ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΓΑΠΗΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΑΣΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ!!!

15 Ιουν 2014

Εκδήλωση, Ημερίδα, Συζήτηση, Προβολή ταινίας μικρού μήκους με θέμα την Προσβασιμότητα στην Αλεξάνδρεια διοργάνωσε η Ομάδα Δράσης & Αλληλεγγύης Αλεξάνδρειας την Κυριακή 15 Ιουνίου στις 7μ.μ. στην Aίθουσα Συνεδριάσεων στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας.


Ομιλητές η κ. Μαρία Κυροπούλου, ειδική παιδαγωγός, η κ. Αναστασία Μουσκεφτάρα, ψυχολόγος- ειδική παιδαγωγός, ο κ. Κουτσαμπασόπουλος Γιώργος, η κ. Εφη Καραγιάννη πρόεδρος του φιλανθρωπικού μη κερδοσκοπικού συλλόγου ΑΜΕΑ Ν. Ημαθίας, γραμματέας του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου και μανούλα ενός αυτιστικού παιδιού με νοητική υστέρηση ,ο Πρόεδρος του συλλόγου αναπήρων και ΑΜΕΑ Αλεξάνδρειας και ο Διευθυντής του Ειδικού Σχολείου κ. Θόδωρος Χαλαστάνης.

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην εκδήλωση καθώς και οι νεοεκλεγέντες κ. Νίκος Αλεξόπουλος,κ. Κώστας Ναλμπάντης,κ. Νίκος Μπρουσκέλης, κ. Στέφανος Δελιόπουλος. Απορίας άξιον η μη εκπροσώπηση της Δημοτικής Αρχής.

Πέρα από την ταινία που έδειξε ανάγλυφα τα προβλήματα που επικρατούν στο κέντρο της πόλης(δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, χώρους ψυχαγωγίας, πεζοδρόμια,
διαβάσεις κτλ.) συγκλονιστική ήταν και η βιωματική προσέγγιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όχι μόνο άτομα με κινητικά προβλήματα αλλά και μανούλες με καρότσια, εγκυμονούσες και ηλικιωμένοι άνθρωποι.

Εκτός από το θυμό που μας προκάλεσαν τα όσα παρακολουθήσαμε στην ταινία, μας γεννιούνται ερωτήματα σε σχέση με το έργο της ανάπλασης του κέντρου της πόλης,
ενός έργου που χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια όμως, αποτελεί εχθρική παγίδα για τους πολίτες με κινητικά προβλήματα και μη.

Το δικό μας Συμπέρασμα: Είναι μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη...
Πίσω από τις ψευδεπίγραφες κορώνες περί «εκπαιδευτικής και κοινωνικής ένταξης» των ΑΜΕΑ, τους αλλεπάλληλους νόμους και διατάγματα, κρύβεται μια θλιβερή αλήθεια: λιγότερο οικονομικό κόστος με τη μεγαλύτερη δυνατή προβολή του «κοινωνικού και ανθρωπιστικού προφίλ του οργανωμένου κράτους» και μεταφορά της συλλογικής ευθύνης του απέναντι στα ΑμΕΑ, στην ατομική ευθύνη και την προσωπική ευαισθησία του καθενός.

Οφείλουμε, ως κοινωνία και ως πολιτεία, να αναλογιστούμε τις υποχρεώσεις μας έναντι των ΑμΕΑ και να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας εκείνων των προϋποθέσεων που θα τους επιτρέψουν να έχουν ίσες ευκαιρίες στη ζωή.
Χωρίς, σε καμία περίπτωση, να μειώνεται η ατομική ευθύνη όλων μας.
Και να μην ξεχνάμε πως ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από τον τρόπο που φέρεται στις ειδικές ομάδες πολιτών!

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥΣ! Θα είμαστε πάντα δίπλα τους, αρωγοί στο έργο τους όποτε κι αν αυτό μας ζητηθεί!

Επιμέλεια: Καραγιάννη - Πουρτσίδου Έφη

 

 

 

 

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας