Η διαδικασία της κοινωνικοποίησης, του Μουμιάδη Δημοσθένη, Συμπεριφοριστή- Εκπαιδευτή Σκύλων

25 Φεβ 2015

 

 
Σαν εκπαιδευτής, η συμβουλή μου προς τους ιδιοκτήτες κουταβιών, είναι να κοινωνικοποιούν τα νέα μέλη της οικογένειάς τους από νωρίς. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική στη ζωή ενός κουταβιού, αφού με τον τρόπο αυτό το εισάγουμε στον κόσμο των ανθρώπων. Από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του κουταβιού, ο εκτροφέας είναι υπεύθυνος να  του προσφέρει την δυνατότητα να μάθει να χειρίζεται τις άγνωστες καταστάσεις.
Να γνωρίσει ήχους, περιβάλλοντα, άλλα κουτάβια, μεγαλύτερα σκυλιά και όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους. Τη στιγμή που θα πάει στην καινούρια του οικογένεια, ο εκτροφέας , σε συνεργασία με τον κτηνίατρο και τον εκπαιδευτή πρέπει να δώσουν τις σωστές οδηγίες στον ιδιοκτήτη για να συνεχίσει αυτή την σημαντική διαδικασία.
Η κοινωνικοποίηση, όταν αυτή γίνεται σωστά, έχει δραστικές συνέπειες στην ζωή του κουταβιού.
Τί όμως εννοούμε σωστή κοινωνικοποίηση και ποιές μπορεί να είναι οι λάθος, ή οι παρερμηνευμένες τακτικές που συχνά ακολουθούνται από τους ιδιοκτήτες?
 
 
Κοινωνικοποίηση είναι η  σταδιακή έκθεση του σκύλου σε ποικιλία ερεθισμάτων και  καταστάσεων που θα συναντήσει στη ζωή του από μικρή ηλικία και με θετική πάντα κατάληξη. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα σημαντική στην ηλικία κάτω των τεσσάρων μηνών, αφού οι εμπειρίες αυτής της περιόδου έχουν μακρόχρονα αποτελέσματα στο κουτάβι. Δομούμε την εικόνα του κόσμου μας, στο στάδιο αυτό της ζωής του κουταβιού, που να  μπορεί να το αφομοιώσει. Ο θετικός συσχετισμός που κάνει με τις νέες εμπειρίες  το ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής του. Το ίδιο βέβαια μπορεί να μάθει και ότι ο κόσμος μας  έχει και σημεία τα οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα τρομακτικά.
 
Κατά τη  διάρκεια της κοινωνικοποίησης, πολλές φορές, συναντάμε κουτάβια που κρύβονται πίσω από τον ιδιοκτήτη,  τραβάνε  στο λουρί, τρέμουν  ή και κλαψουρίζουν. Όλα αυτά σίγουρα  δεν συνθέτουν το σκηνικό μιας θετικής εμπειρίας. Πρέπει άμεσα να αλλάξετε  τον τρόπο που επιλέξατε για να κοινωνικοποιήσετε το κουτάβι.
Επίσης, πολύ συχνά συναντάμε κουτάβια που έχουν εκτεθεί σε καταστάσεις πολύ πιο έντονες  και πάνω από τα όρια που μπορούν να διαχειριστούν. Φαινόμενα, όπως ένα κουτάβι ελεύθερο σε ένα πάρκο σκύλων, ή μια πολύωρη βόλτα, ή ακόμα μια βόλτα σε ένα πάρκο με παιδιά , σαφώς αντενδείκνυνται ως εμπειρία κοινωνικοποίησης.
 
Τα κουτάβια έχουν ως κύριο μέλημα, να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους. Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να το κάνουν σωστά?
Ξεκινάμε πηγαίνοντας αργά. Ο σκύλος πάντα καθορίζει τον χρόνο που χρειάζεται  σε ένα νέο περιβάλλον. Δεν τον πιέζουμε να κινηθεί γρηγορότερα απ’ ότι μπορεί. Δεν τον εξαναγκάζουμε να πλησιάσει σε καταστάσεις αν αυτός δεν νιώθει έτοιμος να το κάνει.
Επιβραβεύουμε με λιχουδιές κάθε καλό συσχετισμό που μπορεί να κάνει με το νέο περιβάλλον που έχει εκτεθεί. Αν σταματήσει να τρώει κάποια στιγμή, μας δίνει την ευκαιρία να αντιληφθούμε ότι το περιβάλλον αυτό είναι δυσάρεστο για το κουτάβι μας. Είναι δηλαδή ένα είδος συναγερμού για την συναισθηματική του κατάσταση. Αλλάξτε την πορεία σας και χαλαρώστε το κουτάβι.
Δημιουργήστε δηλαδή απόσταση από αυτό που πιθανολογείτε ότι αναστάτωσε το κουτάβι. Γενικότερα, δημιουργώντας μια ασφαλή απόσταση από νέα περιβάλλοντα ή ανθρώπους, όταν το κουτάβι αρνείται να τα πλησιάσει, το βοηθάτε να χαλαρώσει και να πάψει να τα βλέπει σαν απειλή.
Αν, παρ’ όλα αυτά, το κουτάβι έχει δυσκολία να αντιμετωπίσει το περιβάλλον γύρω του, πρέπει να το βοηθήσετε με μια διαφορετική διαδικασία η οποία βέβαια δεν είναι η κοινωνικοποίηση. Η διαδικασία αυτή λέγεται «Αλλαγή συσχετισμού».
Σε κουτάβια κάτω των τεσσάρων μηνών που γαβγίζουν στη βόλτα ή κρύβονται ή απλά κλαίνε και  ενήλικα σκυλιά που γαβγίζουν παρατεταμένα στην βόλτα, η διαδικασία της κοινωνικοποίησης δεν είναι αρκετή να τα βοηθήσει. Με την βοήθεια ενός εκπαιδευτή ακολουθήστε την διαδικασία της «Αλλαγής συσχετισμού» που θα αφορά τον δικό σας σκύλο και θα ανταποκρίνεται στις δικές του ανάγκες.
Από την στιγμή που αποφασίζουμε να υιοθετήσουμε ένα κουτάβι, να γίνει μέλος δηλαδή μιας ομάδας από διαφορετικά είδη( άνθρωπος, σκύλος, γάτα, κουνέλι κ.α) πρέπει να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα του μάθουμε να υπάρχει και να ζει μέσα σ’ αυτήν με ισορροπία και ασφάλεια.

TουΔημοσθένηΜουμιάδη

H.Dip. CBP / MISAP / Trainer - Canine Behaviorist

Ambassador of Greece for International Society of Animal Professionals

Kynagon Positive Dog Training
Τηλ. 6979.98.66.30

 

http://www.kynagon.gr/


 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας