Με μεγάλες ζημιές για τις πρώιμες ποικιλίες στην Ελλάδα, αλλά και με σαρωτικές ζημιές σε μεγάλες παραγωγικές περιοχές στην Ισπανία ξεκινάει η νέα σεζόν των ευρωπαϊκών πυρηνόκαρπων και μόνο η ιταλική παραγωγή φαίνεται μέχρι στιγμής να παραμένει αλώβητη.
Ας δούμε, όμως, πως έχει σε γενικές γραμμές η παραγωγή ανά χώρα και ανά προϊόν.
Ισπανία
Απανωτά ήταν τα χτυπήματα του καιρού στις καλλιέργειες των πυρηνόκαρπων της Moύρθια, της Καταλονίας και της Αραγονίας. Αλώβητη έμεινε μονάχα η Ανδαλουσία, της οποίας τα προϊόντα κυκλοφορούν ήδη στην αγορά και θα παραμείνουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Στα γραφήματα στο τέλος το ρεπορτάζ μπορείτε να δείτε τις εκτιμήσεις για τη νέα σεζόν των πυρηνόκαρπων στην Ανδαλουσία, όπως τις εξασφάλισε από τις αρμόδιες ομοσπονδίες παραγωγών το περιοδικό Φρουτονέα πριν τη δημοσίευση των στοιχείων της Medfel.
Όσον αφορά τη Μούρθια, είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ πριν τα απανωτά κύματα κακοκαιρίας του Απριλίου, η συνολική παραγωγή πυρηνόκαρπων αναμένονταν στους 400.000 τόνους, πλέον οι εκτιμήσεις έχουν πέσει σχεδόν στο μισό αυτού του αριθμού. Δείτε αναλυτικά τα σαφή στοιχεία των εκτιμήσεων στους παρακάτω πίνακες, όπως τα εξασφάλισε και πάλι το περιοδικό Φρουτονέα πριν την δημοσίευση τους από τη Medfel. Μάλιστα, όσον αφορά τα βερίκοκα της περιοχής, τα στοιχεία είναι ανανεωμένα με βάση νέες εκτιμήσεις που έγιναν, μετά το πέρας της Medfel.
Τέλος, στην Αραγονία και την Καταλονία, η κατάσταση είναι σίγουρα πολύ άσχημη, αλλά δυστυχώς ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις των πάρα πολλών ζημιών. Ο αρμόδιος επιχειρηματικός σύνδεσμος Afrucat θα παραδώσει τις τελικές εκτιμήσεις στη Medfel στα τέλη Μαΐου. Ωστόσο, από το ρεπορτάζ των Φρουτονέων προκύπτουν με επιφύλαξη τα στοιχεία που παραδίδονται παρακάτω στον σχετικό πίνακα.
Ιταλία
Αλώβητη παραμένει μέχρι στιγμής η ιταλική παραγωγή πυρηνόκαρπων. Το περιοδικό Φρουτονέα ταξίδεψε στη MacFrut και συζήτησε με ιταλικούς συνεταιρισμούς περί των εκτιμήσεων της παραγωγής. Αυτό που μεταφέρθηκε από πλευράς των Ιταλών είναι ότι η παραγωγή θα είναι κοντά στον μέσο όρο των σεζόν με κανονική παραγωγή, με αυξημένη την παραγωγή νεκταρινιών. Ωστόσο, επιφυλάχθηκαν να δώσουν ακριβείς εκτιμήσεις, τις οποίες προτιμούν να δώσουν στα τέλη Μαΐου. Ωστόσο, με βάση αυτά μπορεί κανείς να δώσει μια προκαταρκτική πρόβλεψη, όπως δημοσιεύονται στον παρακάτω πίνακα.
Ελλάδα
Στα βερίκοκα, οιυπερπρώιμες – πρώιμες ποικιλίες ποικιλίες που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, ανά κτήματα ακόμα και 100%, στα παραγωγικά κέντρα της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πρέβεζας, της Χαλκιδικής, της Αργολίδας και της Κορινθίας είναι οι Micado, Colorado, Mogador, Big Red, Wondercot, Maya Cot, Tsunami και Pricia.
Μικρότερες ζημιές, της τάξεως του 50-70%, έχουν σημειωθεί στις μεσοπρώιμες ποικιλίες των παραπάνω παραγωγικών κέντρων. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτήν την κατηγορία ποικιλιών, εκείνες που έχουν το μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο από τους παγετούς είναι οι Luna, Carmen Top, Pearl Cot, Lily Cot και Mediabel.
Τέλος, άθικτες μέχρι στιγμής από τα φετινά άσχημα καιρικά φαινόμενα δείχνουν να είναι οι όψιμες ποικιλίες και πιο συγκεκριμένα οι Farbali, Farabia, Faris, Lady Cot, Farbela και Μπεμπέκου.
Όσον αφορά τα ελληνικά ροδάκινα και τα νεκταρίνια, ο παγετός του Μαρτίου έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές στις υπερπρώιμες αλλά και τις πρώιμες ποικιλίες ροδάκινου και νεκταρινιού, σε όλα τα παραγωγικά κέντρα της χώρας.
Συγκεκριμένα, οι ζημιές στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια σε Λακωνία, Αργολίδα και Κορινθία είναι πάνω από 60%. Μεγάλες είναι οι ζημιές και στην περιοχή του Τυρνάβου σε όλες τις πρώιμες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών. Προβλήματα στις υπερπρώιμες ποικιλίες καταγράφονται και στην Ημαθία και την Πέλλα, ενώ στις μεσαίες και όψιμες ποικιλίες δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και έτσι η παραγωγή αναμένεται αυξημένη, τουλάχιστον στη Νάουσα. Τέλος, στις πιο όψιμες περιοχές καλλιέργειας της χώρας μας, τον Βελβεντό Κοζάνης και το Αμύνταιο της Φλώρινας, η παραγωγή αναμένεται ελάχιστα μειωμένη ή ελάχιστα αυξημένη ανά προϊόν και περιοχή, αποδίδοντας σαν σύνολο μια κανονική συγκομιδή.
https://froutonea.gr/