Αυτό προβλέπει διάταξη που προωθεί στα πλαίσια επικείµενης νέας κωδικοποίησης των Κανόνων ∆ΙΕΠΠΥ και κατόπιν αποδοχής από την Κοµισιόν, η γενική γραµµατεία Εµπορίου. Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του γενικού γραµµατέα Εµπορίου Αντώνη Παπαδεράκη, που διαβιβάστηκε στην βουλή: «Φυσικά ή νοµικά πρόσωπα που εισάγουν ή παραλαµβάνουν ποσότητα µελιού προς εµπορία και διακίνηση, υποχρεούνται να γνωστοποιούν εντός δέκα εργασίµων ηµερών στην ∆ιεύθυνση Θεσµικών Ρυθµίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων και Υπηρεσιών της Γενικής Γραµµατείας Εµπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονοµίας και Ανάπτυξης στην ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) τα ανωτέρω στοιχεία.
Όπως επισηµαίνεται στο έγγραφο, η υποβολή της γνωστοποίησης επιβεβαιώνεται µε την αποστολή από τη ∆ιεύθυνση Θεσµικών Ρυθµίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων και Υπηρεσιών στο διακινητή µελιού του αριθµού πρωτοκόλλου παραλαβής της. Με τη σειρά τους οι διακινητές πρέπει «να το φυλάσσουν για δύο έτη (τρέχον και επόµενο) και επιδεικνύεται στους ελεγκτές εφόσον ζητηθεί».
Τέλος, οι διακινητές µελιού υποχρεούνται να τηρούν βιβλίο σε έντυπη ή ηλεκτρονική µορφή, στο οποίο να καταχωρούνται οι εισαγωγές (αγορές) και οι εξαγωγές (πωλήσεις) µελιού κατά είδος, σύµφωνα µε το άρθρο 67 του Κώδικα Τροφίµων και Ποτών, ποσότητα, αξία και χώρα/ χώρες προέλευσης, όπου έγινε η συγκοµιδή του µελιού ή η αντίστοιχη ένδειξη του παραστατικού παραλαβής προκειµένου για µέλι που προέρχεται από άλλο κράτος µέλος της Ε.Ε.
agronews.gr