Όταν η Δικαιοσύνη συναντά την Λογοτεχνία .Της Όλγας Ν. Τσιπτσέ

18 Μαρ 2015

Μια έκπληξη, αναλογιζόμενοι τη σκληρή και άκαμπτη πλευρά του, επεφύλλασε ο κόσμος της Δικαιοσύνης. Μια έκπληξη που θα αποκαλυφθεί στην Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την 20η Μαρτίου στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, με θέμα ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. Η εκδήλωση δεν απευθύνεται μόνο στους λειτουργούς της δικαιοσύνης.

Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 18.00 το απόγευμα. Μέσα σε αυτό το

διάστημα, θα ακουστούν εισηγητές, αρχής γενομένης με τον Γενικό Διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών Μιχ. Πικραμένος, ο οποίος θα μιλήσει για το Δικαστή στη σύγχρονη κοινωνία.

Η δομή της Ημερίδας περιέχει τρεις Συνεδριάσεις τις οποίες θα διευθύνει στις δύο πρώτες Συνεδριάσεις ο Ηλ. Μάζος, Σύμβουλος της Επικρατείας και στην τελευταία ο Βασ. Γκουρογιάννης, Δικηγόρος και Λογοτέχνης, ενώ εισηγήσεις θα γίνουν από ονόματα όπως ο Κων. Γεωργουσόπουλος, Δημοσιογράφος και Κριτικός Θεάτρου, η Λένα Διβάνη, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής, ο Δημ Κούρτοβικ, Δημοσιογράφος και Συγγραφέας κ.α.

 

Όπως ανέφερε ο Μιχ. Πικραμένος κατά την παράθεση συνέντευξης τύπου, την Τρίτη 17 Μαρτίου, η Σχολή Δικαστών κλείνει 20 χρόνια λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη και έχουν υπάρξει 7.500 επιμορφούμενοι, ενώ η χρηματοδότησή της τα τελευταία 5 έτη στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο ΕΣΠΑ. Η σχολή αποφάσισε να κάνει ένα «άνοιγμα» στην τέχνη γιατί ο δικαστής είναι ένας δημόσιος λειτουργός που οφείλει να έχει πνευματικές αναζητήσεις, ενδιαφέρονται και ικανότητες.

Η δικαιοσύνη λοιπόν δεν είναι κενή, αλλά έχει και χρώμα. Δεν είναι αρνητικό για ένα δικαστή να ασχολείται με την λογοτεχνία, δεν εμποδίζεται στην εργασία του αλλά αντίθετα τον καθιστά πιο πλουσιο σε γνώσεις. Μια Αισθητική Δικαιοσύνη θα εξασφαλίζει καλύτερες αποφάσεις και δικανική τεχνική. Άλλωστε η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να οράται ως αυτοσκοπός στη ζωή ενός Δικαστή αλλά θα πρέπει να διαθέτει και κολτούρα, θα πρέπει να είναι διανοούμενος, να εμβαθύνει στα πράγματα για να μπορεί να σταθμίζει τα δεδομένα ειδικά στις εποχές μας.

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας