Βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του αγροτικού κόσμου προς τις τράπεζες είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η μείωση επιτοκίων και η διαγραφή τόκων.
Ανάσα σε περίπου 21.000 αγρότες και 750 αγροτικούς συνεταρισμούς με κόκκινα δάνεια ύψους 3,8 δισ. ευρώ αναμένεται να δώσει η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο ερανιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.
Βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του αγροτικού κόσμου προς τις τράπεζες είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η μείωση επιτοκίων και η διαγραφή τόκων, καθώς και η απομείωση ή ακόμη και μερική ή ολική διαγραφή των δανείων.
Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, το σχέδιο περιλαμβάνει και τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης των υφιστάμενων οφειλών, αλλά και αποδέσμευση των δεσμευμένων ακινήτων, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 1,5 δισ. ευρώ. Το «κούρεμα» των δανείων θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 40%, καθώς η νέα ρύθμιση θα προβλέπει διαγραφή μερική ή ολική του κεφαλαίου, αλλά και των τόκων που έχει καταλογίσει μέχρι σήμερα ο Ειδικός Διαχειριστής PQH, ανάλογα βέβαια με την οικονομική δυνατότητα και τα περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών.