«Μιλάμε για ολική καταστροφή» - Απελπισμένοι οι αγρότες στην Πέλλα από την καταστροφή των καλλιεργειών τους λόγω έντονης βροχής
Έντονο ήταν το «αποτύπωμα» που άφησε η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές όπως η Πέλλα, προκαλώντας εκτεταμένα προβλήματα.
Τα ίδια προβλήματα στις καλλιέργειες αντιμετωπίζουν και οι αγρότες στην περιοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας.
Στην Πέλλα καταστράφηκαν ολοσχερώς οι καλλιέργειες βαμβακιών και καλαμποκιών του δήμου Πέλλας μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στις 29/05.
«Οι καλλιέργειες σε καλαμπόκια, βαμβάκια και βιομηχανικά φασολάκια καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά και ιδίως για τα πρώτα δύο. Βγάζουμε νερά μέσα από τα χωράφια. Μιλάμε για ολική καταστροφή, ενώ ακόμη και σήμερα βρέχει» τονίζει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας, Γιώργος Παπαδόπουλος.
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν μας “παίρνει” χρονικά να σπείρουμε. Η περίοδος της σποράς του βαμβακιού θεωρητικά ήταν μέχρι αυτή την περίοδο, δηλαδή τέλη Μαΐου, αλλά και πάλι το ρίσκο είναι τεράστιο. Όταν στις 30 του μήνα βγάζω νερά από το χωράφι, θέλω τουλάχιστον 10 ημέρες για να σπείρω και πάλι» προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος.
Πώς πλημμύρισαν τα χωράφια στον δήμο Πέλλας
Με βάση τα λεγόμενα του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας, λόγω των συχνών βροχοπτώσεων και σε συνδυασμό με το τελευταίο μπουρίνι, τα χωράφια «γέμισαν» με νερό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφήσουν περισσότερα ύδατα. «Η τεράστια ζημιά έγινε, διότι καθημερινά έβρεχε και σε συνδυασμό με το έντονο μπουρίνι προχθές τα έκανε “όλα θάλασσα”. Αν πάμε στον κάμπο, θα δείτε πως όλοι οι αγρότες βγάζουν με κουβάδες και ό,τι έχουν τα νερά από τα χωράφια τους»!
Οι καλλιέργειες βαμβακιού, σύμφωνα με αγρότες της περιοχής, είναι από τις δυναμικότερες του κάμπου των Γιαννιτσών, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να βρίσκονται σε απόγνωση, λόγω των μεγάλων καταστροφών στα χωράφια που μετατράπηκαν σε... λιμνοθάλασσες.
Τέλος, ο Γιώργος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι αν οι συγκεκριμένες καταστροφές είχαν συμβεί στα μέσα Απριλίου, θα υπήρχαν κάποιες μικρές ελπίδες, ώστε αρχικά να σπείρουν οι αγρότες τα βαμβάκια και τα καλαμπόκια και στη συνέχεια αυτά τα αποδώσουν καρπούς «Ωστόσο, και πάλι η κατάσταση θα ήταν πολύ δύσκολη. Ας πούμε ότι αποφασίζουμε να σπείρουμε φασολάκι βιομηχανικό σε ένα χωράφι που είχαμε σπείρει το προηγούμενο διάστημα βαμβάκι. Το αποτέλεσμα μάλλον θα ήταν μηδενικό, διότι ήδη είχαν τοποθετηθεί φάρμακα για το βαμβάκι, με αποτέλεσμα να κατέστρεφαν τον σπόρο από το φασολάκι».