα ζώα και να λύσουν πολλές από τις απορίες τους. Οι εκπαιδευτικοί από την άλλη έδειχναν έτοιμοι να συνεχίσουν τη δουλειά αυτή και μέσα στην τάξη, ζητώντας από τα μέλη του συλλόγου να τους αφήσουν, αν υπήρχε η δυνατότητα υλικό, βοηθώντας και αυτοί στο μέτρο που μπορούν να αλλάξει η νοοτροπία των παιδιών, οι προκαταλήψεις και η στάση τους απέναντι στα ζώα.

Αφού μίλησαν στους μαθητές ακόμη και για τις περιπτώσεις κακοποίησης αλλά και εγκατάλειψης των ζώων και βοηθώντας τους να γνωρίσουν τι πρέπει να κάνουν σε μια τέτοια περίπτωση, τους έδωσαν ακόμη και οδηγίες για τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση φόλας. Το πρόγραμμα και στις δύο ομάδες τελείωσε με την παρουσίαση δεξιοτήτων από τη Διώνη, η οποία περίμενε με μεγάλη υπομονή τη σειρά της και μέσα από τη Θετική Εκπαίδευση που κυριολεκτικά τη μεταμόρφωσε, έμαθαν τα παιδιά πως ο σκύλος εκπαιδεύεται πολύ εύκολα μόνο με τη χρήση λιχουδιάς και ποτέ με τη χρήση βίας είτε σωματικής είτε λεκτικής. Ανάμεσα στις δύο παρουσιάσεις μεσολάβησε ένα μισάωρο διάλειμμα όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να χαϊδέψουν τη σκυλίτσα με το σωστό τρόπο, να την κάνουν μια βόλτα στην αυλή και να φωτογραφηθούν μαζί της.


Για όσους παρευρεθήκαμε ήταν, θα λέγαμε, μια αξέχαστη εμπειρία που κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να ξυπνήσει σε όλους μας ευαισθησίες αλλά και να κινητοποιήσει προς το δρόμο της αγάπης και της προστασίας των ζώων.

Ένα τεράστιο μπράβο στο Δ.Σ του συλλόγου Ε.Φ.ΑΛ και ιδιαίτερα στην αντιπρόεδρό του κ.Παπαποστόλου Κατερίνα, εμπνεύστρια και βασική δημιουργό του προγράμματος «Μιλώντας στα παιδιά για τη φιλοζωία: Μια κλωτσιά και ένα φιλί». Για ένα σύλλογο που δραστηριοποιείται στην πόλη μας σχεδόν ένα χρόνο, το έργο του είναι ασταμάτητο, πολύ σημαντικό και αξιέπαινο. Χρειάζονται όμως ακόμη περισσότερους υποστηρικτές και αυτό που όλοι οφείλουμε είναι στο μέτρο που μπορεί ο καθένας μας να τους στηρίξουμε. Οι ενημερώσεις συνεχίζονται την ερχόμενη βδομάδα με το πρόγραμμα να «ταξιδεύει» στο Νηπιαγωγείο Κορυφής και από τον Οκτώβριο πλέον σε όλα τα σχολεία του Δήμου. Να τους ευχηθούμε για μια ακόμη φορά καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά που με τη σειρά τους έχουν «φορτωθεί» στις πλάτες τους ένα «ζόρικο» μέλλον.

 

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας