Ραντεβού με τις κάλπες δίνουν σήμερα σπουδαστές και φοιτητές

06 Μαϊ 2014

FOITHTIKES EKLOGESΣφυγμομέτρηση των νέων πριν από τις δημοτικές εκλογές χαρακτηρίζουν οι φοιτητικές παρατάξεις τις σημερινές φοιτητικές εκλογές, παρά το υποτονικό κλίμα που επικρατεί ακόμα σήμερα στα περισσότερα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας.

Μόνο κάποια «τραπεζάκια» θυμίζουν ότι αύριο θα πραγματοποιηθούν φοιτητικές εκλογές ενώ η έλλειψη χρημάτων δεν επέτρεψε να γίνουν οι εκδρομές και οι εκδηλώσεις άλλων εποχών. Κάποιοι φοιτητές βέβαια σχολιάζουν ότι λόγω των άλλων εκλογικών αναμετρήσεων ακόμα και η συζήτηση των φοιτητών επικεντρώνεται στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα, ενώ κάποιες αριστερές παρατάξεις δίνουν σαφές αντιμνημονιακό χαρακτήρα και στις φοιτητικές εκλογές.


«Πιστεύουμε οτι εφέτος θα ψηφίσουν περίπου 100.000 φοιτητές, περίπου όσοι και πέρυσι» λέει στο protothema.gr ο υπεύθυνος Τύπου της ΔΑΠ Κων. Διγαλάκης και εξηγεί οτι η ημερομηνία των φοιτητικών εκλογών, λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές αλλά και τις ευρωεκλογές τις καθιστά μία αξιόπιστη σφυγμομέτρηση δυνάμεων. Το βασικό σύνθημα της ΔΑΠ είναι «Υπάρχει λόγος» ενώ η παράταξη δίνει έμφαση στην ασφάλεια των Πανεπιστημίων με κατάθεση προτάσεων που αφορούν σε κανόνες και στην ύπαρξη φύλαξης στα Πανεπιστήμια. Επίσης, όπως εξηγεί ο κ. Διγαλάκης υπάρχουν προτάσεις για την οικονομική ελάφρυνση των φοιτητών μέσω προγραμμάτων στέγασης ενώ ζητούν την επανασύσταση της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ, καθώς με τη συγκεκριμένη ονομασία και μορφή δεν είναι πλέον ενεργές.


«Η δημόσια δωρεάν παιδεία και η διαφάνεια» είναι το βασικό σύνθημα της ΠΑΣΠ, όπως εξηγεί ο γραμματέας της ΠΑΣΠ Πανεπιστημίων Μιχάλης Νικηφόρος. Τονίζει οτι η ΠΑΣΠ λέει «όχι» στη διαγραφή φοιτητών, λόγω εξάντλησης χρόνου σπουδών και την κατάργηση του ασύλου. Όπως επισημαίνει ο γραμματέας της νεολαίας, επιδιώκουν να ψηφίζουν όσο περισσότεροι φοιτητές γίνεται καθώς και λόγω της συγκυρίας οι νέοι δεν πρέπει να είναι αδιάφοροι.


Με σαφές αντιμνημονιακό χαρακτήρα «κατεβαίνουν» τα ΕΑΑΚ. Βασικό τους σύνθημα, όπως λέει, ο Γιάννης Σιαμαντάς φοιτητής μέλος των ΕΑΑΚ είναι «Η Νεολαία δεν ψάχνει για σωτήρες παίρνει τη δύναμη στα χέρια της», ενώ στην αφίσα αναφέρεται «όχι στο μνημόνιο». Ο κ. Σιαμαντάς επισημαίνει τη βαρύτητα των αυριανών εκλογών, που αν και τις χαρακτηρίζει υπόκωφες, θεωρεί ότι κάθε ψήφος έχει σημασία για το φοιτητικό κίνημα και γενικότερα. Τονίζει ότι λόγω και των εκλογικών αναμετρήσεων της κεντρικής πολιτικής σκηνής, η ψήφος των φοιτητών παίρνει τη μορφή σφυγμομέτρησης και για το θέμα του μνημονίου. Πέρυσι η ΔΑΠ ήταν η πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ενώ ψήφισαν περίπου οι μισοί από τους ενεργούς φοιτητές της χώρας, δηλαδή περίπου 105.000. Πτώση υπέστη η ΠΑΣΠ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ ενώ η Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ) του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2012 ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις άλλων παρατάξεων έπεσε λίγο.


Αντίθετα ανέβηκαν πέρυσι τα ποσοστά της Πανσπουδαστικής (ΠΚΣ) του ΚΚΕ και των αριστερών κινήσεων στα ανώτατα Ιδρύματα (ΕΑΑΚ). Τα συμπεράσματα και των περσινών φοιτητικών εκλογών προέκυψαν από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων που έδωσαν χωριστά οι φοιτητικές παρατάξεις, καθώς ούτε και πέρυσι κατέληξαν σε κοινά αποτελέσματα.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας