“Με την άφιξη του μωρού... γίναμε τέσσερις!”, γράφει ο Μουμιάδης Δημοσθένης, Συμπεριφοριστής & Εκπαιδευτής Σκύλων

02 Νοε 2015
“Με την άφιξη του μωρού... γίναμε τέσσερις!”, γράφει ο Μουμιάδης Δημοσθένης, Συμπεριφοριστής & Εκπαιδευτής Σκύλων


Για μια οικογένεια που έχει έναν-ή και περισσότερους- σκύλους, η αναμονή για την άφιξη του πρώτου παιδιού, υπάρχει σαν μια ιδεατή εικόνα οικογένειας, όπου τα τετράποδα μέλη προσέχουν και προστατεύουν  το νέο μωρό. Και τις περισσότερες φορές αυτό είναι μια πραγματικότητα τόσο απλή και τόσο φυσιολογική.

Είτε υπάρχει ένας σκύλος, είτε δυο

, είτε περισσότεροι, η σχέση τους με το νέο μέλος έρχεται τόσο εύκολα, αφού έχουν περάσει με τη μέλλουσα μητέρα όλη την διαδικασία της κύησης. Έχουν «διαβάσει» από την αρχή την αλλαγή στη νέα μητέρα, έχουν νιώσει το μωρό να μεγαλώνει, να έχει καρδιακό παλμό, να κάνει κινήσεις στην μήτρα. Αυτή σίγουρα είναι μια προετοιμασία για τον σκύλο, για να υποδεχθεί στην συνέχεια το νέο μέλος.Η γέννηση του νέου μέλους και η άφιξή του στο σπίτι, έχει σίγουρα μια επίδραση στο σκύλο.

alexandriamou moumiadis1

Έχει περιέργεια , να δει, να μυρίσει και να αγγίξει το μωράκι και είναι τόσο σημαντικό γι’ αυτό να το κάνει. Η αντίδραση των γονιών είναι αυτή που καθορίζει αυτή τη νέα σχέση και την ομαλή λειτουργίατης οικογένειας. Αν αφήσουμε τον σκύλο να εκτελέσει το « τελετουργικό» της γνωριμίας του με το μωρό, χωρίς να προσθέσουμε στρες στη διαδικασία, και το επιβραβεύσουμε για την καλή του συμπεριφορά....τότε ξεκινήσαμε πολύ καλά και η οικογένειά μας θα είναι στον καλύτερο δρόμο για μια ευτυχισμένη συνέχεια.
Σε κάποιες οικογένειες, τα τετράποδα μέλη είναι περισσότερα από ένα.

Η διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί απ’ όλους στην οικογένεια.....και σε όποιο είδος και αν ανήκουν- σκύλους , γάτες κ.λ.π. Συχνά παρατηρούμε ότι κάθε τετράποδο μέλος υιοθετεί την δική του στάση απέναντι στο μωρό. Κάποιο μπορεί να είναι πιο προστατευτικό , κάποιο πιο προσεκτικό στις επαφές του μαζί του, κάποιο πιο φορτικό και ίσως σε κάποιο σκύλο παρατηρήσουμε μια πιο ουδέτερη στάση, δηλαδή να δείχνει λιγότερο ενδιαφέρον στο μωρό. Όλα είναι θεμιτά στα πλαίσια επίτευξης μιας ισορροπίας μέσα στην οικογένεια. Σε κάθε περίπτωση βοηθάμε τον σκύλο μας να έχει πάντα θετικές εντυπώσεις από κάθε επαφή του με το μωρό και θέτουμε από νωρίς τα όρια αυτής της σχέσης – σκύλου μωρού- έτσι ώστε να μην μπαίνουμε στην διαδικασία να «νουθετούμε» τον σκύλο μας για τυχόν ανεπιθύμητες συμπεριφορές του απέναντι σε αυτό.

Παρόλα ταύτα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου ο ιδιοκτήτης του σκύλου δεν είναι σίγουρος για το ποια θα είναι η αντίδραση του σκύλου του στην άφιξη του μωρού. Αυτό συμβαίνει γιατί αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα συμπεριφοράς με τον σκύλο του και έχει την πεποίθηση , ίσως και την σιγουριά, ότι δεν θα αντιμετωπίσει σωστά το γεγονός.
Όταν ένας σκύλος έχει ήδη κακή εικόνα για τα παιδιά, είναι αμφίβολο αν θα ξεκινήσει καλά με το μωρό.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο σκύλος δεν έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά με παιδιά , ή γιατί έχει κακοποιηθεί στο παρελθόν από παιδιά. Τα παιδιά του προκαλούν φόβο αφού κινούνται πολύ γρήγορα, κάνουν παράξενους και δυνατούς θορύβους και βρίσκονται στο ίδιο ύψος με αυτόν-πρόσωπο με πρόσωπο- πράγμα που πιθανόν να θεωρεί ως απειλή.

Σε κάποιες περιπτώσεις όπου ο σκύλος κάνει από πριν φύλαξη των προνομίων του, δηλαδή της τροφής του ή των παιχνιδιών του, μπορεί να θεωρήσει ότι το παιδί είναι απειλή για τα προνόμιά του. Αν κάποιος σκύλος είναι καλός με τα παιδιά αλλά αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, μπορεί και πάλι να θεωρήσει σαν απειλή προνομίων του την σχέση του με το παιδί.

alexandriamou moumiadis2

Τα μεγαλύτερα σε ηλικία ή τα πιο ευερέθιστα σκυλιά, δεν μπορούν να ανεχθούν την παρουσία ενός παιδιού. Ένας σκύλος που υποφέρει από πόνους στο σώμα, μπορεί να αντιδράσει άσχημα στο πιθανώς άσχημο και άτσαλο άγγιγμα ή άρπαγμα του παιδιού .
Σκυλιά που δεν βλέπουν ή δεν ακούν αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στην προσαρμογή τους με το παιδί. Τα παιδιά είναι απρόβλεπτα και προκαλούν χάος.

Σε όλες τις διαφορετικές περιπτώσεις, πρέπει ο νέος γονιός να είναι σοφός και να μεριμνήσει για όλα από νωρίς. Αν δεν θα επιτρέπει στον σκύλο να κοιμάται στην κρεβατοκάμαρα, ή να ανεβαίνει στον καναπέ, ή να γαβγίζει ασταμάτητα, κ.α θα πρέπει να τα αλλάξει, ως συμπεριφορές, από πολύ πριν έρθει το μωρό στην οικογένεια. Να διατηρήσει την ρουτίνα στην ζωή του σκύλου ακόμα και μετά την άφιξη του μωρού- πάντα μέσα στα πλαίσια του δυνατού.

Με την καθοδήγηση ενός εκπαιδευτή μπορεί να λύσει τέτοια προβλήματα συμπεριφοράς, να αλλάξει την ρουτίνα από νωρίς και να βρει τρόπους να διαχειριστεί αυτή την νέα πραγματικότητα στην οικογένεια.
Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο δύσκολα. Δεν χρειάζεται πάντα μια τόσο ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Έρχονται όλα πιο ομαλά και πιο απλά σε κάποια σκυλιά.

alexandriamou moumiadis3

Η σχέση από νωρίς είναι σχέση φροντίδας και αγάπης. Παρ’ όλα αυτά και όποια και να είναι η εικόνα που έχει ο σκύλος για το μωρό, ποτέ δεν πρέπει να μένει μόνος του με αυτό χωρίς την πλήρη επιτήρηση του γονιού.Όλα όσα μαθαίνουμε στον σκύλο μας για το παιδί μας , και όλα όσα μαθαίνουμε στο παιδί μας για τον σκύλο μας είναι αυτά που καθορίζουν την μεταξύ τους σχέση. Ας βοηθήσουμε στην σωστή επαφή και επικοινωνία τους!
Tου Δημοσθένη Μουμιάδη

H.Dip CBP/FISAP/Trainer/ Canine Behaviorist
Ambassador of Greece for International Society of Animal Professionals
ICB - Member of International Canine Behaviorists
kynagon Dog Trainers Academy
www.kynagon.gr

209
179
99

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας