«Οι Ζω.Ε.Σ ταξιδεύουν στα σχολεία και φέτος! Κρατήστε θέση!», γράφει η Παπαποστόλου Κατερίνα, Εκπαιδευτικός & Εκπαιδεύτρια Σκύλων

17 Σεπ 2015

 

Μετά από ένα καλοκαίρι τόσο ξεκούρασης όσο και ασταμάτητης προετοιμασίας, οι Ζω.Ε.Σ, η ομάδα ζωοφιλικών ενημερώσεων που ξεκίνησε στις 15 Γενάρη φέτος τις ενημερώσεις στα σχολεία, παρέα με τους δύο σκύλους της τη Διώνη και τον Άξελ, δύο πρώην πολύ κακοποιημένα αδέσποτα σκυλιά, είναι και φέτος έτοιμη να «ταξιδέψει» με το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα «Ζωο…φιλώντας μαθήματα άδολης αγάπης»

σε όλα τα σχολεία τόσο της περιοχής μας όσο και των γύρω νομών, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα στο μέτρο που θα τα καταφέρουμε.
Θα θέλαμε να τονίσουμε για ακόμη μια φορά πως η ομάδα μας διαθέτει ένα άρτια παιδαγωγικό με εκπαιδευτικούς στόχους πρόγραμμα, ανάλογο για κάθε σχολική βαθμίδα από τα Προνήπια μέχρι και το Λύκειο, ενώ δραστηριοποιείται τόσο σε ιδρύματα, οργανισμούς αλλά και συλλόγους, προσπαθώντας μέσα από τον εθελοντισμό, χωρίς τη στήριξη κανενός κρατικού η δημοτικού θεσμού, να γίνει αρωγός σε ένα ζωοφιλικό πανελλήνιο κίνημα όπου όλα ξεκινούν από την παιδεία. Όπως και πολλά εγκλήματα σε βάρος των ζώων που διαπράττονται από παιδιά και εφήβους, δυστυχώς ως ένας τρόπος να βρουν τη δύναμη, τη χαρά ή την εκπλήρωση βασανίζοντας ένα θύμα που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του.


Η ομάδα δέχεται τις προσκλήσεις σας από τα σχολεία, τα ιδρύματα, τους οργανισμούς και τους συλλόγους είτε στη σελίδα μας στο facebook «Ζω.Ε.Σ» είτε στο τηλέφωνο 6972852898 (Παπαποστόλου Κατερίνα), ενώ θα ξεκινήσει φέτος από τα ολοήμερα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία ή από όσα σχολεία λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο. Παράλληλα, έχει όλη τη διάθεση να κάνει απογευματινές εκδηλώσεις που θα οργανώσουν είτε σύλλογοι διδασκόντων, γονέων είτε πολιτιστικοί ή ζωοφιλικά σωματεία.

 


Φέτος επιπρόσθετα, θα οργανώσει σε συνεργασία με το Kynagon Positive Dog Training και τον κ. Μουμιάδη Δημοσθένη, εκπαιδευτή σκύλων και συμπεριφοριστή (πλήρες μέλος του ICB - International Canine Behaviorists, Pet Professional Guild (PPG), ISAP Fellow Member και ένας από τους παγκόσμιους πρεσβευτές και εκπρόσωπος για την Ελλάδα του I.S.A.P), ένα καινοτόμο 2ήμερο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, ψυχολόγους, και όποιους άλλους είναι σε θέση να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας στην προσπάθεια μας να επανδρώσουμε και με άλλα άτομα την ομάδα μας, αλλά και να στηρίξουμε τους εκπαιδευτικούς που θα θελήσουν να εκπονήσουν εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα στις τάξεις τους.

 

Πληροφορίες για αυτό θα βρείτε επίσης στο παραπάνω τηλέφωνο.
Δεν μπορώ παρά να μην σημειώσω το γεγονός πως  εκτός από το Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου- Πρασινάδας στο οποίο και υπηρετώ από το 2008 πουθενά αλλού καμιά άλλη ενημέρωση σε σχολεία του Δήμου μας δεν έγινε, γιατί δεν προσκληθήκαμε.


«Όταν «ιδρύθηκαν» οι Ζω.Ε.Σ, ενημερώσαμε όλα τα σχολεία του Δήμου Αλεξάνδρειας για την ύπαρξη αυτού του προγράμματος, τόσο τα Νηπιαγωγεία, όσο και τα Δημοτικά. Επειδή κάτι το οποίο με διακρίνει είναι η ειλικρίνεια μου, θα πρέπει να πω πως κάποια σχολεία «κόλλησαν» με πείσμα στη γραφειοκρατία περί νομιμότητας της ομάδας, άλλα δεν είχαν το χρόνο να μας δεχτούν και σχεδόν κανένα δε μας κάλεσε από μόνο του, ενώ ήξερε τη δράση μας.

 

Σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα που υπήρξε συγκινητική η ανταπόκρισή τους, μιας που οι προσκλήσεις που δεχτήκαμε ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μας, και συνεχίζουν συνεχώς να έρχονται, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, μας συγκινεί και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε πηγαίνοντας συνεχώς βήματα πιο πέρα.
 Άλλωστε στόχος μας δεν υπήρξε από την αρχή ποτέ το να γίνουμε είτε διάσημες είτε αναντικατάστατες και γι΄αυτό και συνεχώς τονίζουμε πως θα στηρίξουμε όσους εκπαιδευτικούς θελήσουν να εκπονήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα είτε με υλικό είτε με μια ή περισσότερες ζωοφιλικές ενημερώσεις.

 

Σε όσους διευθυντές ή υπεύθυνους από τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εξακολουθούν να «κολλάνε» στο πόσο νόμιμη είναι η ομάδα ώστε να μπει στα σχολεία, θα αναφέρω για πολλοστή φορά πως είμαστε υπό την αιγίδα του Ζωοφιλικού Σωματείου Κουφαλίων που πληρεί κάθε προϋπόθεση νομιμότητας και σύμφωνα με το νόμο για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα κάθε ζωοφιλικό σωματείο μπορεί και έχει την «ευθύνη» να ενημερώσει ζωοφιλικά τα σχολεία και έπειτα το πτυχίο μου ως εκπαιδεύτρια σκύλων, μου επιτρέπει την είσοδο σε όλα τα σχολεία. Υποχρεωμένος δεν είναι σαφώς κανείς Διευθυντής σχολείου ή σύλλογος διδασκόντων να μας δεχτεί και γι΄αυτό άλλωστε και πηγαίνουμε μόνο κατόπιν πρόσκλησης.

 

Παρόλα αυτά δεν μπορώ παρά να μην αναφερθώ στην πικρία μου από την εμπειρία της χρονιάς πέρσι, μιας που παρατήρησα πως η ευαισθησία για τα ζώα και το να μάθουμε στα παιδιά να σέβονται τον πλανήτη δεν ήταν αρκετή να ξεπεράσει κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο που στην ουσία του δεν υφίσταται.


Όπως και να έχει και πάλι φέτος ενημερώθηκαν όλα τα σχολεία του Δήμου Αλεξάνδρειας από εμένα προσωπικά που πήγα η ίδια και τους συνάντησα στα σχολεία, ενώ μέσα στο μήνα θα σταλεί και e- mail όπου για ακόμη μια φορά θα τους ενημερώνει για το τι ακριβώς είναι η ομάδα μας, πού στοχεύει μαζί με όλα τα χαρτιά και τα πτυχία μας που αποδεικνύουν την προαπαιτούμενη «νομιμότητα» μας.
Είναι επιτακτική θεωρώ η ανάγκη σήμερα, να αναθεωρηθεί η αντίληψή μας γύρω από την κακοποίηση των ζώων γενικά, έτσι ώστε αυτή να μην εκλαμβάνεται ως μία δαιμονική συμπεριφορά κάποιων μακριά από μας, κάποιων τους οποίους τους θεωρούμε εχθρούς για τις πράξεις τους αυτές, τους απομονώνουμε ιδεολογικά και κοινωνικά και με το πρόσχημα της «καθωσπρέπει» συμπεριφοράς τους αναγκάζουμε τελικά να έχουν μόνο μια αμυντική στάση απέναντι στις ευθύνες που τους αναλογούν. Και αυτό μόνο μέσα από τη ζωοφιλική παιδεία μπορεί να αλλάξει.

 

Και μόνο αν ενωθούμε όλοι μας προς ένα κοινό σκοπό, εκπαιδευτικοί και μη.
Δεν υποχρεώσαμε κανέναν να βάλει τους σκύλους του προγράμματος στα σχολεία και στις τάξεις τους, αλλά ακόμη και εκείνοι οι εκπαιδευτικοί που δεν διαθέτουν περιβαλλοντικές και ζωοφιλικές ευαισθησίες και κανείς φυσικά δε θα τους το χρεώσει αυτό, θεωρώ πως από τις θέσεις που κατέχουμε δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να μη δώσουμε την ευκαιρία σ’ αυτά τα παιδιά να μάθουν να αγαπούν τα ζώα και να φροντίζουν τον πλανήτη και να αξιοποιήσουν μια τέτοια ευκαιρία μέσα στο χώρο του ίδιου του σχολείου τους.
Ο Άξελ, ο ένας από τους δύο σκύλους του προγράμματος, όλο το καλοκαίρι με διάλειμμα μόνο ενός μήνα, κοινωνικοποιήθηκε ακόμη περισσότερο και μέχρι τώρα έχει συναντήσει τουλάχιστον 1500 παιδιά όλων των ηλικιών και σε διαφορετικές συνθήκες, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα, μιας που άλλωστε δεν κάνουμε πειράματα και δεν διακινδυνεύουμε τόσο την ψυχική υγεία του ζώου, όσο και των παιδιών στα σχολεία. Πηγαίνουμε να μοιράσουμε πρώτα απ’ όλα χαρά και ξεγνοιασιά και παράλληλα να τους δείξουμε τον τρόπο να αγαπούν τα ζώα και να γίνονται μέσα από αυτό καλύτεροι άνθρωποι. Ο Άξελ δεν είναι η ουσία του προγράμματος μας, αλλά είναι ο πιο σημαντικός βοηθός μας, μιας που τα παιδιά βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια σκυλιά τα οποία πετάχτηκαν στο δρόμο ή τα είδαν να υποφέρουν από εικόνες στο διαδίκτυο με αγάπη, υπομονή αλλά κυρίως κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να γίνουν τόσο σημαντικά κομμάτια της ζωής μας και να προσφέρουν τεράστιο κοινωνικό έργο. Ακούνε για σκύλους θεραπείας που βοηθούν τον άνθρωπο και γενικότερα μαθαίνουν πως τα ζώα μεγαλώνουν με σωστό χειρισμό πάνω απ’ όλα και έπειτα με πολλή υπομονή και αγάπη.


Μόνο όταν μια κοινωνία μπορέσει να αναπλαισιώσει και να λειτουργήσει στηρικτικά ως προς τις ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες ατόμων της, όπως είναι τα παιδιά και άλλοι ευάλωτοι πληθυσμοί, τότε και μόνο μπορεί αυτή η κοινωνία να μετατραπεί σε έναν πολιτισμένο, δίκαιο κόσμο συνύπαρξης και ανεκτικότητας, όπου όλοι μας άνθρωποι και ζώα θα ζούμε αρμονικά. Και εμείς είμαστε αποφασισμένες να παλέψουμε γι’ αυτό. Το χρωστάμε σε όσα σκυλιά πέθαναν στα χέρια μας λόγω βασανισμού από ανθρώπινα χέρια αλλά και σε εκείνα που διασώσαμε, τους κρατήσαμε το χέρι, διαλύσαμε τα σκοτάδια τους, τους οδηγήσαμε στο φως και υποσχεθήκαμε να τα στηρίξουμε μέχρι την τελευταία πνοή τους.


Ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς τη Ζωή που στην πτυχή του «εθελοντικού εαυτού» μου είναι το άλλο μου μισό τελικά σ’ αυτόν τον κόσμο, όλους εκείνους που μας έχουν στηρίξει είτε στην επιστημονική κατάρτιση του προγράμματος μας, είτε σε οτιδήποτε άλλο, στις οικογένειες και στους φίλους μας γιατί είναι πάντα εκεί, χρωστώ ευγνωμοσύνη στον κ. Μουμιάδη Δημοσθένη, γιατί αυτός είναι εκείνος που πρώτος είδε πέρα από την κακοποίηση τους κάτι παραπάνω και έκλεισε το μάτι στα σκυλιά μου ότι θα τα καταφέρουν, ευχαριστώ την Ιωάννα- Μαρία Γκέρτσου, πρόεδρο της σχολής σκύλων οδηγών Λάρα που υπάρχει στη ζωή μου, με έκλεισε με τεράστια αγάπη στην οικογένεια της και με περηφάνια μεταδίδω το σπουδαίο έργο της σχολής στα σχολεία.


Ευχαριστώ βαθιά όλα τα τοπικά και μη site και blogs που διαδίδουν το έργο μας, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τα τηλεοπτικά κανάλια που επιθυμούν να μας δώσουν βήμα και φέτος, τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και όλους τους προέδρους συλλόγων που επιθυμούν να κάνουν ένα ταξίδι μαζί μας.
Και τέλος και σημαντικότερο ένα τεράστιο γεμάτο άδολη αγάπη ευχαριστώ στο alexandriamou.gr και στην αδερφική μου φίλη Έφη Καραγιάννη, γιατί όταν της «άπλωσα» στα μάτια της το όραμά μου, είπε απλά και μόνο «Προχώρα το και για οτιδήποτε χρειαστείς θα είμαι για πάντα εκεί».

 

Σημαντικός αρωγός της προσπάθειας μας τόσο για τη σημαντική κοινωνική σημασία της του να μεταδώσουμε αγάπη και ελπίδα σε όλα τα σχολεία, αλλά και γιατί η ομάδα μας αποτελείται από ανθρώπους που παρόλο που έχουμε τις μόνιμες δουλειές τους, τα δικά μας πρώην κακοποιημένα ζώα, που απαιτούν πολλή φροντίδα αλλά και όπως όλοι μας διαθέτουμε προσωπική ζωή, κλέβουμε λίγο από όλα και βάζουμε όλη μας την ψυχή για να βαδίσουμε σε ένα δρόμο που στοχεύει στο να αλλάξει τον κόσμο μέσω του πολιτισμού και της παιδείας.
Και θα τον αλλάξουμε αυτόν τον άδειο σήμερα από συναισθήματα κόσμο.

Αρκεί να είμαστε ενωμένοι και να πορευόμαστε με αγάπη για όλους.

Μόνο. Καλή αρχή να έχουμε!

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας