Παράταση για ακατάσχετο πρώτης κατοικίας έως το 2015 θα ζητήσει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο

08 Σεπ 2014

 

Στον «αέρα» τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Για τα τέλη Σεπτεμβρίου πηγαίνει η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, για το θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας οφειλετών με αποδεδειγμένη αδυναμία να πληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η κυβέρνηση δέχεται ήδη εισηγήσεις για παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για έναν τουλάχιστον χρόνο, ενώ στις σκέψεις της ελληνικής πλευράς είναι ακόμα και η σχετική θεσμοθέτηση μονομερώς, χωρίς την

σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το θέμα δεν τέθηκε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις του Παρισιού, με ασφαλείς πληροφορίες να αναφέρουν ότι αποτελεί casus belli για τους εκπροσώπους των δανειστών, για το λόγο αυτό και απεφεύχθη οποιαδήποτε αναφορά, υπό τον φόβο υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης για τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

Ο νόμος 4224 του 2013 προστατεύει την κύρια κατοικία από τους πλειστηριασμούς έως τα τέλη του 2014. Τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος προϋποθέτουν το καθαρό εισόδημα του οφειλέτη, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, να μην υπερβαίνει τα 35.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να είναι έως 200.000 ευρώ, το σύνολο αξίας της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη να είναι μικρότερη ή ίση των 270.000 ευρώ και το σύνολο των καταθέσεων και των κινητών αξιών που έχει στην κατοχή του να μην υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.

Η Καθημερινή σημειώνει πως τα τελικά στοιχεία περιορίζουν τον αριθμό των αιτήσεων για προστασία στις 25.000 περίπου, αλλά από την εξέταση των υποθέσεων αυτών, επιβεβαιώνεται ακόμη μικρότερος αριθμών περιπτώσεων, την ώρα που 5.700 οφειλές ρυθμίστηκαν με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου. Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές προβλέπεται ότι οι οφειλέτες μπορούν να πληρώνουν το 10% του μηνιαίου εισοδήματός τους εφόσον αυτό δεν ξεπερνάει τις 15.000 ευρώ και ποσοστό 20% αν τοξεπερνάει.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας