Ζω.Ε.Σ: Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη τους ζωοφιλική ενημέρωση!Γράφει η ΄Εφη Καραγιάννη

29 Ιαν 2015

Με πολύ μεγάλη χαρά συνοδέψαμε χθες τη νεοσύστατη ομάδα της πόλης μας Ζω.Ε.Σ( Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων) στην πρώτη ζωοφιλική ενημέρωση που πραγματοποίησαν στο Λύκειο της Αξιούπολης στο Κιλκίς! Στο σχολείο  προσκλήθηκαν, καθώς οι μαθητές της Β’ Λυκείου έχουν αναλάβει ένα project πάνω στην κακοποίηση των ζώων.

Μετά από ένα πολύ ευχάριστο ταξίδι, όπου ήταν πραγματικά πολύ εποικοδομητικό αλλά και συγκινητικό, καθώς αντίκριζες 4 νέες κοπέλες να μιλούν με τόσο πάθος και αγάπη για το όνειρό τους, όταν στις μέρες μας απουσιάζει η αίσθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και του εθελοντισμού, φτάσαμε μία ώρα περίπου μετά στο σχολείο, όπου μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη, μιας που η διευθύντρια αλλά και οι μαθητές σιτίζουν καθημερινά πολλά αδέσποτα της πόλης.

Η ομάδα Ζω.Ε.Σ έκανε την πρώτη της  ζωοφιλική ενημέρωση σε συνεργασία με το ζωοφιλικό σωματείο Κουφαλίων «Μέριμνα Αδέσποτων Ζώων», καθώς όπως από την αρχή έχει ξεκαθαρίσει σκοπός της είναι να εξυπηρετήσει όλα τα ζωοφιλικά σωματεία και τους εκπαιδευτές- συμπεριφοριστές σκύλων, κάθε φορά που θα θελήσουν να κάνουν σε κάποιο σχολείο, ίδρυμα ή οργανισμό μια ζωοφιλική ενημέρωση. Η ομάδα αποτελείται από την κ. Παπαποστόλου Κατερίνα, Εκπαιδευτικό και Δημιουργό του Προγράμματος «Ζωοφιλώντας Μαθήματα Άδολης Αγάπης», την κ. Μποζαγλυκίδου Ζωή, Οδοντίατρο, την κ. Παράσχου Παναγιώτα, Δασκάλα χορού και Θεατρικού Παιχνιδιού και την κ. Μελιδώνη Αλεξία, Νοσηλεύτρια και Εκπαιδευτικό.

Μαζί τους στην ομάδα είναι και άτομα άλλων ειδικοτήτων οι οποίοι θα τους στηρίζουν ανάλογα τις ανάγκες της κάθε ζωοφιλικής τους ενημέρωσης, ενώ  θα οργανώνουν μαζί τους σεμινάρια και ημερίδες.
Μάλιστα μετά από συζήτηση με την ομάδα, ενημερωθήκαμε πως το καλοκαίρι σκοπεύουν να παρακολουθήσουν σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και οποιοδήποτε άλλο σεμινάριο θα τους βοηθήσει στο έργο τους, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα τη μεγάλη διάθεση που έχουν γι’ αυτό που με τόση αγάπη έχουν ξεκινήσει.
Μαζί μας είχαμε και τη Διώνη με τον Άξελ, 2 πρώην πολύ κακοποιημένα αδέσποτα που διασώθηκαν από την Εκπαιδευτικό και εμπνεύστρια της ομάδας κ. Παπαποστόλου Κατερίνα και σήμερα ζούνε μαζί της.

Όπως μας είπε και η ίδια, επέλεξε να την ακολουθούν στις ενημερώσεις καθώς είναι 2 σκυλιά πολύ φοβικά που το καθένα έχει το δικό του χαρακτήρα. Παρόλα αυτά λειτούργησαν απόλυτα φυσιολογικά και μάλιστα σε ένα σχολείο με τόσα πολλά παιδιά δε δημιούργησαν κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα έδειχναν πολύ δεκτικά στο ανθρώπινο χάδι.
Η ενημέρωση έγινε σε δύο μέρη από μία περίπου ώρα την κάθε φορά και ενημερώθηκαν οι μαθητές της Β’ Λυκείου που είχαν αναλάβει και το project, αλλά και οι μαθητές της  Α’ Λυκείου που θα το αναλάβουν την άνοιξη.

Η παρουσίαση τα περιλάμβανε σχεδόν όλα και τα μέλη της ομάδας έδειχναν απόλυτη διάθεση να εξηγήσουν την παραμικρή λεπτομέρεια αλλά και να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις. Καθόλη τη διάρκεια της ενημέρωσης τα δύο σκυλιά κάθισαν πολύ ήσυχα, χωρίς την παραμικρή ενόχληση και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε παρά θετικά να το σχολιάσουμε.
Αφού πήραν στα χέρια τους τα ερωτηματολόγια που τους είχαν στείλει λίγες μέρες πριν για να τα μελετήσουν και να μας δώσουν τα πρώτα συμπεράσματα, μιλήσανε για το νέο νόμο για τα ζώα, για τα εκτροφεία κουταβιών, για την κακοποίηση όλων των ζώων ακόμη και εκείνων της παραγωγής, για τα πειράματα που γίνονται στα ζώα, για τη σημασία της στείρωσης, για τις πρώτες βοήθειες από φόλα αλλά και είδαν βίντεο ευαισθητοποίησης σε σχέση με την κακοποίηση που βιώνουν όλα τα έμψυχα όντα στις μέρες μας.

Αξίζει να αναφέρουμε πως σε μια συζήτηση που κάναμε με την κ. Παπαποστόλου Κατερίνα, μας ενημέρωσε πως μετά από μια συνάντηση που είχε πριν λίγες μέρες με τον Αντιδήμαρχο κ.Ναλμπάντη, αλλά και με τον κ. Κιρκιλιανίδη και τον κ. Κυτούδη και τους παρουσίασε τη νέα τους δράση, αγκάλιασαν άμεσα την προσπάθεια της ομάδας της και με μεγάλη προθυμία, αποφάσισαν να τη στηρίξουν ως Δήμος Αλεξάνδρειας στο μέτρο που μπορούν.
Αυτό που πρέπει να πούμε κλείνοντας είναι το γεγονός πως είναι πολύ σημαντικό να αγκαλιάζονται από όλους μας τέτοιες προσπάθειες που γίνονται από νέους ανθρώπους του τόπου μας, που εθελοντικά ξοδεύουν προσωπικό χρόνο, καθώς σημαίνει πως αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να κάνουν ο,τι μπορούν για να τον αλλάξουν προς το καλύτερο.

Η Ελλάδα δυστυχώς είναι μια χώρα πρώτη στα εγκλήματα σε βάρος των ζώων και τελικά αυτό που και εμείς θεωρούμε και γι΄αυτό αποφασίσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη να γίνουμε χορηγοί επικοινωνίας της ομάδας τους, είναι το γεγονός πως μόνο με σωστή διαπαιδαγώγηση και μέσω της παιδείας, ίσως δοθεί μια οριστική λύση στο θέμα με τα αδέσποτα ζώα, που τα δημιουργεί ασταμάτητα ο ίδιος ο άνθρωπος.

Θα κλείσουμε με τα λόγια που έκλεισε και η χθεσινή πρώτη ζωοφιλική ενημέρωση στην Αξιούπολη: «Από όλα όσα είπαμε σήμερα, θέλουμε μόνο ένα να κρατήσετε σίγουρα. Πρέπει να σπάσετε τη σιωπή σας γιατί πολλές φορές το έγκλημα συντελείται δίπλα σας και το όπλο θα στραφεί γρήγορα και απέναντι στον άνθρωπο. Μιλήστε. Μη γίνεστε συνένοχοι. Το οφείλεται πάνω από όλα στον εαυτό σας και στη φύση που τόσο απλόχερα σας χαρίστηκε….».

«Ζω.Ε.Σ», τα θερμά μας συγχαρητήρια και καλή δύναμη στη συνέχεια του τόσο σημαντικού έργου σας!

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας