Μετά τη Θεσσαλία, το μήνυμα για κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στηρίζουν και οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, που από την ερχόμενη Δευτέρα (27/1) ετοιμάζονται να βάλουν μπροστά τις μηχανές τους και να παρατάξουν τα τρακτέρ τους σε κομβικά σημεία της Περιφέρειας.
Σε εξέλιξη βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες ζυμώσεις μέσα στους αγροτικούς συλλόγους, ενώ τα τρακτέρ έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους μέσα σε πλατείες και χωριά, μετρώντας τις δυνάμεις τους. Όπως αναφέρουν στο Τhesstoday.gr, «ο ξεσηκωμός είναι μονόδρομος για να μας ακούσει η κυβέρνηση».
Οι αγρότες της Ημαθίας θα βγουν στους δρόμους την Δευτέρα, όπως δηλώνει στο Τhesstoday.gr o πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών του δήμου Αλεξάνδρειας Γιώργος Διαμαντόπουλος. «Εχθές κάναμε τις τελευταίες γύρες, μαζεύουμε δυνάμεις και τη Δευτέρα θα μαζευτούμε στα ΚΤΕΛ, από όπου θα πάμε στα μπλόκα, στον κόμβο Νησελίου, η μόνη λύση είναι ο ξεσηκωμός. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να κάνει δεκτά τα αιτήματά μας», σημειώνει.
Διεκδικούν αποζημιώσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης
Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο, η ανομβρία του καλοκαιριού σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα ζημιογόνα στις καλλιέργειες βαμβακιού, κάτι που δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. «Το καλοκαίρι ειχε καύσωνα επί 35 μέρες με θερμοκρασία άνω των 42 βαθμών. Τον Αύγουστο, είχαμε 115 χιλιοστά βροχής, τα βαμβάκια έκαναν αναβλάστηση. Πάνω από 1.000 στρέμματα έμειναν ασυγκόμιστα. Τις ίδιες ημερομηνίες, τα ροδάκινα έπεσαν κάτω. Υπάρχουν υποσχέσεις για αποζημιώσεις, αλλά ακόμη τίποτα δεν βλέπουμε. Ο ΕΛΓΑ δεν τα καλύπτει αυτά, είμαστε στο έλεος του Θεού. Ήδη το βαμβάκι πωλείται 44 λεπτά το κιλό, μπαίνουμε μέσα γιατί δεν έχουμε ούτε 1% κέρδος, γιατί δεν υπάρχουν κατώτερες τιμές, τιμές ασφαλείας. Η Ισπανία πριν από 2 χρόνια, με ευρωπαϊκό διάταγμα στήριξε τις καλλιέργειες που είχαν πληγεί», επεξηγεί.
«Δεν έγινε ποτέ το συμβούλιο αγροτών με κυβερνητικούς»
Την ίδια ημέρα, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης Μουδανιών θα βγουν οι αγρότες της Χαλκιδικής δίνοντας μαζικό παρών στο αγροτικό κίνημα. Όπως αναφέρει στο Τhesstoday.gr ο πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ορμήλιας και καλλιεργητής επιτραπέζιας ελιάς Χρήστος Τσιπέλης, «θα ξεκινήσουμε το μπλόκο τη Δευτέρα στην Μουδανιών, το κίνημα φέτος θα είναι ακόμη πιο δυναμικό γιατί η κυβέρνηση δεν έπραξε τα δέοντα. Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι θα συγκληθεί ένα συμβούλιο με κυβερνητικούς και αγρότες ώστε να μιλάμε για τα προβλήματα και τη σωστή διανομή των επιδοτήσεων, κάτι που δεν έγινε. Τα λιπάσματα και τα πετρέλαια όλο κι ανεβαίνουν, επομένως τα μπλόκα είναι μονόδρομος», τονίζει.
SOS για τη λειψυδρία στη Χαλκιδική
Βασικό αίτημα των αγροτών της Χαλκιδικής, είναι η κατασκευή μικροφραγμάτων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, μια ανάγκη που διαχρονικά «αναμασιέται» από επίσημα χείλη, χωρίς όμως να γίνεται πράξη, σύμφωνα με τον κ. Τσιπέλη. «Εδώ και τρεις δεκαετίες όλοι οι πολιτικοί και οι εκλεγμένοι βουλευτές μας λένε ότι θα κάνουν μικροφράγματα, δεν έχει γίνει τίποτα. Η Χαλκιδική έχει τέσσερα ποτάμια που χύνουν εκατοντάδες κυβικά νερού στη θάλασσα, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να έχουμε λειψυδρία. Η ελιά είναι απαιτητική καλλιέργεια, τον Μάιο που ξεκινάμε τα ποτίσματα μαζί με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, στεγνώνουν όλα», επεξηγεί ο αγρότης.