Στα πλαίσια της πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών καιαγροτικών πυρκαγιών και όπως αυτή ορίζεται από το νομοθετικό πλαίσιο (Πυροσβεστική Διάταξη 9/2000 και Πυροσβεστική Διάταξη 9Α/2005- τροποποίηση& συμπλήρωση της πρώτης), επισημαίνονται τα εξής:
v Απαγορεύεται ρητά η καύση σιτοκαλαμιών και λοιπών υπολειμμάτων (π.χ. κλαδιών, χόρτων κ.λ.π.) και γενικότερα οποιαδήποτε φωτιά χωρίς έγγραφη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
v Απαγορεύεται ρητά η δημιουργία χώρων ρίψης και η καύση απορριμμάτων εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 500 μέτρων από αυτές. Το άρθρο 7 της 9 και 9ατης Πυροσβεστικής Διάταξης ορίζει τα ισχύοντα για τους χώρους απορριμμάτων.
v Απαγορεύεταινα τοποθετούνται, φυλάσσονται ή εγκαταλείπονται εύφλεκτες ύλες ή άχρηστα είδη ή απορρίμματα εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρι αποστάσεως 300 μέτρων από αυτές σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 της 9 Πυροσβεστικής Διάταξης.
v Απαγορεύεται η πραγματοποίηση καπνίσματος των μελισσών χωρίς να τηρούνται τα μέτρα που ορίζει το άρθρο 9 της 9ης Πυροσβεστικής Διάταξης.
v Επιπροσθέτως θα πρέπει να τονιστεί ότι απαγορεύεταιεντός δασών και δασικών εκτάσεων σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 7/ 1996, η εκτέλεση θερμών εργασιών (ηλεκτροσυγκόλληση, οξυγονοκοπή, οποιοσδήποτε μηχανισμός που χρησιμοποιεί γυμνή φλόγα ή μπορεί να παράγει θερμότητα, κ.λ.π.), χωρίς τη λήψη έγγραφης άδειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
v Επίσης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 4/2012 προβλέπεται ότιοι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτιών και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.
v Τέλος επισημαίνεταιότι από 1η Μαΐου μέχρι και 30η Ιουνίου και από 21η Σεπτεμβρίου μέχρι και 31ηΟκτωβρίου κάθε έτους, επιτρέπεται, ύστερα από άδεια, ατομική ή ομαδική, από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία, η καύση αγροτικών εκτάσεων υπό την επίβλεψη του ενδιαφερομένου και με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων πυροπροστασίας. Από 1η Ιουλίου έως και 20η Σεπτεμβρίου κάθε έτους επιτρέπεται ύστερα από άδεια (της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας) η καύση αγροτικών εκτάσεων, εφόσον συντρέχει λόγος δεύτερης καλλιέργειας και οι επικρατούσες συγκυρίες – προϋποθέσεις καύσης δεν αντιτίθενται στο νόμο και στο γενικότερο καλό του τόπου.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό από πρόθεση ή από αμέλεια, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους – και ιδίως την αντιπυρική περίοδο – προβλέπονται τα παρακάτω:
- 1.Αυτεπάγγελτα διενεργείται προανάκριση από το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., για την ανακάλυψη του δράστη/των.
- Στους Παραβάτες – δράστες των ανωτέρω θα επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις όπως προβλέπονται από τις αντίστοιχες διατάξειςτου Ποινικού Κώδικα(όπως ποινή φυλάκισης, χρηματική ποινή).
Θυμηθείτε, σε περίπτωση που αντιληφθείτε μία πυρκαγιά, τηλεφωνήστε άμεσα στους αριθμούς κλήσης 2333053420ή 199 ή 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία, την έκταση και ένταση της πυρκαγιάς καθώς και για το υλικό που καίγεται.
Γνωρίζοντας εκ των προτέρων την ευαισθησία του κοινωνικού συνόλου στο θέμα της πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών – αγροτικών πυρκαγιών στη περιοχή μας, η Υπηρεσία μας θα ενημερώνει με συστάσεις και συμβουλές μέσω ηλεκτρονικού και έντυπου υλικού, προκειμένου όλοι μαζί να συνδράμουμε στη μείωση των πυρκαγιών με σκοπό τη διαφύλαξη της περιουσίας των πολιτών και τη διατήρηση του Φυσικού Περιβάλλοντος.-
Ο Διοικητής
Ιωάννης Ε. Αμανατίδης
Αντιπύραρχος