2ου Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πανοράματος, ο Άξελ και ο Πόθος, δύο πρώην αδέσποτοι σκύλοι από την πόλη μας που σώθηκαν και υιοθετήθηκαν από την Κατερίνα Παπαποστόλου, Εκπαιδευτικό, Εκπαιδεύτρια Σκύλων και Δημιουργό της ομάδας Ζω.Ε.Σ.,(Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων), οι οποίοι αφού εκπαιδεύτηκαν για αυτό από την ίδια για περίπου 2 χρόνια, είναι πανέτοιμοι σήμερα να ξεκινήσουν να επισκέπτονται και ειδικά σχολεία, αλλά και οργανισμούς όπου φοιτούν παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες.
Ο πάντα χαμογελαστός Άξελ μετέφερε όλη τη θετική του ενέργεια στα παιδιά της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης, τα οποία δεν έπαψαν ούτε στιγμή να τον χαϊδεύουν, αλλά και να τον βολτάρουν μέσα στους χώρους του σχολείου τους, αν και ήταν παιδιά με ολική ή μερική απώλεια όρασης. Εντυπωσιακό ήταν το γεγονός πως υπήρχαν παιδιά που δεν είχαν έρθει σε επαφή ποτέ τους με σκύλο και ένιωσαν τόσο χαρούμενα με αυτό.
Ο πολυτάλαντος Πόθος κέρδισε με μιας τις καρδιές των παιδιών του 2ου Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πανοράματος και χάρισε στιγμές άφθονου γέλιου σε αυτά τα παιδιά, κάνοντας τους βόλτα με τα αναπηρικά τους αμαξίδια!
Τα δύο αυτά πλάσματα, ο Άξελ και ο Πόθος, που τόσο πολύ κακοποιήθηκαν στους δρόμους της πόλης μας πριν από λίγα χρόνια, έχουν συναντήσει μέχρι σήμερα πάνω από 25.000 παιδιά και έχουν δὠσει χαρά στους δασκάλους που αντίκριζαν παντού χαμογελαστά παιδικά προσωπάκια, αλλά και στους γονείς τους που βλέπουν τα παιδιά τους να γυρνάνε από το σχολείο που έχουν επισκεφθεί οι Ζω.Ε.Σ. με τους σκύλους τους, τόσο χαρούμενα.
Η ομάδα «Ζω.Ε.Σ.» έχει επισκεφθεί μέχρι σήμερα 175 σχολεία σε όλη την Ελλάδα χάρη στους πάντα πρόθυμους εθελοντές της και 4 Ειδικά Σχολεία, ενώ η Δημιουργός της κ. Παπαποστόλου Κατερίνα, δήλωσε στο site Ιστορίες Αδέσποτων, τα εξής:
Δε θα αποκαλέσω ποτέ τους σκύλους αυτούς θεραπείας, όχι γιατί δε το αξίζουν τόσο από τα αποτελέσματα που βλέπω εγώ η ίδια όσο και από όσα λένε οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς των παιδιών αυτών που έχουμε επισκεφθεί, αλλά γιατί κυρίως ζούμε σε μια χώρα στην οποία ελάχιστοι σε επαινούν για τα όσα θετικά κάνεις, ενώ οι περισσότεροι αναμένουν να σε κατακρίνουν.
Αυτοί οι σκύλοι λοιπόν είναι δύο σκύλοι πρώην αδέσποτοι πάρα πολύ κακοποιημένοι, άριστα κοινωνικοποιημένοι σήμερα που έχουν συναντήσει πάνω από 25.000 παιδιά χωρίς να παρουσιάσουν κανένα μα κανένα σημάδι στρες ή επιθετικότητας.
Αν δεν ήμουν εκπαιδευτικός πρώτα από όλα δε θα τολμούσα το εγχείρημα αυτό. Γιατί όταν επισκέπτεσαι ένα σχολείο ακόμη και αν έχεις τους καλύτερα εκπαιδευμένους σκύλους, μα δε γνωρίζεις τον ψυχισμό των παιδιών ή το πως θα τα προσεγγίσεις, είμαι πεπεισμένη πως ναι σαφώς μπορείς να το κάνεις, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά με ειδικές ανάγκες, με αναπηρίες, με άλλα ιδιαίτερα χαρίσματα. Η ουσία είναι μία! Πως δε σταματώ ποτέ να εκπαιδεύομαι για το όραμα αυτό! Και προχωρώ με βήματα σταθερά και έχοντας στόχο και σαφή προορισμό.
Οι εμπειρίες που βίωσα μαζί με τον Άξελ και τον Πόθο μέσα στα ειδικά σχολεία ήταν μοναδικές.
Πως να μην είναι άλλωστε όταν ακούς από τις μάνες αυτών των παιδιών να σου λένε πως τα παιδιά τους επέστρεψαν πολύ χαρούμενα από το σχολείο, να βλέπεις τους δασκάλους τους να κλαίνε από χαρά και τους σκύλους σου περήφανους για τα κατορθώματά τους!
Αυτοί οι σκύλοι θα έρθει η μέρα που θα φέρουν τεράστια θετικά αποτελέσματα! Μέχρι τότε δουλεύουμε ασταμάτητα και μεθοδικά, εκπαιδευόμαστε εγώ και εκείνοι και μιλούν για μας τα έργα μας και όχι τα μεγάλα λόγια!».