ΕΒΖ:Κατάληψη στο Πλατύ ξεκινούν οι τευτλοπαραγωγοί ενώ...αναζητείται λύση Κύριο

ΕΒΖ:Κατάληψη στο Πλατύ ξεκινούν οι τευτλοπαραγωγοί ενώ...αναζητείται λύση

Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση διερευνά κάθε δυνατότητα να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ), έδωσε ο υφυπουργός Οικονομίας

και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του 1ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας-Σερβίας, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα οι τευτλοκαλλιεργητές προχωρούν σε κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης με την κατάληψη του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας από την Τρίτη 20 Μαρτίου.

«Εμείς αυτή τη στιγμή διερευνούμε κάθε δυνατότητα να βρούμε λύση για την ΕΒΖ. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω τώρα. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανή τη βιομηχανία και να βρούμε μια βιώσιμη λύση. Κάνουμε ό,τι μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή, προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα διατηρήσει ανοιχτή τη Βιομηχανία Ζάχαρης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιόρλας στο πλαίσιο του ελληνο-σερβικού φόρουμ.

Στο μεταξύ, σε επιστολή τους στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, οι 2500 τευτλοπαραγωγοί της ΕΒΖ ζητούν την εξόφλησή τους για την ποσότητα τεύτλων που παρέδωσαν στην ΕΒΖ το 2017, ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, αλλά και να δώσει «εντολή για επαναλειτουργία των εργοστασίων της βιομηχανίας«.

Tευτλοπαραγωγοί των Σερρών, της Ορεστιάδας, της Κ. Μακεδονίας και της Λάρισας, στην επιστολή τους αναφέρονται στη διυπουργική συνάντηση της περασμένης Παρασκευής και τονίζουν πως δεν γίνεται «η μεγαλύτερη καθετοποιημένη αγροτική βιομηχανία της χώρας να γίνεται έρμαιο των τραπεζιτών και των μεγαλοεισαγωγέων«.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους, οι τευτλοπαραγωγοί τονίζουν πως «η εταιρεία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο, γιατί εδώ και πέντε μήνες ουδείς από τους εμπλεκόμενους φορείς (πιστώτρια τράπεζα, υπουργεία, διοίκηση), φαίνεται ικανός να δώσει λύση. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει η χώρα να χάσει ένα εθνικό προϊόν μετά από 57 ολόκληρα χρόνια«.

Επιπλέον, ζητούν από τον πρωθυπουργό να μην «ακούσετε τις εισηγήσεις για μετατροπή της εταιρείας σε καθαρά εισαγωγική, αλλά να προταθεί και η λύση της παραχώρησης της εταιρείας σε επιχειρηματίες με μοναδική εγγύηση τη διατήρηση της παραγωγής στα επίπεδα της ποσόστωσης που υπάρχει σήμερα«.

Τονίζεται, δε, ότι επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό απέστειλαν και οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας τους, Χριστόδουλο Βαρκάκη, να τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι με αυτήν ουσιαστικά δηλώνουν εκ νέου «παρών» στις προσπάθειες που γίνονται για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τη συνέχιση της λειτουργίας της βιομηχανίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Βαρκάκη, με την επιστολή τους, οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ υπογραμμίζουν τη σημασία της λειτουργίας της βιομηχανίας για τις τοπικές οικονομίες και την περιφερειακή ανάπτυξη σημαντικών αγροτικών περιοχών της χώρας, ενώ σημειώνουν ότι «η πορεία της εταιρείας μας κλονίζεται, όταν εδώ και αρκετό καιρό δεν ξεκαθαρίζεται ποιος είναι ο σχεδιασμός για την τύχη και βιωσιμότητά της».

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή υπογραμμίζουν -σύμφωνα με τον κ. Βαρκάκη- τις «διαφορετικές φωνές» που ακούγονται σε ό,τι αφορά το μέλλον της βιομηχανίας και σημειώνουν κατηγορηματικά ότι «η λύση για την εταιρεία και την τύχη της, μπορεί να δοθεί μόνο από την κυβέρνηση«.
Κατάληψη από την Τρίτη στο Πλατύ

Κατάληψη στο Εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας θα κάνουν αύριο οι τευτλοπαραγωγοί, οι οποίοι ζητούν την εξόφλησή τους για την ποσότητα τεύτλων που παρέδωσαν στην βιομηχανία, όπως ανέφερε, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, ο εκπρόσωπός τους, Γιάννης Παναγής, ζητώντας την υποστήριξη της Περιφέρειας στην προώθηση των αιτημάτων των παραγωγών.

Το θέμα είναι κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό, είπε και σημείωσε ότι «δίνεται η χαριστική βολή ίσως στους τελευταίους πνεύμονες βαριάς βιομηχανίας που υπάρχουν».

«Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε δίπλα σας γιατί πιστεύουμε ότι μόνο έτσι, με την αγροτική ανάπτυξη, μπορεί η χώρα μας να βγει από την κρίση» είπε, από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος κάλεσε τους παραγωγούς να συμμετάσχουν στο περιφερειακό συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και να θέσουν το θέμα στους εκπροσώπους της κυβέρνησης.

«Μαθαίνουμε ότι φέτος, για πρώτη φορά, οι τευτλοπαραγωγοί δεν παίρνουν καν σπόρο. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά τελειώνει η παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα. Αυτό είναι που δρομολογείται σήμερα από την κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης του αγροτικού κόσμου καθώς, όπως είπε, στην Κεντρική Μακεδονία παράγεται το ένα τέταρτο της αγροτικής παραγωγής της χώρας.

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Γιάννης Ιωαννίδης από την «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» τόνισε ότι ο αγώνας είναι κοινός και δήλωσε ότι υποστηρίζει την προσπάθεια των αγροτών. Για πολιτικές που εκπορεύονται από την ΕΕ και έχουν σχέση με την αγροτική παραγωγή σε κάθε χώρα έκανε λόγο η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα».

Συνολικό διάλογο και όχι με βραχυπρόθεσμα αιτήματα ζήτησε ο Δημήτρης Μούρνος από τους «Πολίτες Μπροστά», ενώ ο Βασίλης Ρέβας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σχολίασε ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η οποία προωθείται και στο αναπτυξιακό συνέδριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Να δοθούν τα χρήματα στους αγρότες ζήτησε ο Χρήστος Βουλγαρίδης από τους «Πολίτες Μπροστά», ενώ ο Θανάσης Αγαπητός από την «Ανταρσία» κάλεσε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους να βρεθούν αύριο στο Πλατύ μαζί με τους παραγωγούς.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας