Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί: ΔΡΑΣΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ στη Δ. Ενότητα Μελίκης Δήμου Αλεξάνδρειας, μετρήσεις ζωτικών σημείων και Σακχάρου σε ηλικιωμένους και θα δίδονται συμβουλές πρόληψης, ενώ παράλληλα θα διανέμονται φυλλάδια για την ενημέρωση των πολιτών για το «τι είναι το Βοήθεια στο Σπίτι, τι προσφέρει, σε ποιους απευθύνεται και πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ΔΩΡΕΑΝ».
Η Δράση θα πραγματοποιηθεί από το προσωπικό του «Βοήθεια στο Σπίτι» Δ. Αλεξάνδρειας την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015 στη Δ. Ενότητα Μελίκης ( μπροστά στο πρώην Δημαρχείο Μελίκης) από τις 09.00πμ έως τις 13.30μμ.
Μια μικρή ενημέρωση για το “Βοήθεια στο Σπίτι” του Δήμου Αλεξάνδρειας:
Το ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ υλοποιείται στο Δήμο μας από το 2002 εξυπηρετώντας και παρέχοντας δωρεάν κατ΄οίκον υπηρεσίες φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες.
Ένα πρόγραμμα που έγινε θεσμός και συνεχίζει χωρίς διακοπή έως και σήμερα την αδιάκοπη παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Στόχος είναι η παροχή οργανωμένης και συστηματικής πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας, από ειδικούς επιστήμονες και καταρτισμένα στελέχη όπως και από εθελοντές και φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης της κοινότητας , σε μη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, με προτεραιότητα σε αυτούς που διαβιούν μόνοι τους και το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες εξυπηρέτησης, ώστε να διευκολυνθεί η καθημερινή τους ζωή και μέσω της ενδυνάμωσης να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή αυτονομία και την κοινωνική ευημερία
Το ΄΄Βοήθεια Στο Σπίτι΄΄ διέπεται από τις αρχές που εμπεριέχονται στις γενικές διακηρύξεις και συνθήκες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και στις ειδικές αρχές που αναφέρονται στα άτομα με αναπηρίες. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη διασφάλιση των παρακάτω δικαιωμάτων τους όπως στο:
• να επιλέγουν τον τρόπο ζωής τους
• να διαβιούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες στο οικείο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον
• να διατηρούν την αυτονομία, την κοινωνική συμμετοχή, την επικοινωνία και να αυξάνουν την αυτάρκειά τους
• να έχουν ίσες ευκαιρίες και κατοχυρωμένα δικαιώματα ώστε να μην γίνονται αποδέκτες προκαταλήψεων και αποκλεισμών
• να απολαμβάνουν υπηρεσιών και παροχών που να τους εξασφαλίζουν υγεία και επιβίωση
• να επιλέγουν, να διεκδικούν και να εξασφαλίζουν τους τρόπους και τα μέσα που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους
Η ομαλή λειτουργία του προγράμματος εξασφαλίζεται από μία εξειδικευμένη και καλά οργανωμένη ομάδα δράσης σε κάθε δομή και αποτελείται από κοινωνικό επιστήμονα, νοσηλεύτρια και οικογενειακή βοηθό.
Ο κοινωνικός επιστήμονας του προγράμματος έχει τη συνολική εποπτεία των ωφελούμενων, αξιολογώντας τα περιστατικά, παρέχοντας κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, ερχόμενος σε επαφή με συναρμόδιους φορείς και παραπέμποντας περιστατικά που δεν άπτονται των υπηρεσιών του προγράμματος. Επίσης πραγματοποιείται διαμεσολάβηση με υπηρεσίες όταν η μετακίνηση είναι δύσκολη έως και αδύνατη.
Οι εξυπηρετούμενοι ωφελούνται των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας που προσφέρει η νοσηλεύτρια του προγράμματος και οι οποίες αφορούν σε κατ΄οίκον επισκέψεις για τη μέτρηση και καταγραφή των ζωτικών σημείων, έλεγχος σακχάρου, ενεσοθεραπεία, αιμοληψίες, αλλαγές τραυμάτων, περιποίηση κατακλίσεων, χορήγηση εμβολίων, τη συνταγογράφηση των φαρμάκων καθώς και την συνοδεία τους σε χώρους υγείας.
Η οικογενειακή βοηθός του προγράμματος αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση εξωτερικών εργασιών (π.χ. εξόφληση λογαριασμών κτλ), την προμήθεια των ηλικιωμένων με είδη άμεσης ανάγκης, την καθαριότητα της οικίας τους και την παροχή συντροφιάς αποδεικνύοντας έμπρακτα τον κοινωνικό χαρακτήρα του προγράμματος.
Στελεχώνεται από 14 επαγγελματίες τριών βασικών ειδικοτήτων - τρεις Κοινωνικούς Επιστήμονες, τέσσερις Νοσηλεύτριες και επτά Οικογενειακούς Βοηθούς- και εξυπηρετούνται σήμερα 400 περίπου περιστατικά ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, σε όλο το Δήμο.
Η Ελληνική Κοινωνία και η Ελληνική Πολιτεία, έχουν βαθύτατη υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, όχι μόνο για τη συνεχιζόμενη προσφορά τους, αλλά και για λόγους ευαισθησίας απέναντι σε μία ομάδα πολιτών που καθίσταται εκ των πραγμάτων όλο και πιο αδύναμη.
Έχουμε λοιπόν όλοι την υποχρέωση να φροντίζουμε για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση τους.