Την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025 στις 7:20 το πρωί, επιτέθηκαν 3 αδέσποτα σκυλιά σε υπάλληλο δημόσιας υπηρεσίας της Αλεξάνδρειας, ο οποίος πήγαινε στη δουλειά του.
Το συμβάν σημειώθηκε στον πεζόδρομο της Αλεξάνδρειας, λίγο πριν στρίψει στη οδό Βετσοπούλου όπου ένας μαύρος, μεγαλόσωμος σκύλος δάγκωσε τον άτυχο άνδρα στο αριστερό πόδι.
Στη συνέχεια ο παθών πήγε στα έκτακτα περιστατικά στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, 2 εμβόλια αντιτετανικά και αντιβίωση. Αμέσως επισκέφθηκε φαρμακείο και ακολούθησε τις οδηγίες του Γιατρού.Για όλα αυτά υπάρχει γνωμάτευση και εντολή κτηνιατρικής παρακολούθησης ζώου.
Κατόπιν κατέφυγε στο Αστυνομικό τμήμα Αλεξάνδρειας όπου κατεγράφη το συμβάν και έπειτα στον Δήμο Αλεξάνδρειας όπου του είπαν ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αναφέρουν το περιστατικό στον αρμόδιο αντιδήμαρχο.
Από τον παθόντα μας ανακοινώθηκε:
¨Στην πορεία έμαθα ότι αυτό είναι καθημερινό φαινόμενο στην πόλη της Αλεξάνδρειας. Καταδικάζω την αδιαφορία του Δήμου σε κάτι που επαναλαμβάνεται καθημερινά και αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν τα σκυλιά έκαναν επίθεση σε κάποιο μικρό παιδί και τι επιπτώσεις θα είχε αυτό στην παιδική ψυχολογία ή σε κάποιον ηλικιωμένο.
Ζητώ να ασχοληθούν επιτέλους με αυτά τα συμβάντα οι αρμόδιες αρχές ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον ανάλογο περιστατικό.¨
Επίθεση από αδέσποτο: Μάθε τα δικαιώματα σου
Σε περίπτωση που κάποιος πέσει θύμα επίθεσης από αδέσποτο ζώο, μπορεί να στραφεί ποινικά με κατάθεση μήνυσης σύμφωνα με τα άρθρα 15, και 314 ΠΚ κατά του αρμόδιου αντιδημάρχου, αλλά και αστικά με αγωγή στα διοικητικά δικαστήρια για να διεκδικήσει αποζημίωση από τον οικείο Δήμο, στα όρια του οποίου δέχθηκε την επίθεση. Ειδικότερα έχει κριθεί δικαστικά, ότι βάσει των άρθρων 105 και 106 Εισ.Ν.Α.Κ και 932 ΑΚ υπάρχει ιδιαίτερη νομική υποχρέωση του Δήμου για περισυλλογή αδέσποτων σκύλων και διασφάλιση ακίνδυνης χρήσης δημόσιων χώρων από τους δημότες, καθώς και για προστασία της ζωής και υγείας των δημοτών (3022/12ΣτΕ, 932/2008 ΜΔΠΠειρ.). Αυτό προκύπτει άλλωστε και από Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με τον Ν.3463/2006, αλλά και σύμφωνα με τον Ν. 4830/2021 για την Ευζωία των ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ, Πρόγραμμα «AΡΓΟΣ» κλπ που ψηφίστηκε τελευταία. Ειδικότερα στο άρθρο 10 παρ. 1 ρητώς προβλέπεται ότι : «Οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον σε δωδεκάμηνη βάση: (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση, (ε) την εύρεση αναδόχου και (στ) την υιοθεσία τους».
Επειδή στην πράξη κανένας Δήμος στην Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις ανωτέρω υποχρεώσεις, οι αποφάσεις των δικαστηρίων κατά συντριπτική πλειοψηφία δικαιώνουν τους πολίτες, επιδικάζοντας τους αποζημιώσεις που κυμαίνονται, ανάλογα με την βλάβη που έχει υποστεί ο παθών, (πόσο σοβαρός ήταν ο τραυματισμός του), από 2.000 ευρώ περίπου για απλό τραυματισμό, έως μεγαλύτερα ποσά για σοβαρότερες περιπτώσεις που χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση ή νοσηλεία. Απαραίτητη προϋπόθεση για το θύμα είναι να μπορεί να αποδείξει ότι δέχθηκε επίθεση αδέσποτου ζώου.