Έναν “ΟΑΕΔ μεταναστών” για αγρότες έχει στα σκαριά η κυβέρνηση που θέλει να αλλάξει τα δεδομένα στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ενώ έτσι φαντάζονται ότι θα καλυφθούν οι προσδοκίες για την αναζωογόνηση της υπαίθρου και της αγροτικής οικονομίας.
Από όλη την Ελλάδα υπάρχουν αιτήματα για την εύρεση εργατών που θα απασχοληθούν σε εργασίες εποχικού χαρακτήρα σε διάφορες καλλιέργειες. Έτσι, η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία προχώρησαν στη σύσταση μιας επιτροπής που ανέλαβε να βρει λύση στο πρόβλημα.
Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με τους αρμόδιους φορείς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί νέο ραντεβού, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Στις πρώτες συναντήσεις καταγράφηκαν τα αιτήματα για εργατικά χέρια από όλη τη χώρα και συμφωνήθηκε να υπάρξει μια πιλοτική εφαρμογή του νέου σχεδίου από τον νόμο, πιθανότατα από τον νομό Ημαθίας.
Οι περίπου 80 συνεταιρισμοί θα έχουν λίστα με τον αριθμό εργαζομένων που χρειάζονται για τις εποχικές εργασίες και τον χρόνο απασχόλησης και θα συνεργάζεται με τους κατά τόπους ΟΑΕΔ. Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί ένας “ΟΑΕΔ μεταναστών” που θα έχει αντίστοιχη λίστα με εργαζόμενους που θα μπορούν να μεταβούν στις αγροτικές περιοχές όπου απαιτούνται εργατικά χέρια.
Σχέδιο διαχείρισης προσφυγικού – μεταναστευτικού
Το σχέδιο εκπονείται από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εργασίας και τον ΟΑΕΔ. Η ιδέα είναι απλή και μπορεί να φέρει τα πάνω – κάτω, τόσο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού, όσο και στην αναζωογόνηση της υπαίθρου, αλλά και της αγροτικής οικονομίας.
Τα πλεονεκτήματα που βλέπει η κυβέρνηση
Σύμφωνα με την εφημερίδα σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 66.000 πρόσφυγες και μετανάστες που είναι καταγεγραμμένοι, νόμιμοι και διαθέτουν ΑΜΚΑ.
Από αυτή τη “δεξαμενή” θα απασχολούνται όσοι χρειάζονται για τις αγροτικές εργασίες ανά την Ελλάδα. Από το μάζεμα ελιών στην Κρήτη, μέχρι την παραγωγή των εσπεριδοειδών, το βαμβάκι κλπ.
Το πλεονέκτημα σε σχέση με τους εργάτες από την Αλβανία ή από άλλη χώρα είναι ότι θα πρόκειται για καταγεγραμμένους και επίσημα ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα τα μεροκάματα να μπορούν να περάσουν ως έξοδα από τους παραγωγούς.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Έλληνες παραγωγοί αδυνατούν να βρουν φθηνά εργατικά χέρια. Γι΄ αυτό φέρνουν για 2 – 3 μήνες εργάτες από την Αλβανία, όμως, όπως λένε, υπάρχει πρόβλημα τόσο με τα προξενεία και τις βίζες όσο και με τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργατών.
Έτσι, με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση ποστεύουν ότι πολλά προβλήματα για την εγχώρια παραγωγή μπορούν να επιλυθούν και παράλληλα να τονωθεί η ελληνική ύπαιθρος και γενικότερα η ελληνική αγροτική οικονομία.