Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε ο Αγροτικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας το απόγευμα στις 12 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο Αλεξάνδρειας με κύριο θέμα την συμμετοχή των μελών στα μπλόκα των αγροτών.
Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τάσος Λιολιόπουλος ξεκίνησε τη συνέλευση αναφέροντας τη δημιουργία της Ομοσπονδίας Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κεντρικής Μακεδονίας, ένα επίσημο συνδικαλιστικό όργανο όπως το χαρακτήρισε κι ο ίδιος: «Είμαστε πρωτεργάτες σε αυτήν την ενέργεια και κάναμε συνελεύσεις και με άλλους αγροτικούς φορείς στο πώς να κινηθούμε τώρα με τα μπλόκα αλλά και πώς να οργανώσουμε το συνδικαλιστικό μας κίνημα». Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον Σωτήρη Κοτσαμπασόπουλου ο οποίος αντιπροσωπεύει μια μερίδα μελών του συλλόγου που πρότεινε στο Δ.Σ. να συμμετέχουν ενεργά στα μπλόκα και να δείξει ο σύλλογος την στήριξη του στους αγρότες που καταδικάστηκαν από τη Νίκαια. Ο Παναγιώτης Μεσσάλας έδωσε σαφή απάντηση στο αίτημα που πρότεινε αυτή η μερίδα αγροτών πως η συμμετοχή στα μπλόκα είναι αρνητική και πως η τωρινή διοίκηση είναι κάθετη πως τα μπλόκα δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα. Ο κ. Λιολιόπουλος επιβεβαίωσε την επιθυμία του συλλόγου Αλεξάνδρειαςι να μην εμπλακεί με αυτές τις κινητοποιήσεις και πως με πίεση προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση θα λάβουν αυτά που δικαιούνται.
Ο κ. Μεσσάλας ανακοίνωσε πως σύντομα θα κατέβουν σύσσωμα τα τρακτέρ μια ημέρα στη Θεσσαλονίκη και θα φτάσουν μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και έπειτα θα υπάρξει διάλογος με το υπουργείο.
Ο πρόεδρος ζήτησε από τα μέλη να ψηφίσουν ποιοι θέλουν να συμμετέχουν στα μπλόκα αλλά η συμμετοχή ήταν μικρή.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τρικάλων Μόσχος Κυτούδης εξήγησε κάποια αγροτικά διαδικαστικά για το ΟΣΔΕ και τις επιχορηγήσεις, δέχτηκε και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού για αγροτικά ζητήματα.
Υπήρξε γενικά διάλογος μεταξύ του Δ.Σ. και των μελών για τα θέματα και τις προτάσεις που παρουσίασε η διοίκηση και ο κ. Λιόλιοπουλος έδωσε έμφαση σε μια αλλάγη στον ΕΦΚΑ που θέσπισε η κύβερνηση που αφορά τα ΠΕΚΑ που αν ισχύσει τότε θα κλείσουν κομβικά σημεία με τα τρακτέρ γιατί είναι ασύμφορος για κάθε αγρότη όπως το χαρακτήρισε.
Τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων την «μαύρη» εργασία στα χωράφια και στους στάβλους. Οι ελεγκτές των Κέντρων, θα πραγματοποιούν επιτόπιους, τακτικούς, έκτακτους και ειδικούς ελέγχους για την εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας και τον καταλογισμό των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών επιβαρύνσεων σε βάρος ασφαλισμένων, εργοδοτών και επιχειρήσεων.Θα λειτουργούν όλο το 24ωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, με κατάλληλη εναλλαγή του προσωπικού τους, το οποίο υποχρεούται σε τακτική ή και υπερωριακή εργασία και κατά τις ημέρες αργιών και τις νυχτερινές ώρες, ανάλογα με τις ανάγκες.
Συγκεκριμένα οι αρμοδιότητες των Τμημάτων Ελέγχων Ασφάλισης είναι:
α. Η διενέργεια ουσιαστικών, επιτόπιων, τακτικών, εκτάκτων και ειδικών ελέγχων για την ορθή εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
β. Ο καταλογισμός και η βεβαίωση των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών σε βάρος των υπόχρεων και η επιβολή εν γένει κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβατικότητας.
γ. Η διοικητική ή/και επιτόπια επαλήθευση της τήρησης των συστάσεων των ελέγχων.
δ. Η διεκπεραίωση όλων των εκκρεμών υποθέσεων που απαιτούν επιτόπιο ή ουσιαστικό έλεγχο και που ανήκουν στη χωρική αρμοδιότητα του ΠΕΚΑ.
Οι ελεγκτές από κάθε ΠΕΚΑ, με εντολή του διοικητή του ΕΦΚΑ. μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους σε οποιοδήποτε μέρος της Επικράτειας, ενώ θα οργανώνονται κοινές επιχειρησιακές δράσεις με την συμμετοχή περισσοτέρων από ένα Περιφερειακό Κέντρο.