Την πρόθεσή τους να μην προχωρήσουν στην κατάθεση αιτήσεων παραγωγής τεύτλων για το 2018, εάν πρώτα δεν εξοφληθούν τα 6,2 εκατ. ευρώ που τους οφείλονται για το 2017 και δεν πειστούν «ότι είναι εξασφαλισμένο το αύριο για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ ΑΕ)», δήλωσαν Έλληνες τευτλοπαραγωγοί.
«Δεν θα κάνουμε αιτήσεις παραγωγής. Δεν ξέρουμε καν εάν θα λειτουργήσει φέτος η βιομηχανία» υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Σάκης Πίππας, και διερωτήθηκε: «Αν εμείς σπείρουμε και μετά μας πουν ότι δεν θα λειτουργήσει η βιομηχανία, τι θα γίνει με την παραγωγή μας»;
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 2.500 τευτλοπαραγωγοί, που περιμένουν να εξοφληθούν έως τις 21/2 -όπως υποστηρίζουν ότι τους διαβεβαίωσε η διοίκηση της ΕΒΖ- αναρωτιούνται για το μετά... «Καλό θα ήταν να κάνουμε μια σοβαρή κουβέντα όλοι μαζί για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ακούμε ότι δεν θα λειτουργήσουν το εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα. Ακούμε ότι δεν θέλουν περισσότερα από 40.000 στρέμματα με τεύτλα. Πολλά ακούμε. Θέλουμε όμως να ξέρουμε τις προθέσεις της διοίκησης της ΕΒΖ για να πράξουμε και εμείς ανάλογα», σημείωσε ο κ. Πίππας.
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Μας ζητούν να κάνουμε αιτήσεις παραγωγής και να ξεκινήσουμε τη σπορά, χωρίς να μας δώσουν σπόρια και εφόδια. Και οι δύο συνάδελφοι που έσπειραν στη Λάρισα περίπου 200 στρέμματα, το έκαναν με σπόρια που τους είχαν μείνει από πέρυσι».
Κατά τους τευτλοπαραγωγούς, η περίοδος από αρχές Φεβρουαρίου μέχρι τέλος Μαρτίου είναι αυτή που γίνεται σπορά τεύτλων.
Ο κ. Πίππας διευκρινίζει: «Στο διάστημα από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι και 10 Μαρτίου ο παραγωγός πετυχαίνει την καλύτερη ποιότητα. Και όπως φαίνεται, φέτος θα τη χάσουμε».
Εξάλλου, με σημερινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΟΕΒΖΕ), κρούει εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου με τη βιομηχανία και τονίζει:
«Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την τευτλοκαλλιέργεια του 2018, παρότι θα έπρεπε να βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία σποράς, παρά την πρωθυπουργική δέσμευση για τη συνέχιση της καλλιέργειας και παραγωγής ζάχαρης στη χώρα μας».
Οι ίδιοι αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στις «φήμες για τη λειτουργία φέτος μόνο του εργοστασίου της εταιρείας στο Πλατύ Ημαθίας, αλλά και για το ξεπούλημα αυτών σε Σέρρες και Ορεστιάδα».