ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε.Φ.ΑΛ : “BASIC CANINE STUDIES” ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ «Μιλώντας στα παιδιά για τη φιλοζωία: Μια κλωτσιά και ένα φιλί»

03 Φεβ 2014
Με γνώμονα το τεράστιο κενό που υπάρχει στην ελληνική παιδεία, όσον αφορά στην προώθηση της φιλοζωικής και περιβαλλοντικής κουλτούρας στα σχολεία αλλά και του φιλοζωικού αισθήματος των παιδιών, των εκπαιδευτικών και κατ’ επέκταση των γονέων, ο σύλλογος Ε.Φ.ΑΛ(Εθελοντές Φιλόζωοι Αλεξάνδρειας), αποφάσισε να μεταδώσει την αγάπη για τα ζώα σε όλες εκείνες τις ευαίσθητες ψυχές που είναι και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Στα πλαίσια αυτής της δράσης οργάνωσε σε συνεργασία με το Κynagon Positive Dog Training τα σεμινάρια “Basic Canine Studies” για να ξεκινήσουν την άνοιξη οι ενημερώσεις στα σχολεία της πόλης μας και των γύρω περιοχών: "Μιλώντας στα παιδιά για τη φιλοζωία: Μια κλωτσιά και ένα φιλί"
Τα σεμινάρια έγιναν την Παρασκευή 31.1 και το Σάββατο 1.2 στο κτήμα Kynagon στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης από τον εκπαιδευτή σκύλων- συμπεριφοριστή κ.Μουμιάδη Δημοσθένη (Higher Canine Behaviour and Psychology Diploma BVNA / CPD), ο οποίος μέσα από ένα σεμινάριο 12 ωρών, κατάφερε να μεταδώσει την άρτια επιστημονική του γνώση.  Το Δ.Σ του συλλόγου, εκπαιδεύτηκε πάνω στις θεωρίες μάθησης (Classical & Operant Conditioning), και σε τεχνικές απευαισθητοποίησης και αλλαγής συσχετισμών των σκύλων, βοηθώντας τους έτσι στο συναισθηματικό και συμπεριφοριστικό κομμάτι και απαλλάσσοντας τους από  στρες, φοβίες, ανασφάλεια και επιθετικότητα.
Ενημερώθηκαν ακόμα για τους τρόπους μάθησης εντολών, αλλά και για τους τρόπους που λειτουργεί η επιβράβευση στην προσπάθεια μας να τα εκπαιδεύσουμε. Έμαθαν για τις συνέπειες της τιμωρίας στα ζώα, για τα προβλήματα που δημιουργεί και τους λόγους τους οποίους θα πρέπει να την αποφεύγουμε. Παράλληλα, εκπαιδεύτηκαν, ώστε να αναγνωρίζουν τα σήματα ηρεμίας που κάνουν οι σκύλοι, και το πώς αυτά χρησιμοποιούνται, ώστε να διαμορφώσουμε μαζί τους σχέσεις αγάπης, ασφάλειας και απόλυτης εμπιστοσύνης. Όλα τα παραπάνω, πέρα από την άρτια και επιστημονική γνώση που τους μεταδόθηκε μέσω της θεωρίας, παρουσιάστηκαν και με τη χρήση διαδραστικών μέσων, ώστε να επιτευχθεί η πρακτική παρουσίαση τους και η εξάσκηση από τα μέλη του Δ.Σ του συλλόγου Ε.Φ.ΑΛ.
Αν δεχτούμε ότι ο σεβασμός στη φύση και στα πλάσματά της είναι ένα στοιχείο που μεταφέρεται στα παιδιά τόσο από τους γονείς όσο και από το περιβάλλον του σχολείου τους και αν λάβουμε υπ' όψιν μας την ανεπαρκή ως μηδενική φιλοζωική κουλτούρα των περισσότερων Ελλήνων, το σχολείο αναμφισβήτητα θα μπορούσε να παίξει κυρίαρχο ρόλο στο κτίσιμο μιας φιλόζωης συνείδησης και κουλτούρας στους μελλοντικούς πολίτες. Είναι ξεκάθαρο ότι ο στόχος της περιβαλλοντικής και φιλοζωικής ευαισθητοποίησης δεν μπορεί να επιτευχθεί, όταν πολλές φορές οι μαθητές διδάσκονται να μη σέβονται τη ζωή σε όλες τις μορφές της αλλά και τη διαφορετικότητα, και ότι η ελευθερία του ανθρώπου αξίζει περισσότερο από την ελευθερία των άλλων ειδών. Στις μέρες μας άλλωστε μαθαίνουμε καλά πως είναι να μουδιάζουμε τα αισθήματα συμπόνιας για τα πλάσματα που υποφέρουν μπροστά μας και απλώς να τα προσπερνούμε συνεχίζοντας τη βόλτα μας. 
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει εδώ και λίγο καιρό οι Εθελοντές Φιλόζωοι Αλεξάνδρειας και μέσω της εθελοντικής τους δράσης να πάψουμε όλοι μας να γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες αναρίθμητων κακοποιήσεων, δηλητηριάσεων και δολοφονιών κυρίως αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αλλά και άλλων ζώων στην πόλη, στα χωριά αλλά ακόμα και μέσα στα σχολεία. Ας σταθούμε όλοι στο πλευρό τους, καθώς αποφάσισαν να αλλάξουν την θλιβερή πραγματικότητα σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα και να χαρίσουν σε όλους μας μέρες ελπίδας, αισιοδοξίας, μέρες αγάπης!!!
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας