ΛΙΜΝΗ ΧΕΙΜΑΔΙΤΙΔΑ (Μια πολύ ωραία ζωγραφιά από την πανέμορφη αλλά λιγότερο γνωστή λίμνη της Φλώρινας)

24 Νοε 2014

Η Χειμαδίτιδα είναι λίμνη της βόρειας Ελλάδας, που βρίσκεται στα νότια του νομού Φλώρινας κοντά στα σύνορα με τον νομό Κοζάνης. Είναι μία από τις λίμνες της υδρολογικής λεκάνης, που σχηματίζεται ανάμεσα στα όρη Βέρνο, Βόρας, Άσκιο και Βέρμιο και που περιλαμβάνει ακόμα τις λίμνες Βεγορίτιδα, Πετρών και Ζάζαρη.

Η λίμνη έχει έκταση 10,8 km2 και βρίσκεται σε υψόμετρο 593 μέτρων. Το μέσο βάθος της είναι 1 μέτρο. Τώρα τελευταία όμως με το κλείσιμο της

διώρυγας που διοχέτευε το νερό της στη λίμνη των Πετρών η στάθμη της λίμνης άρχισε να ανεβαίνει αισθητά. Στόχος είναι το μέσο βάθος της να φτάσει τα έξι μέτρα και να καλύψει μια αρκετά μεγάλη έκταση.[1] Τροφοδοτείται από την κοντινή λίμνη Ζάζαρη και από το λιώσιμο των πάγων των γύρω βουνών και αυτή, με την σειρά της, τροφοδοτεί με κανάλι την λίμνη Πετρών.

Η Χειμαδίτιδα οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι υπήρξε τόπος χειμαδιών, καθώς, χάρη στο ήπιο κλίμα που διαμορφώνεται γύρω από την λίμνη, ξεχειμώνιαζαν σ’ αυτή οι κτηνοτρόφοι των γύρω ορεινών περιοχών . Υπάρχει βέβαια κι ο μύθος της νύμφης Χειμαδίτιδας που υπήρξε ερωμένη του Δία και που ο Αρχηγός των θεών του Ολύμπου τη μεταμόρφωσε σε λίμνη όταν ήρθε σε σύγκρουση με τους γίγαντες, οι οποίοι την είχαν αιχμαλωτίσει.

Τους γίγαντες τους τιμώρησε κι αυτούς μεταμορφώνοντάς τους στα περίφημα φασόλια "γίγαντες", που τόσο πολύ αφθονούν στην περιοχή και γίνονται ανάρπαστα σ' όλη την Ελλάδα. Η λίμνη αποτελεί σήμερα πολύ σημαντικό οικοσύστημα και είναι ο σημαντικότερος τόπος αναπαραγωγής της βαλτόπαπιας που θεωρείται απειλούμενο είδος. Η Χειμαδίτιδα και η γειτονική της Ζάζαρη ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 με τον κωδικό GR 1340005.[2]

 

 

 

 

Στις φωτογραφίες μας διακρίνονται κάποιες όψεις της πανέμορφης αυτής λίμνης, που αξίζει να επισκεφτεί κανείς.

ΤΟΠΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας